UPDATE/ ACCIDENT LA MINA LUPENI Ministrul Petcu: "Dorim să promovăm o hotărâre de guvern pentru ajutorarea familiilor afectate"

A.C.
Miscellanea #Energie / 6 octombrie 2017

Toma Petcu (Sursa foto: captură Youtube)

Toma Petcu (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 16:23

Familiile minerilor afectaţi de surparea de la Mina Lupeni, din Valea Jiului, vor fi sprijinite financiar printr-o hotărâre de guvern ce va fi promovată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, a anunţat astăzi, la Lupeni, ministrul Energiei, Toma Petcu.

Documentul va fi pregătit împreună cu Ministerul Muncii pentru a fi în concordanţă cu legislaţia muncii.

"Dorim ca la şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, în regim de urgenţă, să promovăm o hotărâre de guvern pentru acordarea de sprijin financiar pentru familiile care au fost afectate. O să vedem ce ne permite legislaţia muncii, o să lucrăm împreună cu Ministerul Muncii", a declarat Toma Petcu, potrivit Agerpres.

Familia minerului decedat va fi ajutată şi de Complexul Energetic Hunedoara în conformitate cu prevederile din contractul colectiv de muncă.

Ministrul Energiei a mai spus s-a întâlnit astăzi cu minerii care lucrau în subteran la momentul surpării şi că a ţinut să le mulţumească pentru modul în care s-au implicat în operaţiunile de salvare, intervenţia finalizându-se în circa 12 ore.

El le-a comunicat ortacilor că starea de sănătate a minerului internat la spitalul din Bucureşti are un pronostic rezervat, însă cu o evoluţie favorabilă. Rănitul se află la Terapie Intensivă şi nu poate fi vizitat încă de familie.

Minerul internat la spitalul din Petroşani prezintă o contuzie la gleznă, starea de sănătate fiind una bună.

În ceea ce priveşte înmormântarea minerului decedat în subteran, compania şi sindicatul vor depune toate eforturile pentru a sprijini familia acestuia.

(S.A.)

------------

Actualizare 13:27 Toma Petcu: "Minerul spitalizat este în stare stabilă"

Ministrul de energie, Toma Petcu, aflat la locul incidentului, a precizat că s-a intervenit într-un timp record, iar minerul spitalizat este în stare stabilă, medicii spunând că evoluţia este pozitivă.

Petcu a mulţimit echipajului de la Departamentul Situaţiilor de Urgenţă (DSU) pentru că au înţeles nevoia de a interveni cu un elicopter cu termoviziune.

"Am avut o discuţie cu premierul pe care l-am informat despre starea lucrurilor şi ne-a transmis sprijinul Guvernului", a precizat ministrul.

Potrivit declaraţiilor lui Toma Petcu, incidentul s-a produs din cauza unui gol în tavan, stâlpii micşorându-se, aceasta ar fi cauza tragediei, adăugând că în perioada următoare vor fi înlocuiţi 200 de stâlpi.

(A.C.)

-----

Actualizare 08:05 Al treilea miner a fost găsit decedat

Cel de-al treilea miner blocat în subteranul Minei Lupeni a fost găsit decedat, potriivt unei surse din presă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, Anemona Doda, cel de al treilea miner a fost găsit în jurul orei 5.00, s-a încercat resuscitarea la faţa locului, însă fără succes, apoi a fost scos la suprafaţă şi a fost declarat decesul, informează News.ro.

Minerul avea 38 de ani.

Potrivit sursei citate, operaţiunea de salvare de la Mina Lupeni - unde s-a surpat tavanul unui abataj - a durat mai bine de 15 ore.

Primul miner scos din subteran este în stare gravă, cu multiple traumatisme şi fractruri, se află în comă indusă şi a fost transportat la Spitalul Floreasca, se mai arată în sursă.

(A.C.)

-----

Secretarul de stat în cadrul MAI, Raed Arafat a declarat că cel de-al treilea miner blocat în subteranul Minei Lupeni a fost localizat de salvatori, însă nu se poate comunica cu el. Primul miner scos din subteran a fost intubat, se află în comă indusă şi este transportat la Spitalul Floreasca, în timp ce cel de-al doilea nu are probleme grave, potrivit unei surse din presă.

Secretarul de stat în cadrul MAI, Raed Arafat a declarat la Digi24 că elicopterul care îl transportă pr primul miner scos din subteran a decolat spre Bucureşti.

Arafat a declarat: "Primul pacient a decolat cu elicopterul, spre Bucureşti. În elicopter, la predare, a fost pus în comă indusă, adică este intubat. Sperăm să ajungă cu bine la Bucureşti. Al doilea pacient nu pune probleme grave şi urmează să fie investigat la Spitalul din Petroşani".

Conform sursei, secretarul de stat în cadrul MAI a mai spus că nu se poate comunica cu cel de-al treilea miner blocat în subteran.

"Cu cel de-al treilea miner nu se poate comunica. L-au localizat, aşteptăm să vedem când îl degajează, care este situaţia lui", a declarat Raed Arafat.

În cazul în care cel de-al treilea miner va fi scos în viaţă din subteran şi ar avea nevoie de transport cu elicopterul, va trebui să aştepte întoarcerea elicopterului care îl transportă pe primul pacient, deoarece elicopterul MAI aflat în Valea Jiului şi care a adus acolo echipaje medicale, nu poate circula pe timp de noapte. Conform estimărilor salvatorilor, însă, operaţiunile de scoatere la suprafaţă a ultimului miner rămas în subteran ar putea dura, informează sursa.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. CARBUNELE ISI IA TRIBUTUL MEREU

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb