Zsolt Nagy: Piaţa IT va ajunge la 5,4 miliarde euro în 2007

Raluca Bâra
Ziarul BURSA #Companii #IT / 7 aprilie 2005

Serviciile de telefonie mobilă 3G vor fi lansate pînă la sfîrşitul acestui an Traficul de voce înregistrat în telefonia fixă - în scădere

Piaţa românească de IT&C va atinge, în anul 2007, o valoare de 5,4 miliarde de euro, a declarat ieri, în cadrul seminarului intitulat "Comunicaţiile româ-neşti, înainte şi după 2007", ministrul de resort, Zsolt Nagy. Domnia sa apreciază că această valoare ar putea fi atinsă în condiţiile unui ritm anual de creş-tere de 15%. Ministrul comunicaţiilor a adăugat că o creştere constantă ar putea aduce, pentru anul 2010, o piaţă IT&C de aproximativ 8 miliarde de euro.

Referindu-se la serviciile de telefonie mobilă, ministrul Zsolt Nagy a precizat că primele servicii de generaţia a treia (3G) vor fi lansate pînă la sfîrşitul anului în curs. "Estimăm că evoluţia telefoniei mobile 3G va avea un trend asemănător cu cel al telefoniei mobile GSM", a precizat ministrul. Utilizatorii din Bucureşti şi din alte 10 mari oraşe din ţară vor beneficia de acces la telefonia 3G pînă la sfîrşitul anu-lui 2011, a mai precizat ministrul comunicaţiilor. Menţio-năm că Ministerul Tehnologiei, Comunicaţiilor şi Informaţiei (MCTI) a vîndut primele două licenţe 3G companiilor "Mobifon" şi "Orange România". Pînă la sfîrşitul acestui an vor fi scoase la vînzare alte două licenţe.

Dan Georgescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANRC), a declarat, la evenimen-tul mai sus menţionat, că volumul traficului de voce înregistrat în telefonia mobilă se apropie de cel al telefoniei fixe. Dacă în anul 1997, ţara noastră înregistra circa 250.000 de abonaţi la telefonia mobilă, în pre-zent numărul utilizatorilor a atins 10,21 milioane şi o rată de penetrare apropiată de 50%.

Potrivit preşedintelui ANRC, în 2004 volumul de trafic la telefonia fixă a atins 8,82 miliarde de minute - în scădere cu circa 150 milioane minute faţă de 2003. În acelaşi timp, volumul traficului de voce în telefonia mobilă a depăşit 6,5 miliarde minute, iar trendul continuă să fie crescător, afirmă Dan Georgescu.

Rata de penetrare a telefoniei fixe în România se menţine la una dintre cele mai scăzute cote din Europa - 20,2%, în timp ce telefonia mobilă a înregistrat o rată de aproape 50% în prezent. Aceasta din urmă poate să ajun-gă, potrivit estimărilor, la 57% la sfîrşitul anului. Specialiştii arată că abia în 2010 rata de penetrare a telefoniei fixe va atinge media celor 10 noi state membre UE, de 30-35%.

Pe piaţa telefoniei fixe activează, în prezent, în afară de "Romtelecom", 61 de furnizori, iar numărul abonaţilor la astfel de servicii de telefonie alternative este de aproximativ 67.000. La sfîrşitul anului 2004, numă-rul abonaţilor la serviciile de telefonie fixă era de 4,39 milioane, ceea ce reprezintă mai puţin de jumătate faţă de utilizatorii telefoniei mobile (10,2 milioane).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb