BVB Aproape jumătate din rulaj - dat de schimburile cu acţiunile Banca Transilvania

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 iulie 2020

Aproape jumătate din rulaj - dat de schimburile cu acţiunile Banca Transilvania

Valoarea tranzacţiilor realizate în Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în şedinţa de ieri s-a ridicat la 27,09 milioane de lei, aproape jumătate (47%) din rulaj fiind dat de transferurile cu acţiunile Banca Transilvania (TLV).

Indicii au marcat deprecieri pe linie, în ton cu cele din pieţele europene, BET Plus, al celor mai lichide 39 de titluri de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, având un recul de 0,83%, în vreme ce BET-XT, ce reflectă traseul celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la bursa noastră, s-a depreciat cu 0,78%.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "A doua şedinţă de scăderi pentru indicii BVB. Variaţiile au fost cuprinse între -0,84% pentru indicele BET şi -0,4% în cazul indicelui BET-FI. Valoarea tranzacţiilor a fost de 5,6 milioane euro, în uşoară scădere comparativ cu şedinţa de ieri (n.r. alaltăieri). Banca Transilvania a fost principalul furnizor de lichiditate şi a asigurat aproape jumătate din rulajul zilnic. De asemenea, doar celelalte două bănci, respectiv BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Erste Group Bank (EBS) au mai depăşit pragul de un milion lei valoare tranzacţionată. Din indicele BET, Purcari Wineries (WINE) a înregistrat cea mai mare creştere, de 2,3%, pe fondul a două tranzacţii cu un total de 35 de acţiuni. La polul opus, se situează cele două bănci din indice: Banca Transilvania, cu o scădere de -2,35% şi BRD - Groupe Societe Generale, cu -1,55%".

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţionate a fost condus de acţiunile Banca Transilvania, care au coborât la preţul de 2,08 lei, pe fondul unui valori tranzacţionate de 12,83 milioane de lei.

Poziţia a doua în acest clasament a fost ocupată de titlurile BRD - Groupe Societe Generale, ce au încheiat ziua bursieră la 11,4 lei/unitate, acţiunile instituţiei de credit cumulând un rulaj de 2,21 milioane de lei.

Titlurile Erste Group Bank s-au depreciat cu 1,24%, la 107,15 lei, în condiţiile unei lichidităţi de 1,18 milioane lei.

Locul al patrulea în topul valorii tranzacţionate a fost ocupat de acţiunile Romgaz (SNG), ce au angrenat un rulaj de 0,77 milioane de lei, cotaţia producătorului de gaze cunoscând un declin de 0,16%, la 30,4 lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost realizată nicio tranzacţie.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,52%, în timp ce indicele BET-NG, ce reflectă evoluţia sectorului energetic şi al utilităţilor, a avut o scădere de 0,42%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Altur" (ALT): +9,80%

2. "Turism Felix" (TUFE): 9,38%

3. "Prodplast" (PPL): +4,05%

4. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +2,60%

5. "Purcari Wineries" (WINE): +2,30%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Mecanică Fină" (MECE): -6,25%

2. "Dafora" (DAFR): -4,23%

3. "Socep" (SOCP): -3,08%

4. "Aages" (AAG): -2,94%

5. "BRK Financial Group" (BRK): -2,78%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb