Tumultoasele relaţii de afaceri ale lui Vîntu

MIHNEA RĂU
Ziarul BURSA #Politică / 10 septembrie 2010

Tumultoasele relaţii de afaceri ale lui Vîntu

Cum s-au intersectat relaţiile de afaceri ale celor cercetaţi acum pentru că l-ar fi sprijinit pe fugarul Nicolae Popa

Afacerile lui Sorin Ovidiu Vîntu au fost administrate deceniul trecut mult timp de către Nicolae Popa, mai precis până în anul 2000, momentul izbucnirii scandalului FNI şi FNA.

Fugit din ţară în anul 2000, după izbucnirea scandalului fondurilor de investiţii, Nicolae Popa a fost reţinut, în decembrie 2009, în Indonezia, la Jakarta, pentru că s-a sustras condamnării definitive la 15 ani de închisoare, în dosarul fondurilor de investiţii.

Nicolae Popa nu mai figurează ca asociat sau administrator în nicio companie îm ţara noastră, el retrăgându-se din cele aproape douăzeci de companii afiliate grupului Gelsor, începând cu iulie 2000, adică imediat după prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii. Alte companii, în care figura Popa, au fost radiate între timp.

Relaţiile de prietenie şi, ulterior, de afaceri dintre Nicolae Popa şi Sorin Ovidiu Vîntu s-au înfiripat la începutul anilor "90, pe când Popa era doar un simplu şofer şi avea o mică afacere de comerţ în Vrancea.

Renumele de "mâna dreaptă" a lui Sorin Ovidiu Vîntu a apărut spre sfârşitul anilor "90, când Nicolae Popa era considerat ca fiind persoana cea mai importantă din anturajul omului de afaceri. Chiar dacă avea doar participaţii minoritare, Nicolae Popa figura ca administrator sau director la multe companii cunoscute ale lui Sorin Ovidiu Vîntu: SGI, SOV Invest, Gelsor, Insomar, Imola şi Grupul Gelsor (vezi schema alăturată).

Din verificările noastre, nu rezultă ca averea lui Nicolae Popa să fi fost pusă sub sechestru în acei ani, dar nici nu excludem acest fapt.

În schimb, pe bunurile mobile şi imobile ale lui Sorin Ovidiu Vîntu a fost instituit un sechestru asigurător, în perioada 2003-2005, în acelaşi dosar FNI.

După cum a susţinut public, Sorin Ovidiu Vîntu a cumpărat Realitatea TV în 2004, ceea ce arată că omul de afaceri a cumpărat postul de televiziune pe când avea averea sub seches-tru. Probabil acesta a fost şi motivul pentru care aproape doi ani (din aprilie 2004 şi până în februarie 2006), Vîntu a trecut sub tăcere faptul că este proprietarul real al staţiei tv, alegând să-şi ascundă interesele prin intermediul unor interpuşi.

Vîntu şi-a construit un adevărat imperiu mediatico-financiar, începând cu anul 2004, moment la care a preluat Realitatea TV, cu sprijinul liderului de sindicat Liviu Luca şi al lui Octavian Ţurcan, cercetaţi amândoi acum în dosarul extrădării lui Nicolae Popa.

Sorin Ovidiu Vîntu mai fusese până atunci proprietarul revistei Academia Caţavencu, dar şi al ziarului Curentul (fostul Tineretul Liber), pe care însă l-a vândut , în anul 2000, către Mihai Iacob, cel care avea să-i provoace ulterior, în decembrie 2001, un alt mare scandal lui Vîntu, scandal care a culminat cu prăbuşirea băncilor BRS şi BID.

Tot atunci, Vîntu a divorţat şi de soţia sa Angelica, cu care a avut un partaj costisitor, dar şi-a restructurat puternic afacerile, retrăgându-se nominal din toate firmele în care figura la acel moment - peste 40 de companii.

Peste doar doi ani, Vîntu avea să reintre spectaculos în industria mediatică, dar şi în afacerea PetromService, desprinsă din Petrom, cu sprijinul amicului său, Liviu Luca.

Prin PetromService şi sindicatul lui Luca, treptat, Vîntu a devenit cel mai important investitor din indus-tria media, reuşind chiar să reintre puternic în sistemul financiar, prin Banca Romexterra, dar şi pe segmentul asigurărilor, prin firma Delta Asigurări. Tot prin intermediul Rom-exterra şi Delta Asigurări, Vîntu a tatonat şi piaţa fondurilor private de pensii, tentativă eşuată însă.

După cum nu a reuşit nici să preia, tot prin intermediul sindicaliştilor lui Liviu Luca, controlul asupra pachetului de 8% din Petrom, acţiuni care ar fi trebuit să revină salariaţilor companiei petroliere, conform legii de privatizare.

Pentru a-şi clădi imperiul mediatic-financiar, Sorin Ovidiu Vîntu s-a folosit de reţeta care l-a consacrat: interpuşi şi companii înregistrate în paradisuri fiscale- în special în Cipru şi Marea Britanie.

Astăzi, exact Cipru pare să fie locul care îl leagă, din nou, de Nicolae Popa, şi a dus ieri la reţinerea sa de către procurorii DIICOT.

Anchetatorii suspectează că, prin intermediul firmelor din Cipru şi al cetăţeanului moldovean, Octavian Turcan, Vîntu l-ar fi alimentat în mai multe rânduri pe fugarul Nicolae Popa, căutat prin Interpol de autorităţile române, pentru a fi adus în ţară ca să-şi ispăşească pedeapsa.

Băsescu l-a izolat pe Vîntu

Istoria prăbuşirii FNI

Fondul Naţional de Investiţii (FNI) a fost al cincilea fond mutual înfiinţat în ţara noastră, începându-şi activitatea la 20 noiembrie 1995. Banca depozitară şi de distribuţie era Banca Agricolă, şi opera, pentru început, cu trei centre în Bucureşti. SOV Invest, administratorul FNI, nu percepea niciun comision la vânzarea unităţilor de fond, iar pentru răscumpărare comisioanele erau 8% din valoarea titlurilor la zi, dacă răscumpărarea se făcea înainte de 90 de zile de la momentul depunerii şi 1,5%, dacă răscumpărarea se făcea după 90 de zile.

Membrii fondatori ai FNI erau Arcasrom SA Bucureşti (societate de import - export) - 2,5 milioane lei vechi, Latina Plastics SA Bucureşti - 2,5 milioane lei vechi, FPP Moldova - 2,5 milioane lei vechi, Societatea Generală de Investiţii SRL Bucureşti - 2,5 milioane lei vechi.

La 28 martie 1996, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis primele instrucţiuni detaliate privind modul de calcul al valorii activelor unitare nete (valoarea titlurilor de investitor) pentru fondurile mutuale şi care au condus, pentru prima dată de la înfiinţarea fondurilor, la scăderea valorii titlurilor de investitor pentru o parte dintre ele. Valoarea unităţii de investiţii la FNI nu a suferit nicio modificare, rămânând la 14.100 lei.

La nivelul anului 1999, FNI ajunsese primul fond de pe piaţa noastră cu un activ net de aproximativ 800 miliarde lei vechi. În 2008, FNI a înregistrat o creştere a valorii titlului de 171%.

Conducerea SOV Invest, administratorul FNI şi acţionarul majoritar al Fondului, a declarat, în 1999, că structura de portofoliu a FNI a înregistrat o schimbare la începutul anului, în sensul că a scăzut ponderea acţiunilor necotate până la 39% de la aproximativ 70%, restul investiţiilor - 38% fiind realizate în acţiuni cotate şi 23% fiind deţinute în lichidităţi. Acţionar majoritar la SOV Invest era, în 1999, Uniunea Naţională a Cooperaţiei de Credit şi Consum din România - CENTROCOOP.

Pe 11 Ianuarie 1999, SOV Invest a lansat un nou fond mutual, Fondul Naţional de Acumulare (FNA) pe termen mediu şi lung. FNA era considerat un fond de investiţii cu risc scăzut, majoritatea plasamentrelor sale urmând să fie făcute în certificate de trezorerie emise de stat, cu risc zero şi depozite bancare preferenţiale, cu risc scăzut. Doar un mic procent din portofoliu urma să fie reprezentat de acţiuni cotate, cu risc mediu.

26 august 1999: Ioana Maria Vlas, preşedintele SOV Invest, a anunţat că are în vedere reducerea cu jumătate a comisioanelor de răscumpărare a unităţilor de investiţii din fond. La acel moment, FNI avea 129.087 investitori, în creştere de la 78.596 la începutul lunii ianuarie. La 23 august 1999, FNI avea un activ net de 1.699,29 miliarde lei vechi, iar valoarea unităţii de fond ajunsese la 497.700 lei. Faţă de începutul lui 1999, în august 1999 creşterea la FNI a fost de 126,85%. FNA, lansat la începutul anului respectiv, a ajuns, în august 1999, la un activ de 68,1 miliarde lei vechi.

Vlas a menţionat că SOV Invest are cu CEC un proiect pentru lansarea unui fond monetar. SOV Invest avea, la finele lunii august 1999, ca principali acţionari Centrocoop cu 51%, CEC cu 20%, Banca Agricolă - 20%.

16 mai 2000: SOV Invest intenţionează să încheie contracte cu mai multe bănci în vederea onorării cererilor de răscumpărare de la FNI. Ioana Maria Vlas a afirmat că investitorii care s-au adunat în faţa sediilor FNI nu intenţionează să-şi retragă banii, ci să se asigure că situaţia este sub control. Ea a mai spus că retragerile de la FNI au fost, în ultimele zile (n.r. raportat la data de 16 mai 2000), de peste 200 miliarde lei vechi, echivalente cu câteva zeci de mii de cereri de răscumpărare. Vlas a mai spus că urma să încheie, la data respectivă, contracte cu CEC, Banca Transilvania, Banc Post, BCR pentru eliberarea sumelor din cont în vederea onorării cererilor de răscumpărare a unităţilor de fond de la FNI. La data de 16 mai 2000, numărul de investitori era de aproximativ 300.000, iar valoarea activelor de aproape 3.500 miliarde lei vechi.

22 mai 2000: Valoarea unităţii de fond a FNI era 103.720 lei, numărul investitorilor - 301.331, iar valoarea activului net - 3.412 miliarde lei vechi. Uniunea Naţională a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) aprecia, în rapoartele lunare, structura portofoliului fiecărui fond de investiţii (gradul de risc). În luna aprilie 2000, din totalul de circa 20 de fonduri, un fond avea factorul de risc ridicat şi două înregistrau un factor mediu, FNI fiind unul dintre acestea din urmă.

23 mai 2000: AGA SOV Invest ar fi trebuit să dezbată situaţia creată la FNI, însă acest lucru nu a fost posibil din cauza absenţei preşedintelui SOV Invest (informaţie apărută pe surse, în presă).

24 mai 2000: SOV Invest a solicitat CNVM, printr-o notificare semnată de Ioana Maria Vlas, suspendarea temporară a activităţii fondului, până la centralizarea tuturor cererilor de răscumpărare.

SOV Invest a propus numirea unui preşedinte interimar al societăţii, deoarece Vlas nu era de găsit.

S-a luat decizia conservării activelor financiare ale FNI în vederea tratării nediscriminatorii a investitorilor, precum şi a desemnării unui colectiv de experţi din Departamentul de Control Anchetă şi analize pieţe de capital al CNVM pentru supravegherea activităţii de gestionare a fondului.

25 mai 2000: Preşedintele SOV Invest, Ioana Maria Vlas, a demisionat din funcţie, printr-o scrisoare adresată investitorilor.

Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) a desemnat un grup de specialişti care să organizeze şi să coordoneze investigaţiile privind activitatea FNI. Specialiştii au solicitat CNVM să verifice activitatea financiar-contabilă a FNI pentru a descoperi eventualele fraude comise de persoanele care s-au ocupat de administrarea acestuia. Având în vedere faptul că FNI a încetat plăţile, conducerea IGP a hotărât ca politiştii să asigure ordinea publică la sediile reprezentanţelor FNI pentru a evita, astfel, ca patrimoniul şi documentele FNI să fie distruse.

26 Mai 2000: Reprezentanţii CNVM au început verificarea modului de gestionare a activelor FNI.

Parchetul Curţii Supreme de Justiţie solicită CNVM să verifice administrarea şi gestionarea activelor FNI. Procurorii au fost sesizaţi de către Comisia de buget, finanţe şi bănci a Senatului României în legătură cu situaţia de criză apărută la FNI.

S-a decis ca CNVM şi cinci reprezentanţi ai investitorilor la FNI să supravegheze modul în care se vor face evaluarea şi verificarea documentelor în perioada de evaluare a fondului.

29 Mai 2000: Fostul administrator al FNI, Ioana Maria Vlas, a fost dată în urmărire prin Interpol, după ce a părăsit ţara prin punctul de frontieră Vama Veche, cercetările Poliţiei privind situaţia economico-financiară a Fondului fiind încă în curs de desfăşurare.

Poliţiştii au recuperat şi depus la unităţile bancare teritoriale suma de 12 miliarde de lei, identificată la sucursalele din judeţele Covasna, Ialomiţa, Hunedoara şi Sibiu.

1 Iunie 2000: Ioana Maria Vlas se afla într-un stat care are acord de extrădare cu România, potrivit secretarului de stat în MI, Liviu Popescu, care nu a precizat despre ce stat este vorba. El a mai spus că, de la înfiinţarea FNI, CNVM nu a efectuat niciodată un control asupra activităţii Fondului. Liviu Popescu a spus că Vlas a fost audiată de către lucrătorii IGP în data de 16 mai, când, din cauza lipsei unor dovezi concrete de vinovăţie, aceasta nu a putut fi pusă sub acuzare şi a fost lăsată în libertate. La audierea respectivă, Vlas a susţinut că FNI are în cont peste o mie de miliarde de lei vechi, ceea ce, ulterior, s-a dovedit a fi fals, în realitate existând circa 16 miliarde de lei vechi.

Secretarul de stat a estimat prejudiciul la peste 1000 miliarde lei vechi.

6 Iunie 2000: Procurorii Secţiei Anticorupţie din cadrul Parchetului CSJ l-au audiat pe vicepreşedintele CEC, Constantin Mincu, şi au continuat audierile fostului preşedinte CEC, Camenco Petrovici, în dosarul FNI.

24 Iulie 2000: Aproape 40 de persoane erau cercetate în dosarul falimentului FNI, printre care Ştefan Boboc, preşedintele CNVM, Bebiş Cezara Cecilia, Camenco Petrovici, preşedintele CEC, Andrei Marius - cenzor extern independent atestat de CNVM, Sima Mihaela, directorul economic al SOV Invest, Ion Diţă şi Gavril Bătrân, membri ai Consiliului de Administraţie al SOV Invest, fostul preşedinte al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, - urmărita penal, pe numele ei fiind emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

13 Septembrie 2000: Comisia parlamentară de anchetă în cazul FNI a depus, la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, sub semnătura preşedintelui Alexandru Sassu, raportul său, potrivit căruia responsabilitatea pentru situaţia de la FNI revine CNVM, conducerii SOV Invest, Ministerului Finanţelor, CEC, Băncii Agricole, Băncii Naţionale, Guvernului şi Ministerului Justiţiei. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor de la acea vreme au fost incriminaţi de parlamentari că au dat girul lor pentru toate acţiunile ilegale ale conducerii executive şi în primul rând a preşedintelui CEC.

5 Decembrie 2000: Parchetul Curţii Supreme de Justiţie a anunţat că procesul celor acuzaţi de prăbuşirea FNI începe în 2001, cinci dintre acuzaţi urmând să fie judecaţi în stare de arest, iar unul în lipsă. Restul de şapte acuzaţi urmau să fie judecaţi în stare de libertate. (ANA ZIDARU)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. mda, destul de completa abordarea pentru un eveniment rapid. bravo

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb