TradeVille: Veniturile Transilvania Broker, afectate de plafonarea comisionului de intermediere a poliţelor RCA

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 august 2023

TradeVille: Veniturile Transilvania Broker, afectate de plafonarea comisionului de intermediere a poliţelor RCA

Transilvania Broker de Asigurare a raportat venituri şi profit net în scădere pentru primul semestru din 2023. Scăderea a fost cauzată inclusiv de plafonarea temporară a comisionului de intermediere a poliţelor RCA. Această plafonare va expira la 11 octombrie 2023, moment de la care societatea se aşteaptă la realizarea unor venituri mai mari din activitatea de intermediere, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Transilvania Broker de Asigurare ("Transilvania Broker") este primul broker de asigurări listat la BVB. Compania realizează venituri din intermedierea poliţelor de asigurare. Afacerile Transilvania Broker se desfăşoară doar în România. În anul 2022, compania ocupa a cincea poziţie pe piaţa brokerilor de asigurări din România, cu o cotă de 6,37% după volumul primelor de asigurări de viaţă şi generale distribuite.

Printre principalii concurenţi ai societăţii se regăsesc Safety Broker (cotă de piaţă în 2022: 8,39%), Destine Broker de Asigurare-Reasigurare (7,17%) şi Inter Broker de Asigurare (6,42%). Cei mai mari zece brokeri de asigurare controlau 50,89% din piaţă în anul 2022. În primele trei luni ale acestui an, Transilvania Broker s-a menţinut pe poziţia a cincea, cu o cotă de 6,52%.

Compania este controlată de concertul de acţionari format din Gabriel Login şi Dan Niculae (împreună aveau aproape 57% din capitalul social la data de 22 mai 2023). Aceştia deţin părţi sociale şi în alte afaceri din România, atât din domeniul financiar, cât şi din domeniul sportului sau turismului. Un alt acţionar semnificativ este ATM Ventures, care deţine 5,5% din capitalul social. ATM Ventures este divizia de investiţii a familiei Ştefan, fondatorii Autonom Services.

Transilvania Broker anticipează consolidarea pieţei de distribuţie a asigurărilor

În prima jumătate a acestui an, piaţa de distribuţie a asigurărilor din România a fost caracterizată de retragerea Euroins. Plafonarea pentru şase luni a comisionului de intermediere brut la un nivel mult sub media realizată în primul trimestru din 2023, prin decizie guvernamentală, a afectat semnificativ veniturile brokerilor de asigurări cu expuneri foarte mari asupra asigurărilor RCA.

Consolidarea pieţei de distribuţie de asigurări este principala tendinţa întrevăzută de Transilvania Broker. Astfel, precum în pieţele dezvoltate, asigurările RCA ar deveni acel tip de asigurări obligatorii care deschid posibilitatea achiziţionării de către clienţi şi a altor tipuri de asigurări, precum cele facultative şi complementare. Aşadar, interacţiunea cu clientul nu ar înceta în momentul în care acesta achiziţonează o poliţă de asigurare obligatorie, precum RCA.

TradeVille: Veniturile Transilvania Broker, afectate de plafonarea comisionului de intermediere a poliţelor RCA

Volumul primelor brute intermediate de Transilvania Broker a crescut cu 10% în semestrul întâi

Performanţa financiară a Transilvania Broker de Asigurare a fost afectată de plafonarea comisionului de intermediere aferente poliţelor RCA. Cu toate că volumul de prime brute intermediate a crescut cu 10%, veniturile şi profitabilitatea societăţii au scăzut. Totodată, profitul net a scăzut din cauza menţinerii cheltuielilor cu resursa umană, marketingul şi digitalizarea. Gradul de realizare a veniturilor din activitatea principală bugetată a fost de 40%, iar profitul net din primul semestru al s-a ridicat la 45% din nivelul bugetat pentru acest an.

În ciuda plafonării comisionului de intermediere a poliţelor RCA, societatea a fost mai puţin afectată, spre deosebire de alţi concurenţi. Sesizând necesitatea diversificării portofoliului de asigurări intermediate încă din urmă cu cinci ani, aceasta a reuşit să majoreze volumele de prime intermediate la nivelul asigurărilor facultative.

TradeVille: Veniturile Transilvania Broker, afectate de plafonarea comisionului de intermediere a poliţelor RCA

Transilvania Broker se aşteaptă ca primele de asigurare să crească semnificativ

Comisionul de intermediere a poliţelor RCA este plafonat la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie, potrivit Hotărârii nr. 298/05.04.2023. Această plafonare funcţionează până la data de 11 octombrie. În urmă finalizării acestei perioade, Transilvania Broker se aşteaptă ca primele de asigurare să crească semnificativ, cu impact probabil pozitiv asupra asigurătorilor şi distribuitorilor.

Conducerea companiei se aşteaptă la o creştere importantă a volumului primelor intermediate după data de 8 septembrie 2023, odată cu încheierea perioadei de valabilitate a poliţelor Euroins România.

Cu toate că activitatea companiei este în principal susţinută volumetric de intermedierea primelor RCA, aceasta îşi va concentra în continuare eforturile asupra intermedierii asigurărilor facultative, pentru a-şi reduce dependenţa de principalul contract de asigurare intermediat în România. Totodată, compania vrea să dezvolte activitatea de intermediere în mediul online şi divizia Corporate, prin realizarea de parteneriate strategice.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în acţiunea TBK

Oportunităţi

- Compania repartizează, în medie, peste 80% din profit sub formă de dividende. Încă de la listare, în anul 2017, compania a plătit dividende anual acţionarilor. Având în vedere scăderea profitului din primul semestru din 2023, faţă de acelaşi interval din 2022, compania ar fi nevoită să majoreze rata de alocare pentru a-şi creşte dividendul. De altfel, majorarea semnificativă a primelor de asigurare ar putea degreva societatea de necesitatea adoptării unei asemenea decizii, întrucât şi-ar putea redresa nivelul profitului net în ultimul trimestru din 2023.

- Spre deosebire de compania concurentă listată la BVB, Millenium Insurance Broker (MIB), Transilvania Broker de Asigurare are o cotă de piaţă mai mare.

- Managementul prioritizează profitabilitatea în detrimentul acaparării de cotă de piaţă.

Riscuri

- Intervenţiile guvernamentale în activitatea de distribuţie, precum cea valabilă în prezent, ar putea limita posibilitatea brokerilor de asigurare de a genera venituri mai mari din activitatea de intermediere.

- Nivelul general redus al educaţiei financiare în România amână pe termen nedeterminat posibilitatea unei creşteri foarte rapide a pieţei de asigurări.

TradeVille: Veniturile Transilvania Broker, afectate de plafonarea comisionului de intermediere a poliţelor RCA

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: bvb.ro, transilvaniabroker.ro, asfromania.ro, risco.ro, forbes.ro, calcule şi analiză TradeVille, raport societate, legislaţie.just.ro, note teleconferinţe (ediţii precedente) cu analiştii şi investitorii TBK.

-------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nu au dat rectificare pe BVC? sunt ori naivi ori prea increzatori????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb