VALER DORNEANU: ''În nicio ţară europeană un prim-ministru nu-şi permite asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii Constituţionale''

G.U.
Politică / 16 octombrie 2020

''În nicio ţară europeană un prim-ministru nu-şi permite asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii Constituţionale''

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a declarat, joi, că are în vedere sesizarea Comisiei de la Veneţia, Consiliului Europei şi Asociaţiei Curţilor Constituţionale din Europa în privinţa declaraţiilor premierului Ludovic Orban împotriva CCR, adăugând că în nicio ţară din Europa un prim-ministru nu-şi permite să aibă "asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii", transmite Agerpres.

"Am impresia că prim-ministrul are o altfel de pandemie împotriva Curţii Constituţionale şi a mea personal, incitând opinia publică împotriva acestei importante instituţii. (...) Din păcate, am impresia că scaunul a adăugat acelui cuvânt 'pandemie' alte dimensiuni specifice bolii scaunului. Eu l-am cunoscut şi îl cunosc pe domnul prim-ministru de mulţi ani şi de aceea am un pic de fereală şi un pic de respect să-i răspund în aceiaşi termeni pe care i-a folosit dânsul cu politruci şi cu nu ştiu ce. Ştiu că dânsul a urmat studii la TCM Braşov, nu ştiu dacă a făcut înalte studii pe care să le şi absolve, politice, care să justifice să ne califice pe noi, Curtea Constituţională, cum ne califică. Eu nu mă refer la mine, toţi colegii mei sunt profesionişti cu expertiză care nu pot fi calificaţi în niciun chip politruci", a spus Dorneanu, la Antena 3.

El a susţinut că Ludovic Orban incită opinia publică împotriva CCR.

"Îmi pare rău că răspândeşte asemenea idei în spaţiul public şi incită opinia publică împotriva CCR, care ea ar fi cea care e vinovată de răspândirea pandemiei, de nerespectarea hotărârilor aleşilor. Noroc că a apărut şi doamna Weber, Avocatul Poporului, şi mai împărţim vina de a fi distrugătorii ţării şi democraţiei. Vreau să-i amintesc domnului prim-ministru că noi, instituţia CCR, suntem una dintre cele mai importate instituţii care apără statul de drept şi promovează statul de drept. În nicio ţară din Europa un prim-ministru nu-şi permite să aibă un asemenea limbaj şi asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii Constituţionale", a adăugat Valer Dorneanu.

Întrebat dacă va sesiza organismele internaţionale, Dorneanu a spus că are în vedere acest lucru.

"O să discut cu colegii mei, am mai avut asemenea discuţii şi am tot avut rezerve asupra oportunităţii de a face un demers. Cred acum că lucrurile au luat o amploare care impune neapărat o asemenea intervenţie la Comisia de la Veneţia, la Consiliul Europei, la Asociaţia Curţilor Constituţionale. (...) Avem în vedere să sesizăm Comisia de la Veneţia şi Consiliul Europei şi, în mod sigur, Asociaţia Curţilor Constituţionale din Europa', a adăugat acesta.

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că decizia CCR privind legea care dă dreptul Parlamentului să stabilească data alegerilor i se pare "abracadabrantă" şi "o încălcare flagrantă a Constituţiei de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituţiei".

"Trebuie schimbat ceva. Nu se mai poate aşa. Trebuie schimbată componenţa CCR, trebuie eliminaţi politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistraţi cu cariere în spate. (...) Ca să nu spun că multe dintre deciziile de acolo vin împotriva intereselor fundamentale ale României. Dau exemplu numai decizia legată de lipsirea autorităţilor sanitare şi a Guvernului de orice mijloc de a opri răspândirea virusului, care a provocat cea mai spectaculoasă creştere a numărului de cazuri. (...) Nu pot să înţeleg o asemenea decizie. Noi, guvernul, am atacat la CCR legea prin care parlamentul, o majoritate parlamentară şi-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor. (...) Ce se întâmplă dacă o majoritate parlamentară nu pune pe ordinea de zi proiect de lege privitor la stabilirea datei alegerilor? Că nimeni nu răspunde. Care e interesul unui parlamentar dintr-o majoritate? Să prelungească mandatul cât mai mult, mai ales dacă nu va mai fi pe listă în alegerile parlamentare", a afirmat Orban.

Potrivit premierului, "ordinele sunt date de Florin Iordache şi alţii către Valer Dorneanu şi judecătorii numiţi politic, care iau pe bandă rulantă decizii care nu mai au nicio legătură cu Constituţia României şi cu democraţia".

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Da,te-ai ajuns ,ce să zic ! Arata-mi si mie o țară europeană unde un pensionar de la Curte are de aprox. 8ori pensia mai mare decât salariul mediu net pe economie! Nu mai vorbesc de alte beneficii! Coborati pe pământ! Orban are perfectă dreptate! Din pacate e mult prea blând cu voi!

    1. Nu asta este principala problema ci faptul ca in nicio tara europeana (cu exceptia Romaniei) Curtea Constitutionala nu deserveste un partid, ci tara si legea.

      Avem o Curte Constitutionala politizata si partinica.

      Trebuie schimbat radical modul de numire a membrilor ei prin tranferul responsabilitatii de la politic la ocietatea civila si mai exact la mediul academic. Profesorii de drept contitutional din universitati (prin rotatie) si eventual elevii fruntasi din fiecare an terminal (sau sefii de promotie) ar putea alcatui completul. Astfel, vom avea un complet impartial, competent, vertical si cu o componenta schimbata de la un an la altul. 

      Da, asa este! Prim ministrul Orban are perfecta dreptate! CCR a ajuns puterea eterna nr. 1 in stat. Imparte dreptatea arbitrar, iar cand este vorba de drepturile personale, matusalemicii din CCR devin mitocani, inumani, monstruosi.

    Dnii de la Curte seamănă cu niște tipi care pregătesc la protap un taur gras si numără, pentru a face " dreptate " boabele de linte ale unor flămânzi! E "dreptatea " zeilor din Olimp! Niciodată asemenea "divinitati " nu vor înțelege lumea reală.

    Dacă sunt așa grozavi , de ce trec rezoluțiile lor doar cu majoritate simplă ? PSD, ALDE, UDMR au oamenii lor , iar aceștia fac totul la comanda partidelor lor și la interesele acestora. Care interese ? Se ăntrevăd de prea multe ori doar cele carfe duc la a demola și ce a mai rămas din țara acesta. Da, chiar domniile lor ar trebui să ceară arbitrajul organismelor specializate internaționale , gen Comisia de la Veneția. Dacă nu pot judeca drept, de ce se grăbesc în a asculta de prea muște ori , instrucțiunile "de sus" ?

    Dorneanu, partid politic PSD, via Wikipedia. În alta ordine de idei, știți ca d.nului Dorneanu, deși conduce CCR, în caz ca vrea să-și vândă casa sau să-și facă testamentul, ii trebuie o testare psihiatrica pentru autentificarea actelor? Ce frumos!

    Poate dl.Orban,o fi baut impreuna cu aliatul sau Basescu crearea coalitiei si a vorbit prostii.

    Numele omului pe care Premierul il ataca este cunoscut de mult timp in zona politica a Romaniei. Si, adevarul este, (chiar daca o sa fiu insultat, dar sa fim cinstiti ) ca in in viata politica romaneasca in acesti ani postrevolutionari de acest nume se leaga multe lucruri bune, pe care cu greu cineva le-ar mai putea egala. Sa nu mai vorbim de activitatea profesionala, impresionanta.

    Asa ca da, nu, nu merita, mai ales acum ca Presedinte la CCR, aceste .. aproape insulte, absolut nejustificate. Si nici CCR  

    Nu se poate ca executivul sa si judece propriile "cauze" si sa-si impuna si la CCR vointa, ca vointa Parlamentului nu mai conteaza de mult in fata lor. Ca este o monstruozitate de incalcare a legii si constitutiei sa inlocuiesti textul unei legi publicat in M. Of inainte ca acesta sa intre in vigoare, asa cum a procedat guvernul in dec. 2015 cu Legea 223/2015.  

    Cu toate acestea, nimeni nu este fara greseala. Si CCR (din cine stie ce motive) a gresit uneori, asa cum s-a intamplat si cu "constitutionalitatea "acelui unui text, emis ilegal, neautentificat, nepromulgat, contrar legii, constitutiei si principiilor de drept si care este acum Legea 223/2015 cu modificarile si completarile "ulterioare" 

    Dar da, se pare ca pe la guvern si nu de acum, unii vor sa inventeze premierul "dictator democrat".

     

    1. Valer Dorneanu este un "acoperit" in CCR, PSD-ist in rezerva si PCR-ist in adormire, o nulitate de talia lui Tudorel Toader, cum nu se mai gaseste in Curtea Constitutionala a niciunei altei tari europene si nici o alta Curte Constitutionala din Europa nu este atat de corupta ca nenorocita asta din Romania care a putut sa-i permita nimicului numit Tudorel Toader sa-i dicteze prostalaului de la Cotroceni sa o demita pe sefa Directei Nationale Anticoruptie pentru ca coruptia sa inflorerasca netulburata.

      6.fara titlu este un mesaj partinitor fara nicio valoare politica, morala, educativa! Mesajele transmise nu reprezinta insulte, ci adevaruri evedente pe care nimeni nu le poate nega.

    In sesizarea Comisiei de la Veneţia, Consiliului Europei şi Asociaţiei Curţilor Constituţionale din Europa sa inceapa, asa ar fi politicos, prin prezentarea componentei CCR mentionand in dreptul fiecaruia: politruc, securist, samd, dupa caz.

    este sustinut de toti cei care vor sa praduiasca Romania fara sa aiba obstacole , de asta are tupeu ghiorlanul si de asta au fost adusi la putere ca deobicei de securitate , nu alesi de oameni .

    1. Daca ar fi sa se faca un sondaj de opinie, oare cata lume ar fi de acord cu politica dusa de CCR a Romaniei? Cred ca toata componenta CCR ar cadea la un asemenea examen. La ora actuala CCR reprezinta o institutie, veche, compromisa ai carei membri tin cu dintii de scaun si de avantaje.

    Fac ciocnire de algoritmi să arate că muncesc ; rezultat = frânâ și până la pensie tot așa ; pensiile nu-s MICI ....

    Răutăți de copil,că Orban a facut TCMul ,deci inginer deci nu se pricepe! Pai când Orban studia despre sistemul biela-manivelă dumneata studiai dreptul cooperatist si ajungeai membru PCR !

    Cum dracu Orban te deranjează iar tot ce propunea Iordache si Nicolicea ( la bază unul inginer,celălalt profesor) amândoi cu vagi urme de drept votați imediat!

    Înainte de a apela la Bruxelles, Veneția, nu mai bine treci proba mergând pe o stradă din România să vezi ce iubit si respectat esti! 

    Valer, eu stiu ca tu ai conexiuni directe cu serviciile rusesti

    de ce te tii de prostii, ma, tata, ma?  

    vrei sa te ia la intrebari careva in scara blocului la unirii unde locuiesti?  

    nu mai actiona asa cum iti dicteaza steaua de la rasarit sa nu te tai in marginile stelei ...  

    p.s. ia zi-ne Valer ...cum a fost cu prietenii rusi nou-facuti acum 4-5-6 ani cand ai fost la niste conferinte de drept constitutional in RUsia .... a fost bine? Cu cat ti-ai vandut tara dobitocule? ...arde-te-ar focul sa te arda de tradator!  

    pretentii sa ai de la animalul asta care a supt de la ma-sa si de la tac-sau pana in 1992, an cu care incep toate biografiile sa-i publice activitatea (infractionala)!

    As vrea ca acest individ sa-mi arate care țară din Europa a amânat ,sau va amâna alegerile din cauza Covidului? Deci Orban ,normal că s-a enervat ! Ce treabă are CCR cu alegerile?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb