BANCA FRANCEZĂ REVINE ÎN GRECIA "Credit Agricole" preia aproape 10% din "Alpha Bank"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 9 decembrie 2015

"Credit Agricole" preia aproape 10% din "Alpha Bank"

Grupul bancar "Credit Agricole" SA, al treilea din Franţa, revine în Grecia după trei ani de când a părăsit această piaţă, cumpărând o participaţie de 9,75% din "Alpha Bank" AE, conform agenţiei ANA.

În urma tranzacţiei, realizate prin intermediul subsidiarei "Credit Agricole Life", banca franceză devine acţionarul instituţional majoritar al celui de-al patrulea grup bancar elen.

În urmă cu trei ani, "Credit Agricole" şi-a vândut subsidiara elenă "Emporiki Bank" către "Alpha Bank", pentru un euro, după ce, în 2006, plătise 2,2 miliarde de euro pentru preluarea băncii greceşti.

În toamna lui 2012, "Credit Agricole" a semnat cu "Alpha Bank" contractul pentru vânzarea integrală a diviziei elene "Emporiki", tranzacţia fiind aprobată atât de board-ul băncii franceze, cât şi de board-ul "Alpha Bank" şi al Fondului Elen de Stabilitate Financiară.

În intervalul iulie-septembrie 2012, "Credit Agricole" a înregistrat pierderi peste aşteptări din cauza costurilor legate de ieşirea de pe piaţa din Grecia. Rezultatul negativ net a fost de 2,85 miliarde euro, faţă de un profit de 258 de milioane de euro în trimestrul al treilea din 2011.

Ulterior, banca franceză a revenit pe profit.

Anul acesta, Banca Centrală Europeană (BCE) a constatat, în urma testelor de stres efectuate la băncile elene, că necesarul de capital al primelor patru instituţii de credit din Grecia se ridică la 14,4 miliarde de euro (potrivit unui scenariu negativ). Suma este de aproape cinci ori mai mare decât capitalizarea de piaţă combinată a celor patru bănci.

Conform BCE, necesarul "Alpha Bank" este de 2,7 miliarde de euro în scenariul negativ. "Alpha Bank" a lansat o emisiune de acţiuni pentru majorarea capitalului, cererea pentru titlurile băncii fiind de 2,5 miliarde de euro, faţă de 1,55 miliarde de euro, cât şi-a propus instituţia să strângă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb