BVB Creşteri pentru indici

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 mai 2022

Creşteri pentru indici

Tranzacţii de 53 milioane de lei, puţin peste cele din sesiunea anterioară

Cei mai mulţi indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în şedinţa de tranzacţionare de ieri, pe fondul unei valoari a tranzacţiilor peste cea din sesiunea anterioară, dar sub cea rulajul mediu al anului curent.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,23%, până la 2.248 de puncte, în vreme ce indicele compozit BETPlus a avut un avans de 0,39%, la 1.827 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor a fost de 53,5 milioane de lei, uşor mai mare decât cea din şedinţa anterioară, de 50,7 milioane de lei. Prin piaţa "deals" nu a avut loc niciun schimb.

Ştefan Dumitru, analist în cadrul TradeVille, ne-a transmis: "Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie pozitivă, similară cu cea înregistrată de principalele burse europene. Indicele BET a avansat cu 0,35% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce evoluţiile celorlalţi indici au variat între -0,85% pentru BET-NG şi +0,57% în cazul BET-FI. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 10,81 milioane de euro, sub media zilnică de 22,43 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Condmag (COMI), +7,69%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub cel mediu tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Bursa de Valori Bucureşti (BVB), +2,89%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub cel mediu tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol.

Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o acţiunile Promateris (PPL), -6,21%, cu un volum tranzacţionat sub media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o acţiunile de la Electrica (EL), -3,04%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste cel mediu tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile OMV Petrom, cu un rulaj de 8,5 milioane de lei, titlurile producătorului de petrol încheind ziua la preţul unitar de 0,471 lei, în creştere cu 1,29%.

Acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au depreciat cu 1,22%, la preţul de 16,2 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 7,45 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a acestui clasament s-au situat titlurile Banca Transilvania (TLV), ce au urcat cu 1,11%, până la 2,285 lei, în condiţiile unei lichidităţi de 6,35 milioane de lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 2,23%, la preţul de 2,065 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 2,85 milioane de lei.

În Piaţa AeRO, titlurile niciunei companii nu a depăşit borna schimburilor de un milion de lei.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, s-a apreciat cu 0,16%, până la 1.063 de puncte, în timp ce indicele BETAeRO, al companiilor listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, a urcat cu 0,17%, la 949.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Condmag" (COMI): +7,69%

2. "Trasilvania Broker de Asigurare" (TBK): +7,04%

3. "Prebet Aiud" (PREB): +5,88%

4. "Artego" (ARTE): +5,04%

5. "Biofarm" (BIO): +4,84%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Promateris" (PPL): -6,21%

2. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -3,77%

3. "Electrica" (EL): -3,04%

4. "BRK Financial Group" (BRK): -3,00%

5. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -2,60%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb