VICTOR PONTA: "Gheţea are contract la CEC până la anul"

V.B.
Bănci-Asigurări / 15 aprilie 2014

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri seară, la un post de televiziune, că o soluţie de înlocuire a lui Radu Gheţea la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC Bank) poate fi găsită în această săptămână, având în vedere că preşedintele băncii are un contract care expiră abia la anul şi trebuie găsită o soluţie prin care CEC să nu plătească despăgubiri.

Prim-ministrul a explicat: "Poate chiar săptămâna aceasta, pentru că e vorba de faptul că Gheţea are un contract care expiră abia la anul şi, atunci, trebuie găsită o soluţie prin care CEC să nu plătească aceste despăgubiri".

Presa scrie că, acum două luni, Ponta a declarat că îl propusese pe secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Enache Jiru la conducerea CEC, în locul lui Radu Graţian Gheţea. Premierul a precizat atunci că nu numeşte personal conducerea CEC, ci aprobă o procedură iniţiată de fostul ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu.

Şeful Executivului a detaliat: "Nu am discutat cu domnhul Gheţea. Eu nu pot şi nici nu doresc să încalc legea. Eu nu demit sau numesc persoane în funcţie. Eu aprob o procedură pe care domnul Chiţoiu a iniţiat-o, aceea a conducerii duale în cadrul CEC, aşa cum există şi în alte bănci şi în alte societăţi, după care reprezentanţii în AGA şi în CA vor desemna conducerea. Deci, nu eu personal numesc conducerea. Evident, ministrul de Finanţe face numirile în AGA şi mai departe în CA".

Ponta a mai anunţat că pentru CEC Bank va fi propusă o conducere dualistă, respectiv cu un Consiliu de Supraveghere şi Directorat.

În noiembrie, Daniel Chiţoiu a afirmat că fusese sunat de preşedintele Traian Băsescu, care îl rugase ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC, fără să motiveze această intervenţie.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui, a luat, pe 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, ca să cumpere un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi. Împrumutul a fost garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.

Enache Jiru şi-a început cariera la Banca Naţională a României (BNR), unde a lucrat la Departamentul de administrare a rezervelor internaţionale, iar din 1998 a alternat între funcţii publice şi poziţii de conducere în mediul privat. Domnia sa a fost vicepreşedinte la CEC Bank, în 2000-2001, şi preşedinte al băncii, în intervalul cuprins între toamna anului 2004 şi martie 2005. Jiru a ocupat poziţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, în 2001-2004 şi din iulie 2012, cu atribuţii legate de coordonarea Trezoreriei statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb