Ziua Mondială a Apei: Practicile sustenabile în agricultură facilitează managementul strategic al resurselor de apă

A.F.
Miscellanea / 22 martie

Ziua Mondială a Apei: Practicile sustenabile în agricultură facilitează managementul strategic al resurselor de apă

Odată cu evoluţia schimbărilor climatice, fermierii sunt tot mai conştienţi de necesitatea adoptării practicilor sustenabile pentru a asigura o producţie agricolă durabilă şi rezistentă în faţa provocărilor viitoare. În contextul Zilei Mondiale a Apei, este esenţial de subliniat importanţa gestionării eficiente a resurselor de apă în cadrul acestor eforturi, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, schimbările climatice aduc fluctuaţii neprevăzute în precipitaţii şi temperaturi, ceea ce impune fermierilor să fie pregătiţi să gestioneze şi să utilizeze resursele de apă în mod responsabil şi sustenabil.

Studiul "Impactul evenimentelor meteorologice extreme asupra productivităţii agricole în Uniunea Europeană"1, realizat la solicitarea Comitetului pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (AGRI) al Parlamentului European, publicat în aprilie 2023, indică tendinţe alarmante în climatul din Europa, cu o creştere semnificativă a temperaturilor extreme de vară şi a condiţiilor tot mai secetoase în sudul continentului, dar şi cu episoade accentuate de ploi torenţiale în regiunile nordice şi centrale. Evenimentele climatice extreme sunt tot mai frecvente în Europa, cu diferenţe regionale pronunţate, iar tendinţa de secetă severă şi de temperaturi extreme va persista. De exemplu, numărul zilelor cu temperaturi ridicate va creşte cel puţin de cinci ori până la sfârşitul secolului în cele mai reci climatice, şi până la treizeci de ori mai mult în climatul mai cald. Mai mult, severitatea secetei în sudul Europei s-ar putea tripla până la sfârşitul secolului, iar agricultura europeană va trebui să se adapteze rapid pentru a proteja culturile şi a asigura securitatea alimentară în faţa acestor schimbări. Prin urmare, condiţiile mediului în prezent accentuează riscurile de secetă şi inundaţii, afectând semnificativ sectoarele agricol şi economic.

Pentru a face faţă acestor provocări, soluţiile de adaptare se concentrează pe promovarea unor practici agricole durabile, cum ar fi rotaţia culturilor şi creşterea suprafeţei acoperite cu vegetaţie, şi pe gestionarea eficientă a apei, inclusiv retenţia naturală şi artificială a apei în sol prin lucrări conservative de menţinere a structurii sale echilibrate. Conform aceluiaşi studiu al Comisiei AGRI din 2023, no till sau reducerea lucrării solului au fost bine studiate prin sisteme experimentale în diverse regiuni din Europa. Lucrarea redusă a solului se dovedeşte a avea consecinţe pozitive în ceea ce priveşte structura solului şi abundenţa biosistemului, stocarea carbonului organic în sol şi creşterea capacităţii de retenţie a apei. În majoritatea cazurilor, lipsa lucrării solului sau lucrarea redusă duce şi la o reducere a productivităţii cu aproximativ 5% (în medie, pentru mai multe culturi), cel puţin în primii ani.

Aceste schimbări ale climei au motivat fermierii români să adopte practici sustenabile în scopul obţinerii unei productivităţi pe termen lung. Prin urmare, anul 2024 marchează o creştere a numărului fermierilor care asimilează soluţii inovatoare de managemnt a resurselor de apă în comparaţie cu anii anteriori. Agricultura conservativă rămâne o preocupare semnificativă şi persistentă pentru fermieri, cu o importanţă în continuă creştere pe agenda lor, concentrându-se pe refacerea solului şi îmbunătăţirea procesului de gestionare a apei.

În România, una dintre soluţiile adoptate frecvent de unii fermieri este lucrarea minimă a solului, un sistem la care sunt forţaţi să recurgă din cauza secetei şi a arşiţei şi va prevala cu siguranţă în ţara noastră în viitor pe acest trend ascendent notabil. Mai mult decât atât, este o abordare holistică a agriculturii care urmăreşte îmbunătăţirea sănătăţii solului şi gestionarea apei, minimizând în acelaşi timp impactul agriculturii asupra mediului. O altă practică la care fermierii români au apelat pentru a face faţă condiţiilor meteorologice extreme a fost alegerea hibrizilor toleranţi la secetă şi trecerea la tehnologii prietenoase cu solul. Compania internaţională de cercetare şi dezvoltare în agricultură Corteva Agriscience colaborează activ cu fermierii pentru a le satisface cerinţele, valorificând expertiza ştiinţifică a companiei pentru a dezvolta soluţii cuprinzătoare care abordează nevoile lor imediate, menţinând un accent puternic pe inovaţiile viitoare precum genetica premium a hibrizilor marca Pioneer® Optimum® AQUAmax®.

Hibrizii Optimum® AQUAmax® ai Corteva au fost creaţi special pentru toleranţa la secetă atmosferică şi pedologică. Spre exemplu, hibrizii de porumb P9889 şi P9757 au demonstrat că pot exploata eficient apa disponibilă în sol, furnizând recolte remarcabile chiar şi în condiţii de secetă persistentă, cu producţii consisestente si fiabilitate în timp. Într-o perioadă în care schimbările climatice devin din ce în ce mai evidente, adoptarea de către fermieri a acestor hibrizi a reprezentat o mişcare strategică esenţială pentru asigurarea unei producţii agricole sustenabile şi sigure în viitor.

Cosmin Iancu, fermier SC PICMAR PROD explică cum a ales să gestioneze producţiile agricole în lipsa resurselor de apă suficiente în sol: "Temperaturile extrem de ridicate şi seceta care persistă în ultimii ani în România reprezintă o prioritate pentru fermieri, deoarece să fim proactivi în adaptarea practicilor lor agricole pentru a face faţă provocărilor. Dat fiind că resursele de apă din sol sunt insuficiente, pentru mine de exemplu alegerea hibrizilor adecvaţi au jucat un rol foarte important în gestionarea eficientă a acestor dificultăţi. Experienţa ca fermier şi alegerea hibrizilor Optimum® AQUAmax® mi-au demonstrate că pot obţine producţii ridicate chiar şi în condiţii de secetă şi arşiţă şi sunt pregătit pentru acest an care s-a arătat de la început a fi unul la fel de dificil."

În cele din urmă, viitorul agriculturii va depinde de fermierii care îşi pot ajusta tehnicile şi pot folosi noi inovaţii pentru a se adapta la condiţiile actuale. Rapiditatea cu care aceste schimbări devine un factor suplimentar pentru accelerarea procesului de asimilare a practicilor mai prietenoase cu solul pentru un management strategic al resurselor de apă. De aceea, compania Corteva Agrisicence este angajată în susţinerea fermierilor cu soluţii care să le faciliteze accesul la productivitate crescută chiar şi în scenarii meteorologice extreme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb