Ursula von der Leyen reafirmă poziţia Comisiei Europene în disputa cu Polonia

J.P.
Internaţional / 30 octombrie 2021

Ursula von der Leyen reafirmă poziţia Comisiei Europene în disputa cu Polonia

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a exclus sâmbătă posibilitatea aprobării Planului de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Poloniei înainte ca Varşovia să desfiinţeze noua cameră disciplinară pentru judecători, transmite dpa, citat de Agerpres.

Pentru a primi plăţi din Fondul de reconstrucţie european, Polonia trebuie să restabilească independenţa sistemului judiciar solicitată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a declarat Von der Leyen pentru ediţia de sâmbătă a cotidianului

Augsburger Allgemeine.

Pentru toate statele au fost stabilite reguli clare de acordare a acestor plăţi, a explicat ea.

''Aceste investiţii sunt disponibile numai în prezenţa reformelor şi aceste lucruri sunt incluse în recomandările specifice pentru fiecare ţară. În cazul Poloniei, solicitarea de a restabili independenţa sistemului judiciar este valabilă de ani întregi'', a accentuat şefa executivului comunitar.

Camera disciplinară a Curţii Supreme poloneze este o nouă instituţie creată în cadrul reformei sistemului judiciar iniţiate de guvernul polonez condus de formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS) şi contestată de opoziţie şi de Bruxelles. Competenţa camerei disciplinare acoperă, printre altele, cauzele disciplinare referitoare la judecătorii Curţii Supreme şi, în apel, pe cele referitoare la judecătorii instanţelor de drept comun.

După ce procedurile lansate de executivul comunitar împotriva Varşoviei pe acest subiect au rămas fără efect, şi anume scrisoarea de punere în întârziere şi avizul motivat, Comisia Europeană a sesizat CJUE, considerând că noul regim disciplinar al judecătorilor afectează independenţa justiţiei prin expunerea judecătorilor unor posibile interferenţe politice.

CJUE a dispus Poloniei în luna iulie să suspende imediat activităţile camerei disciplinare a Curţii Supreme. Guvernul de la Varşovia s-a adresat apoi Tribunalului Constituţional polonez, care a considerat că decizia CJUE este neconstituţională. Prin acest verdict, instanţa poloneză a contestat şi întâietatea dreptului european în faţa celui naţional, amplificând astfel disputa dintre Varşovia şi Bruxelles.

Pentru neaplicarea verdictului din luna iulie, CJUE a emis miercuri o nouă hotărâre prin care îi impune Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb