Valul patru al pandemiei de Covid 19 aglomerează din nou spitalele cu pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, iar primele secţii suprasolicitate sunt cele în care ajung cazurile grave. La Buzău, prima care are deja ocupate toate paturile este secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean Buzău, iar conducerea unităţii medicale a cerut deja suplimentarea numărului de paturi. Şi în Spitalul de la Râmnicu Sărat sunt două din cele 5 paturi ocupate, iar duminică a fost înregistrat şi primul deces din valul patru. În aceste condiţii, Direcţia De Sănătate Publică a decis primele restricţii cu privire la vizitele aparţinătorilor din unităţile spitaliceşti cu paturi şi a mărit numărul de locuri pentru bolnavii Covid-19, inclusiv pentru copiii infectaţi cu SARS-CoV-2.
În fiecare zi, Direcţia de Sănătate Publică confirmă noi cazuri cu SARS-coV-2, iar printre ei sunt şi mulţi copii. În ultimele 30 de zile, la Buzău au fost confirmaţi cu coronavirus 129 de buzoieni, dintre 19 sunt copii, opt dintre cei din urmă fiind micuţi internaţi la un Centru de Primire a Copilului în Regim de Urgenţă.
Ieri au fost diagnosticaţi opt buzoieni, atât copii de la vârsta de doi ani, cât şi bătrâni.
"Conform datelor Direcţiei de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului Buzău,s-au înregistrat 8 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus - COVID-19 (din care 4 pacienţi au fost testaţi în laboratoare particulare şi unităţi sanitare din alte judeţe)", se arată în raportul Prefecturii Buzău.
Potrivit medicilor epidemiologi, "dintre cele opt cazuri noi din buletinul informativ, unul singur este copil, iar dintre persoanele confirmate în ultimele 24 de ore doar trei sunt vaccinate".
Celelalte cazuri sunt distribuite astfel: două din Buzău şi câte un caz din Săpoca, Grebănu, Vipereşti, Săgeata, Bucureşti, Galaţi, informează Prefectura Buzău
În aceste condiţii, spitalele se aglomerează de la o zi alta. În prezent, nu mai puţin de 34 de persoane sunt internate în cele două unităţi medicale de la Râmnicu Sărat şi Buzău
Astfel, în Spitalul de la Râmnicu Sărat sunt ocupate 15 paturi dintre cele 57 alocate adulţilor în secţia de Boli Infecţioase şi un pat la ATI dintre cele cinci disponbibile. De asemenea, în secţia Pediatrie sunt internaţi cei opt copii de la Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgenţă Buzău, starea lor fiind una bună.
La Spitalul Judeţean Buzău situaţia este mult mai gravă. Aici, secţia de Anestezie şi Terapie din Spitalul Judeţean are toate locurile ocupate de persoanele aflate în stare gravă ca urmare a infecţiei cu SARS-CoV-2, iar conducerea unităţii medicale a cerut dublarea numărului de paturi. La fel de repede s-au aglomerat şi celelalte secţii destinate bolnavilor COVID-19 astfel că, pe 30 august, în secţia de Boli Infecţioase din Spitalul Judeţean mai sunt libere doar două din cele 20 de paturi alocate pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2. Concret, Spitalul Judeţean Buzău va avea de astăzi, 30 august, mai multe paturi pentru bolnavii COVID-19. Claudiu Damian, managerul unităţii spitaliceşti, a cerut la Direcţia de Sănătate Publică suplimentarea numărului de paturi pentru pacienţii aflaţi în stare gravă astfel că secţia ATI va ajunge la 8 paturi.
"Încă de la finalul săptămânii trecute, am solicitat la DSP dublarea numărului de paturi pentru secţia ATI, adică de la patru cât am avut până acum la opt. Solicitarea a fost aprobată , iar de astăzi, Spitalul Judeţean intră în etapa a II-a . Asta înseamnă că vom creşte numărul de patru şi pe celelalte secţii unde avem alocat spaţiu pentru bolnavii de coronavirus. Mai exact, avem opt paturi la ATI, 30 pentru adulţi la Boli Infecţioase, faţă de 20 cât am avut până acum, plus şase paturi pentru copii", a spus Claudiu Damian, managerul Spitalului Judeţean Buzău.
• Buzăul a înregistrat şi primul focar din valul patru
Primul focar din valul patru a fost înregistrat la Buzău în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă şi Evaluare din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău, adică în acelaşi loc considerat vulnerabil şi în celalalte valuri ale pandemiei, respectiv centrele de copii şpi bătrâni. Confirmarea a fost dată vineri, 27 august, când testul PCR al unui educator, vaccinat anti-COVID a ieşit pozitiv. Potrivit anchetei epidemologice, a doua zi, opt copii, dar şi alţi - doi educatori - au prezentat semne de boală. Li s-au recoltat teste rapide care au ieşit pozitive. Duminică, încă 2 angajaţi ai centrului au început să aibă simptome, li s-au făcut teste rapide, care de asemenea, au ieşit pozitive. Astfel că în acest moment, în centrul din oraşul Buzău sunt 8 copii infectaţi şi 5 angajaţi. Copiii au fost internaţi în spitalul de la Râmnicu Sărat în timp ce adulţii sunt acasă, cu semne uşoare de boală.
Pe de altă parte, în urma anchetei epidemiologice, s-a descoperit că unii dintre copiii din centru au participat în ultimele 14 zile la un eveniment organizat de Biblioteca Judeţeană la un mall din oraş. În plus, copiii au fost vizitaţi în centru de părinţi, astfel că nu se poate şti în acest moment cum a intrat virusul în unitatea de ocrotire socială.
În centrul de Primire în Regim de Urgenţă şi Evaluare Buzău din 18 angajaţi 14 sunt vaccinaţi complet anti-COVID încă din luna februarie, la scurt timp de la debutul campaniei de imunizare a populaţiei.
Acolo, Direcţia de Sănătate Publică a impus restricţii stricte. Mai exact, s-a dispus efectuarea unei dezinfecţii riguroase în tot centrul. De asemenea, a recomandat DGASPC interzicerea vizitelor părinţilor în următoarele două săptămâni dar şi noile internări, pentrru acelaşi interval de 14 zile.
"Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgenţă Buzău a primit următoarele recomandări de la DSP Buzău: dezinfecţie terminală, interzicerea unor noi internări pentru următoarele 14 zile, monitorizarea permanentă a stării de sănătate a copiilor şi angajaţilor, cu izolarea imediată a celor care prezintă semne de infecţie şi investigarea lor, interzicerea vizitelor parentale pentru următoarele 14 zile", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău, Roxana Kovacs.
• Vizitele, interzise în Spitalul Judeţean
Odată cu apariţia primelor focare şi a creşeterii galopante a numărului de cazuri, Spitalul Judeţean a interzis vizitele aparţinătorilor la rudele internate.
"Din data de 1.09.2021, s-a luat decizia ca vizitele în S.J.U. Buzău sa fie suspendate din cauza creşterii numărului de cazuri de COVID-19 la nivelul judeţului Buzău. De asemenea, facem menţiunea că, potrivit Ordinului nr. 487 din 9 aprilie 2021, privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu SARS CoV2, pentru pacienţii care se află în stare gravă, diagnosticaţi cu Covid-19 şi internaţi în secţia A.T.I., vizita se poate face numai cu un singur aparţinător, cu acordul medicului curant si avizat de către conducerea spitalului", transmit reprezentanţii SJU Buzău.
În prezent, judeţul Buzău numără 12.732 de cazuri de la debutul pandemiei, dintre care 12198 persoane s-au vindecat. De asemenea, judeţul are şi o localitate în scenariul galben, acolo unde sunt impuse deja restricţii împotriva răspândiri virusului. Este vorba despre comuna Bălăceanu. Comuna a ajuns la o rată de incidenţă de 2,59, cu 4 cazuri confirmate în ultimele 2 săptămâni. În aceste condiţii, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit, vineri, şi a stabilit o serie de măsuri ce vor fi în vigoare la Bălăceanu în următoarele 14 zile.
În următoarele două săptămâni, activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă în intervalul orar 5,00 - 2,00 fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spaţiului dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS- CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Aceleaşi reguli se aplică şi în cazul sălilor de jocuri de noroc. Competiţiile sportive în spaţiile închise sau deschise sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane. Pot participa doar persoanele care sunt vaccinate şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Spectacolele în aer liber sunt permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie. La evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive ) este permisă prezenţa unui număr maxim de 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior, cu respectarea normelor de protecţie sanitară. Dacă toate persoanele sunt vaccinate sau prezintă teste negative, la aceste evenimente pot participa cel mult 300 de persoane în interior cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană.
Bălăceanu este prima comună din judeţul Buzău pentru care sunt dispuse măsuri odată cu valul 4 al pandemiei.
1. Santaj la tot pasul
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2021, 11:05)
Vrei sa vizitezi pe cineva in grija statului: arata vaccinul, vrei sa depui o cerere urgenta: arata vaccinul, vrei sa iti rezolvi o problema: arata vaccinul. Statul va ataca la orice pas. Cred ca exista o descriere a unui stat asa anti-cetateni. Nu gasesc cuvantul...