Varujan Vosganian: "Avem nevoie de valori!"

CĂTĂLINA N. MĂNOIU
Ziarul BURSA #Politică / 5 septembrie 2014

Varujan Vosganian: "Avem nevoie de valori!"

Valeriu Stoica: "Deşi dreapta românească a avut victorii în alegeri, a eşuat la guvernare"

Dreapta politică trebuie să reaşeze în drepturi elementele doctrinare, aspecte ideologice care au fost neglijate atât în spaţiul public, cât şi pe scena politică, potrivit experţilor convocaţi recent la o dezbatere de Institutul de Studii Populare (ISP) împreună cu Fundaţia Hanns Seidel.

Senatorul PNL, Varujan Vosganian, a declarat cu această ocazie: "Marca tranziţiei în România a fost tergiversarea. Trebuie să recunoaştem că foarte rar corelăm cifre. Tranziţia României nu se va încheia în acordurile cu FMI, avem nevoie de ideologie, de valori. Evoluţia României, în raport cu celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est, s-a realizat cu cel puţin un deceniu întârziere".

Domnia sa susţine că importanţa valorilor în dezbaterea politică a fost neglijată, în perioada post-decembristă, iar acest lucru a creat premisele articulării unor teme greşite: "Dezbaterea centrală, după 1989, trebuia să se poarte între modernişti şi anacronişti, nu între comunişti şi anti-comunişti. Aceeaşi greşeală se face şi acum, când asistăm la o dezbatere între băsişti şi anti-băsişti".

Valeriu Stoica, fost preşedinte al PNL, a afirmat, în cadrul dezbaterii, că, deşi dreapta românească a avut victorii în alegeri (1996, 2004), a eşuat la guvernare. În opinia domniei sale, dreapta poate fi o alternativă la stânga în turul doi, prin valori. Valeriu Stoica a mai afirmat: "Mă bucur că PNL şi PDL s-au aliat. Multă vreme am avut sentimentul că vorbesc în pustiu, însa atunci când nu mă mai aşteptam, cele doua partide au luat decizia să fuzioneze".

Pentru a putea oferi României, după 25 de ani, un partid de dreapta puternic, este necesar ca cele două partide să fuzioneze după alegeri, a fost de părere Valeriu Stoica. Fostul preşedinte PNL a mai afirmat că este important să existe o comunicare între PMP şi ACL, nu doar în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. În România, victoriile electorale ale dreptei au fost urmate de eşecuri la guvernare, mai spune Valeriu Stoica, menţionând că, "dacă se tulbură acest proces instituţional (n.r. fuziunea PNL - PDL) vom intra din nou în jocul pe care îl face stânga de 25 de ani - stânga dezbină dreapta şi o face cu succes şi nu o putem acuza pentru că are această strategie".

Referindu-se la situaţia politică actuală, Valeriu Stoica a declarat: "Este o anomalie, vom avea în campania electorală un număr mare de candidaţi care nu diferă între ei. Ei nu au un profil politic şi vor lua voturi pe ignoranţa noastră".

În ceea ce priveşte strategia dreptei, Mihail Neamţu, preşedintele Partidului Noua Republică, prezent la dezbaterea ISP, ne-a declarat: "Dreapta are şanse să-l învingă pe Victor Ponta, dar trebuie să creadă în propria sa şansă. Lucrul bun este unitatea ACL şi candidatura anti-sistem a doamnei Macovei, cu potenţial de atragere a nehotărâţilor. Lucrul prost e lipsa timpului şi a unei forţe de reacţie rapidă. În jurul Monicăi Macovei poate aparea o veritabilă «rainbow coalition» (n.r. reunirea unor grupuri de interes dintre cele mai diverse), de la conservatorii fiscali şi creştinii moderaţi până la liberalii clasici ori unii social-democraţi, la care se adaugă chiar şi nişte hipsteri. Mesajul e simplu: respingerea oligarhiei cleptocratice şi reforma statului în slujba cetăţeanului. Academicianul Vladimir Tismăneanu avea dreptate să compare demersul Monicăi Macovei cu mişcarea lui Vaclav Havel din Cehia anilor 1990".

Grupul de experţi convocat de Institutul de Studii Populare împreună cu Fundaţia Hanns Seidel au mai atras atenţia că strategia dreptei pentru alegerile prezidenţiale şi nevoia de reaşezarea în drepturi a elementelor de doctrină ale formaţiunii de dreapta, în prag de alegeri prezidenţiale, trebuie să se sustragă logicii tranziţiei post decembriste şi trebuie să ofere electoratului şansa de a identifica pe scena politică linii doctrinare viabile, alternative la pericolul pe care îl reprezintă populismul, un curent care nu poate să producă un program de guvernare, ci doar soluţii ieftine.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Neamtu este o figura de trista amintire pe care nu inteleg de ce o tot citeaza presa. Dreapta nu are nici o sansa sa castige in fata lui Ponta cu caricaturi ci are nevoie de figuri noi mai curate si puternice. Johanis cel mut, Udrea cea patata, Macovei cea cu "Lovitura de stat" nu au nici o sansa. Altcineva ar avea dar nu mai este timp.

    1. Ai dreptate, Ponta are sanse mari de castig.

      Din pacate, oricare dintre "caricaturile" mentionate de tine este net superioara lui Victor Viorel! 

    Au trecut 25 de ani. Prea putin ca sa scapam de criminalii care ne conduc, dupa asasinatul brutal din 1989 si hotia de dupa. Acei FSN trebuie sa nu mai existe. Ei si cei din spatele lor. Ofiterii acoperiti care au nevoie de aceasta protectie creatoare de tradare nationala si de pasivitate economica. Ei nu pot gandi ca noi, pentru ca inainte au avut putere, bani, respect, pe care l-au protejat in toti acesti 25 de ani, fiindu-le frica sa nu fie acuzati de ceva. De aceea, doar fara ei putem sa ne refacem valorile. Indiferent daca ofiterii acestia sunt ingineri, academicieni sau militari, economisti, ei trebuie sa ne lase in pace, sa lase aceasta tara in pace sa se dezvolte. Zau. Toti, dar toti, cu tot cu marionetele lor penibile, cu dosarele lor cu tot. Si ce pacat ca printre ei n-a existat nici un om adevarat, nici un patriot care sa opreasca nenorocirea asta abatuta asupra noastra, care ne acopera cerul, cu atat mai mult cu cat in 1989 scapasem de altul care devenise vechi si greu pentru lumea noastra. Pacat ca nu el era cauza, cauza erau oamenii din jurul lui, cei care acum ne distrug prezentul si viitorul.

    1. Asa-i, convingeti tineretul Romaniei sa se trezeasca din amortire/pasivitate; daca s-ar misca putin retelele de socializare, tineretul ar pute fi convins "in masa" iar trectul nu ar mai avea nicio sansa.

      Va puteti misca? sau Hrebenciucii vor pune din nou doua/trei punci de malai in sacose si vor covinge satele romanesti sa iese la vot. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb