Zborul MH17: Londra pledează pentru înfiinţarea unui tribunal internaţional

Elena Deacu
Internaţional / 17 iulie 2015

Guvernul britanic a pledat vineri pentru înfiinţarea unui tribunal internaţional care să îi aducă în faţa justiţiei pe cei vinovaţi de prăbuşirea zborului MH17, un Boeing malaezian doborât în urmă cu exact un an în estul Ucrainei, scrie AFP.

"Trebuie făcută dreptate pentru cei 298 de nevinovaţi care şi-au pierdut viaţa. Pentru aceasta este nevoie de un tribunal internaţional, bazat pe o rezoluţie cu caracter obligatoriu pentru statele membre ale ONU, cu scopul de a-i judeca pe cei vinovaţi", a declarat într-un comunicat ministrul britanic de externe, Philip Hammond, a cărui ţară este membru permanent al Consiliului de Securitate.

"Orice încercare de a împiedica acest proces ar lipsi victimele de dreptul la justiţie şi nu va fi tolerată", a adăugat el, reînnoind "condoleanţele adresate tuturor persoanelor afectate" de drama ce a costat viaţa a 10 cetăţeni britanici.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a fost doborât pe 17 iulie 2014 într-o zonă apropiată de linia de front dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Tragedia s-a soldat cu moartea a 298 de pasageri şi membri ai echipajului, în majoritate olandezi.

La scurt timp, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia 2166 care cere ca vinovaţii pentru această catastrofă "să dea socoteală, iar toate statele să coopereze din plin".

Malaezia, Olanda şi alte ţări au lansat deja ideea unui tribunal sub egida ONU, dar această opţiune a fost respinsă ca fiind "contraproductivă" de către Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate, cu drept de veto.

La rândul său, China, alt membru permanent, va susţine o astfel de instanţă dacă cei 15 membri ai Consiliului de Securitate ajung la un acord, a informat săptămâna trecută o sursă diplomatică, referindu-se la discuţii ce au loc la Naţiunile Unite.

Kievul şi occidentalii îi suspectează pe separatiştii proruşi că au utilizat o rachetă sol-aer BUK, furnizată în opinia lor de Rusia, pentru a doborî avionul malaezian. Moscova a respins categoric orice implicare în această catastrofă, acuzându-i în schimb pe militarii ucraineni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb