VOLODIMIR ZELENSKI: "Forţele ucrainene ar putea elibera Mariupol dacă ar primi mai multe arme"

G.D.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 12 aprilie 2022

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că ţara sa nu are armele necesare pentru a elibera oraşul port asediat Mariupol, care este aproape de a fi cucerit de forţele ruse, relatează DPA, conform Agerpres.

"Dacă am primi avioane şi suficiente vehicule blindate grele, artileria necesară, am putea să o facem", a spus el într-un mesaj video transmis ieri seară.

"Sunt sigur că vom primi aproape tot ce avem nevoie. Însă nu doar că se pierde timp, dar se pierd şi vieţi ale ucrainenilor. Vieţi care nu se mai întorc", a declarat Zelenski.

"Este şi responsabilitatea celor care încă ţin în uzinele lor armele de care are nevoie Ucraina. O responsabilitate care va rămâne mereu în istorie", a adăugat el.

Liderul regiunii separatiste Doneţk, Denis Puşilin, a susţinut ieri că oraşul port Mariupol din sud-estul Ucrainei, unde se dau lupte grele, a căzut în mâinile ruşilor, potrivit agenţiilor ruse de ştiri.

Separatiştii se luptă de săptămâni, cu sprijinul armatei ruse, să cucerească Mariupolul, care are o importanţă strategică datorită situării sale la Marea Azov.

Potrivit observatorilor militari occidentali, trupele ruse câştigă teren în războiul urban.

Comandatul forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujni, a afirmat că legătura cu trupele care apără oraşul Mariupol de forţele ruse nu a fost afectată.

El a răspuns afirmaţiilor unor militari marini desfăşuraţi acolo conform cărora nu au mai fost contact cu conducerea armatei ucrainene de două săptămâni.

Aproximativ 4.350 de civili au fost evacuaţi ieri din zonele disputate din Ucraina, dintre care circa 550 de persoane au plecat din Mariupol, potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereşciuk.

Între timp, Batalionul Azov a transmis că forţele ruse au folosit arme chimice în Mariupol.

O substanţă necunoscută a fost eliberată dintr-o dronă deasupra oraşului, a precizat ieri seară pe Telegram acest batalion.

Conform postului public de televiziune ucrainean, nu există deocamdată nicio confirmare din partea organismelor oficiale.

Potrivit unor surse militare, posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice este "foarte mare".

Conform Batalionului Azov, victimele aveau problemele respiratorii şi neurologice.

Parlamentarul ucrainean Ivanna Klimpuş a indicat la rândul său că Rusia a folosit o "substanţă necunoscută" la Mariupol, unde mai multe persoane ar suferi de insuficienţă respiratorie. "Foarte probabil arme chimice", a adăugat ea pe Twitter.

Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a transmis că Londra încearcă să verifice informaţiile despre eventuala utilizare a armelor chimice în Ucraina de către forţele ruse la Mariupol.

Orice utilizare a acestui tip de arme "ar constitui o escaladare bruscă în acest conflict şi le vom cere socoteală (preşedintelui rus Vladimir) Putin şi regimului său", a scris ea pe Twitter.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. activistul LGBT si sangajatul - slugoi sorosist vrea sa para serios

    si sunt unii idioti utili care pun botul 

    1. trol

    In perioada scursă de la începutul invaziei ruse preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a filmat apărând în diverse locuri din capitala Kiev, dar el de fapt nu se afla în acele locuri şi a folosit pentru realizarea respectivelor înregistrări o tehnică de suprapunere a imaginilor, a remarcat agenţia EFE, în urma verificărilor efectuate prin sistemul său de ”fact-check” şi consultării unor specialişti în domeniu, potrivit Agerpres.

    Tehnica folosită, denumită ”Chroma key”, constă în înlocuirea unui element vizual, fotografie sau imagine, cu un altul. Preşedintele ucrainean, fost actor de comedie, a recurs efectiv la această tehnică cinematografică pentru a simula prezenţa sa în locuri din Kiev fără să se afle în realitate acolo. 

    Una dintre aceste secvenţe a fost publicată de Zelenski pe pagina sa de Facebook şi pe canalul său de Telegram pe 19 martie. El apare în acele imagini în faţa ”Casei cu Himere”, o clădire construită în stilul Art Nouveau şi situată în faţa sediului preşedinţiei. 

    După cum explică un expert spaniol în tehnică digitală, José Noblejas, la începutul înregistrării preşedintele ucrainean se îndreaptă către cameră în aşa fel încât ”în doi paşi, creşte un metru”, ceva ”prea evident pentru a fi o situaţie reală”. Mai mult, remarcă acelaşi specialist, umerii lui Zelenski se estompează cu fundalul imaginii, un alt indiciu că a fost o înregistrare făcută cu ”Chroma key”. 

    1. Da. Si? Ce e in mintea ta de gaina? Ca presedintele Ucrainei trebuie sa-i dea indicatii lui Putin unde se afla? Hush, hush, zboara inapoi in cotetul din care ai iesit!

    Sunt foarte mirat. Presa ucrainiana ne spunea ca borcanele cu muraturi sunt bune impotriva dronelor.

    Si nu inteleg de ce fortele ucrainiene trebuie sa fie inarmate. Tot presa ucrainiana ne spunea acum vreo 3 saptamani ca batranii si civilii ies cu furcile si ii alunga pe rusi. 

    1. Si rusii pentru ca se sperie si o iau razna usor le raspund cu gloante obuze si rachete.

      Minti, o grupare de civili neinarmati avand doar un steag enorm a eliberat un oras. Primarul fusese rapit de rusi dar in urma protestului cu cateva sute de civili si un steag ca la stadion, maaare, rusii au fugit fara sa traga un foc. Nimeni nu a fost ranit.

      Doar o batranica care s-a impiedicat de un tanc, cativa care au calcat pe mine si niste copii care au incercat sa prinda bombele parasutate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb