BVB Creşteri pentru majoritatea indicilor, pe fondul unui rulaj redus

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 mai 2021

Creşteri pentru majoritatea indicilor, pe fondul unui rulaj redus

Schimburile cu acţiunile Banca Transilvania au asigurat peste o treime din valoarea tranzacţiilor

Şase din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat sesiunea de tranzacţionare de ieri în creştere, într-o zi cu aprecieri în pieţele europene.

Indicele extins BET-XT, ce reflectă parcursul celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră, a urcat cu 0,19%, la 1.027,01 puncte, în timp ce indicele

BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un declin de 0,21%, până la 2.235,17 puncte.

Valoarea tranzacţiilor a fost de 39,5 milioane de lei, sub media zilnică a anului curent, cu mult sub media zilnică a anului, de circa 78,37 milioane lei.

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul său zilnic: " Şedinţă cu evoluţii mixte pentru indicii BVB. Variaţiile au fost cuprinse între -0,9% pentru BET-FI şi 0,44% în cazul indicelui BET. Valoarea tranzacţiilor a fost de opt milioane euro, sub media anului curent. Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai lichid emitent asigurând aproximativ 40% din rulajul zilnic. Din indicele BET, cea mai mare apreciere a fost înregistrată tot de acţiunile Banca Transilvania, care au urcat cu 2,25%. La polul opus, titlurile a doi emitenţi s-au corectat cu peste 1%, respectiv Electrica (EL), -2,04% şi Alro (ALR), -1,72%".

Acţiunile Banca Transilvania, cea mai importantă companie de la BVB din indicii de pieţe emergente a FTSE Russell şi din cei de pieţe de frontieră a MSCI, au încheiat ziua de tranzacţionare la 2,73 lei, un nou maxim istoric în preţuri ajustate.

Pe poziţia a doua în topul lichidităţii din piaţa "regular" s-au situat titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce au cumulat schimburi de 4,52 milioane lei, acţiunile fondului închis de investiţii terminând ziua la preţul de 1,848 lei, în scădere cu 0,11%.

Titlurile TeraPlast (TRP) au urcat cu 0,61%, la 0,823 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 1,35 milioane de lei.

Pe poziţia a patra a acestui clasament s-au situat acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), a căror transferuri s-au ridicat la 1,26 milioane lei, titlurile instituţiei de credit încheind şedinţa bursieră în creştere cu 1,26%, la preţul de 16,1 lei.

În piaţa "deal" au fost derulate în total două transferuri.

Unul dintre acestea, în valoare de 2,05 milioane lei, a fost realizat cu acţiunile Banca Transilvania, la preţul unitar de 2,685 lei, cu 0,56% peste referinţa din piaţa "regular".

A mai fost realizată o tranzacţie "deal" cu acţiunile Impact Developer & Contractor (IMP), la preţul de 2,94 lei, cu 0,68% sub referinţă, schimbul fiind în valoare de 1,47 milioane de lei.

În piaţa AeRO, acţiunile Agroserv Măriuţa (MILK), companie ce deţine brand-ul Lăptăria cu Caimac, au cumulat transferuri de 1,35 milioane de lei. Titlurile MILK au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 59,5 de lei, cu 4,39% peste cel de vineri, ceea ce ridică evaluarea bursieră a companiei abia venite la BVB la aproape 103 milioane lei.

Indicele compozit BETPlus a avut un avans de 0,43%, până la 1.754,74 de puncte, în timp ce indicele energetic BET-NG a coborât cu 0,37%, la 803,89 puncte.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Mecanică Fină" (MECE): +14,29%

2. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +6,87%

3. "Prefab" (PREH): +4,17%

4. "Aerostar" (ARS): +4,09%

5. "Banca Transilvania" (TLV): +2,25%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Alumil Rom Industry" (ALU): -11,20%

2. "Altur" (ALT): -7,50%

3. "Electrocontact" (ECT): -5,41%

4. "Transilvania Broker de Asigurare" (TBK): -4,64%

5. "Sinteza" (STZ): -3,85%

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. avem mai multa lichiditate in economie, BT va face mai mult profit, creste profitul pe actiune, creste actiunea. TLV pare sa creasca din motive fundamentale.

    1. Poate nu anul acesta, dar la anul cred ca vor face si reversare de provizioane .

    Cresterile au loc de obicei pe rulaje scazute.

    Rulajele mare sunt la top, la bottom, si la prabusire panicarda.

    O crestere pe rulaje scazute, e sanatoasa si poate continua fara stres. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb