• Update 17:05 Preşedintele ANSVSA: "Nu există motive de îngrijorare pentru că românii nu consumă carne crudă"
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a declarat, conform surselor de presă: "Am verificat mai multe magazine unde ajungea carnea de pasăre de la Avicola. 55,7 tone de carne de pasăre au fost retrase, 22 de tone au fost distruse".
Domnia sa a adăugat că autorităţile de la ANSVSA au găsit doar două probe de pui infestat cu salmonella, care vor fi distruse.
Mănăstireanu a menţionat: "Nu există motive de îngrijorare pentru că românii nu consumă carne crudă. În România sunt mai puţine cazuri de salmonella la oameni decât în Uniunea Europeană".
Totodată, preşedintele ANSVSA a anunţat că au fost dispuse astăzi controale şi la laboratoarele private. Oficialul a mai declarat: "Toate acţiunile desfăşurate au caracter preventiv, s-au bazat pe verificări făcute de alte organe ale statului. Avicola Călăraşi este un caz particular, nu poate fi generalizat la toţi producătorii, ANSVSA s-a sesizat a doua zi dimineaţă".
---
O cantitate de 3,472 de kilograme de carne de pui congelată provenind de la Avicola Călăraşi şi retrasă de la comercializare din Selgros Suceava urmează să fie incinerată după ce în urma analizelor a fost depistată salmonella, arată sursele de presă.
Carnea va fi analizată de inspectorii direcţiilor sanitare şi dacă se va dovedi că este infestată, va fi incinerată, conform surselor citate.
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) estimează că vânzările din sectorul avicol au scăzut cu 20% în urma scandalului contaminării cărnii de pui cu salmonella, iar prejudiciul din industrie se ridică în prezent la 25 milioane euro. Peste 13.500 de kilograme de carne de pasăre au fost retrase din Capitală şi Braşov, cu ocazia verificărilor vizând lanţul de supermarket-uri Selgros, până în prezent nefiind depistate loturi infestate cu salmonella periculoasă pentru om.