TRANZACŢIILE CU OLTCHIM NU AU FOST SUSPENDATE, DEŞI AR FI FOST OBLIGATORIU Decizie aşteptată de patru ani, diseminată inegal printre investitori

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 martie 2012

Decizie aşteptată de patru ani, diseminată inegal printre investitori

Bursa de Valori Bucureşi şi "Oltchim" nu s-au asigurat ca investitorii din piaţa de capital să fie informaţi egal despre cea mai importantă ştire de piaţă legată de "Oltchim", din ultimii ani - obţinerea aprobării Comisiei Europene asupra conversiei în acţiuni a datoriei către AVAS.

Deşi acţiunile OLT au avut o evoluţie spectaculoasă ieri - creştere cu peste 10%, dimineaţă, revenire la +5%, apoi +8%, apoi -1% şi tot aşa - doar presa a considerat că aprobarea conversiei este un subiect semnificativ şi că ar fi trebuit diseminat în mod egal investitorilor.

"Oltchim" a transmis Bursei un comunicat, la ora 14:03, prin care a anunţat că informaţiile din mass-media, conform cărora Comisia a decis conversia datoriei Combinatului către stat, nu au fost confirmate oficial de autorităţile abilitate.

Dar, la acea oră, informaţiile erau confirmate oficial de şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Florin Laurenţiu Vlădan, şi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, potrivit Mediafax, şi neoficial de mai multe surse apropiate subiectului.

O oră mai târziu, a venit şi confirmarea Comisiei Europene, pentru ziarul BURSA.

Deşi informaţia a circulat încă de miercuri (n.r. când CE a adoptat decizia), BVB nu s-a preocupat de corecta informare a investitorilor.

Bursa prezintă o vulnerabilitate în faptul că, încă din noiembrie 2011, nu are un director general definitivat pe post, dar această situaţie nu poate sta drept justificare: are un interimar, în persoana lui Alin Barbu.

Dacă Barbu considera că nu şi-ar putea asuma oprirea acţiunilor de la tranzacţionare, sau în cazul că situaţia îi excede competenţele acordate, atunci, până la clarificarea situaţiei, se putea consulta cu administratorii.

La rândul său, Consiliul de Administraţie ar fi putut să se autosesizeze, să reacţioneze şi să-i ceară lui Alin Barbu să adopte decizia conformă cu normele de transparenţă.

Nu o singură dată, ştiri publicate de ziarul BURSA despre emitenţi au condus, în trecut, la imediata suspendare de la tranzacţionare (şi de fiecare dată, s-a dovedit că deciziile au fost corecte; amintim cazul recent, cu acţiunile OLT, însele, care au fost suspendate de la tranzacţionare, în luna ianuarie, când ziarul "BURSA" a anunţat că "Electrica" a oprit furnizarea de energie către combinat, o ştire absolut corectă, pleznită în tăcerea tuturor responsabililor implicaţi).

Acum, însă, Bursa de Valori a preferat să rămână în "silenzio stampa". Ba, chiar şi după ce ştirea s-a dovedit corectă, reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti au refuzat să comenteze subiectul.

Decizia Comisiei Europene era aşteptată de patru ani de zile, iar pentru şi împotriva ei au fost făcute presiuni puternice - pe de o parte, acţionarul majoritar, statul român dorea această conversie, iar de cealaltă parte, minoritarii de la PCC SE considerau că ar fi un ajutor de stat ilegal.

De această decizie depinde procesul de privatizare a "Oltchim".

Adică, nu-i o simplă debranşare de la reţeaua electrică.

Este o ştire despre schimbarea destinului Oltchim.

Informaţia a fost speculată cu sălbăticie de acei investitori care au fost la curent, folosindu-se de ignoranţa celorlalţi.

Bursa de Valori Bucureşti s-a comportat ca o piaţă în devălmăşie.

Va fi existat vreun interes să facă asta?

Întrebarea este legitimă pentru că decizia era elementară.

Valentin Ionescu: Acţiunile OLT trebuiau oprite de la tranzacţionare

Valentin Ionescu, fostul director general al Bursei de Valori Bucureşti, este de părere că pentru o informare corectă a investitorilor, era necesară oprirea de la tranzacţionare a acţiunilor "Olt-chim", până la clarificarea situaţiei, privind conversia datoriilor, având în vedere că a fost vorba despre un eveniment major pentru viaţa societăţii.

Valentin Ionescu ne-a mai declarat, ieri, că o echipă a Institutului de Guvernanţă Corporativă din cadrul BVB a vizitat combinatul vâlcean, anul trecut, pentru a oferi consultanţă managementului în privinţa procedurii în cazul raportărilor către bursă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. A facut-o lata. Era cu un hamburger intr-o masea si cu o mana pe niste picioare albe si grase.

    In cadrul ultimei intilniri oficiale cu reprezentantii FMI ,BM si CE s-a comunicat ca se va da aprobarea pt conversia datoriei AVAS in actiuni.

    Termenul dat a fost "dupa incheierea summitului ". 

    CA-ul de la Oltchim nu va mai da stiri nici picat cu ceara! Au mai dat ei stiri la BVB si dupa aia a casunat CNVM-ul pe ei cu "diseminare informatii incerte" si cu amenzi, chit ca a doua zi dupa sanctionare sarea cate vreun secretar de stat cu aceleasi stiri (bine..pe asta nu-l sanctionau ca pierdea guvernu majoritatea). Asa ca saracii de la OLT nu mai dau nicio stire decat dupa ce apare si la RTL si la A3 si la OTV..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb