Zelenski, aşteptat în Marea Britanie pentru o întâlnire cu liderii europeni

S.B.
Internaţional / 13 iulie

Zelenski, aşteptat în Marea Britanie pentru o întâlnire cu liderii europeni

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski este de aşteptat să călătorească în Marea Britanie săptămâna viitoare pentru a se adresa liderilor europeni reuniţi la Palatul Blenheim pentru a discuta despre Ucraina, securitatea europeană şi democraţie, informează news.ro.

De asemenea, va face prima sa vizită în Irlanda sâmbătă dimineaţă, când aterizează pe aeroportul din Shannon, pentru o întâlnire cu premierul irlandez, Simon Harris.

Irlanda, care are o îndelungată politică de neutralitate militară, dar care contribuie cu ajutur neletale, cum ar fi eliminarea minelor terestre către Ucraina prin intermediul UE, este de aşteptat să ofere mai mult sprijin eforturilor Ucrainei de a readuce în ţară aproximativ 20.000 de copii care au fost mutaţi forţat în Rusia şi Belarus.

Preşedintele ucrainean s-a întâlnit săptămâna cu premierul britanie Keir Starme la summitul NATO de la Washington, dar aceasta ar fi prima lui ocazie de a întâlni o delegaţie mai mare a guvernului laburist, care va fi nerăbdătoare să reitereze sprijinul continuu al Marii Britanii.

Aranjamentele sale de călătorie sunt rareori confirmate, dar o sursă a spus că este "sigur în proporţie de 90%" că Zelenski va fi acolo.

Conferinţa de joi este cea de-a patra întâlnire a Comunităţii Politice Europene (EPC), un colectiv lansat după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 şi care a fost creat de preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Este văzută ca o oportunitate "foarte semnificativă" pentru Starmer de a găzdui nu doar până la 50 de lideri europeni, ci de a restabili încrederea în Regatul Unit şi de a arăta lumii că ţara este din nou pe scena internaţională după ani de prejudicii aduse reputaţiei sale de Brexit.

EPC este conceput pentru a facilita consolidarea legăturilor dintre liderii UE şi cei din afara UE într-un cadru informal, cu conferinţe anterioare organizate în Spania, Moldova şi Republica Cehă.

În afară de Marea Britanie, sunt invitate şi alte ţări din afara UE, inclusiv Norvegia, Islanda, Georgia, Kosovo, Serbia, Albania şi Turcia, deşi se pare că Recep Tayyip Erdogan, preşedintele turc, care nu a participat la summiturile anterioare, nu a confirmat participarea.

În calitate de gazdă, Starmer se va adresa sesiunii plenare de deschidere, care va avea loc într-una dintre sălile din Palatul Blenheim, locul de naştere al lui Winston Churchill. Starmer este de aşteptat să sublinieze angajamentul Regatului Unit faţă de Ucraina şi Zelenski şi de a restabili relaţiile ţării cu UE după Brexit, comentează The Guardian.

Premierul s-a angajat deja să stabilească legături mai strânse cu UE, iar noul ministru al relaţiilor europene, Nick Thomas-Symonds, s-a deplasat luni la Bruxelles pentru o întâlnire introductivă cu fostul negociator pentru Brexit Maro¹ ©efèoviè.

Înaintea întâlnirii, Starmer a spus: "Europa se află în fruntea unora dintre cele mai mari provocări ale timpului nostru".

"Războiul barbar al Rusiei continuă să reverbereze pe continentul nostru, în timp ce bandele de contrabandişti ticăloşi trafichează oameni nevinovaţi în călătorii periculoase care prea adesea se termină tragic", a declarat premierul britanic.

"Am spus că voi schimba modul în care Regatul Unit se angajează alături de partenerii noştri europeni, colaborând pentru a promova progresul asupra acestor provocări generaţionale, iar această activitate începe la reuniunea Comunităţii Politice Europene de joi", a subliniat el.

Starmer va avea o serie de discuţii bilaterale - se întâlneşte cu Simon Harris cu o seară înainte la Checkers şi este de aşteptat să aibă o întâlnire separată cu Macron joi, în plus faţă de dicuţii cu liderii UE cu privire la ceea ce ar putea fi un nou pact de securitate şi apărare cu Regatul Unit. în era post-Brexit.

Ucraina va domina discuţia plenară cu liderii, care vor fi apoi invitaţi să se alăture la trei grupuri de lucru separate, centrate pe apărare şi democraţie, care vor include sesiuni despre criza de dezinformare, energie şi migraţie.

De asemenea, Macron este hotărât să profite de această ocazie pentru a trimite un mesaj puternic de sprijin Ucrainei din partea UE în faţa ameninţărilor reînnoite din partea lui Vladimir Putin şi a unor comentarii de rău augur din această săptămână ale fostului preşedinte rus Dmitri Medvedev.

Securitatea în jurul summit-ului este strictă, cu restricţii vizând spaţiul aerian în zona palatului din Oxfordshire, între 14 şi 18 iulie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Probabil o sa i promita aici Piticului Actoraș vreo 50.000 de miliarde Euro pe an pana in 2070 plus 9.500 avioane F16 si 58 sisteme Himars

    1. N-ar fi rau pt ca dc ar fi chiar asa s-ar termina razboiul rapid.

      mai rau e cand ii dau cu taraita si nu castiga nici nu pierde, razboi cu anii. 

    In Ucraina nu e democratie cel putin nu acum. Alegeri ioc, legea martiala, dc vorbesti ceva contra politicii oficiale te invita securitatea la o cafea, e legea mobilizatiei, unde dc esti chemat trebuie sa te prezinti la armata, fie ca esti in tara sau nu, patronii pot da afara angajatii la orice ora, pe motiv de razboi, dc ai o masina si are armata nevoie de ea, ti-o ia etc.

    Ba mai rau, am auzit ca Zelenski si-a inchis unii opozanti politici, ruZZia style. 

    Nu ca as fi pro rusnacia, dar zelenski sa vorbeasca despre democratie, cand respecta democratia. nu e democratic sa n-ai alegeri, razboi, nerazboi, nu e democratic sa te ia cu japca la razboi, ci numai voluntar, nu e democratic sa nu poti vorbi antirazboi, sau orice vor muchii tai. da e legea martiala si poate e necesara , dar nu mai vorbm de democartie atunci.

    Mai ,fratilor,

    dar pe nimeni nu-l intereseaza, 

    sutele de mii de morti,orfani,vaduve.... din Ucraina,

    sau sunt daune colaterale la enervarea rusilor 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb