ZIARUL BURSA

25 mai 2021
Ediţia din 15.08.2024
Roman Protasevici, reţinut de poliţie la protestele din Minsk, Belarus, din 26 martie 2017

PRECUM ÎN CER, AŞA ŞI PE PĂMÂNT Avion deturnat de securitatea din Belarus, ca să aresteze un ziarist anti-Lukaşenko

Cătălin AvramescuEditorial / 25 mai 2021

Cătălin Avramescu

Dictatura din Belarus a ajuns şi în văzduh. Pe 23 Mai, o cursă a companiei Ryanair care decolase din Atena cu destinaţia Vilnius a fost interceptată de un avion militar Mig în spaţiul aerian al fostei republici sovietice Belarus. Pretextul, complet iresponsabil, a fost al unei alerte cu bombă. Complet inventate de "autorităţile" din fosta republică sovietică. Odată ajuns la sol, pasagerii au fost daţi jos. Avionul a fost reţinut timp de şapte ore.

NATO cere anchetă internaţională în cazul avionului deturnat de Belarus

NATO cere anchetă internaţională în cazul avionului deturnat de Belarus

V.R.Internaţional / 25 mai 2021

Ryanair: "Credem că la bordul avionului deturnat au fost infiltraţi agenţi KGB"  

Liderii UE, revoltaţi în urma deciziei de deturnare a avionului

Comisarul român Adina Vălean, criticată de lideri europeni pentru o postare referitoare la deturnare

La bordul aeronavei deturnate duminică de regimul Lukaşenko pentru arestarea disidentului Roman Protasevici s-ar fi aflat agenţi din Belarus ai KGB, potrivit lui Michael O'Leary, CEO-ul companiei aeriene Ryanair, care declară, citat de The Guardian: "Se pare că intenţia autorităţilor a fost reţinerea jurnalistului şi a persoanei care îl însoţea. Noi credem că din avion s-au debarcat şi agenţi ai KGB".

Petrolul, americanii şi confuzia, noua regulă a ordinii mondiale

Călin RecheaMaterii Prime / 25 mai 2021

Călin Rechea

Noua strategie de securitate naţională a Statelor Unite, ale cărei linii principale sunt incluse în documentul "Interim National Security Guidance", publicat de Casa Albă în martie 2021, arată că "asigurarea securităţii noastre naţionale ne cere să conducem şi să susţinem un sistem internaţional deschis, subscris de alianţe democratice puternice, parteneriate, instituţii multilaterale şi reguli".

CFR Marfă, la un pas de desfiinţare

CFR Marfă, la un pas de desfiinţare

George MarinescuCompanii / 25 mai 2021

Conform unei scrisori a Comisiei Europene, autorităţile de la Bucureşti au propus desfiinţarea CFR Marfă 23% din materialul rulant al companiei CFR Marfă va ajunge la socie- tatea de stat Rofersped SA Niciun angajat nu va fi transferat direct de la CFR Marfă la Rofersped, care şi-ar angaja perso- nalul de pe piaţa muncii Iulian Măntescu, preşedintele FMLR: "Dacă statul român nu intervine, CFR Marfă va fi istorie" 

CFR Marfă este la un pas de desfiinţare, conform informaţiilor dintr-o scrisoare trimisă în 11 mai 2021 de către oficialii Comisiei Europene către Reprezentanţa permanentă a ţării noastre la Uniunea Europeană. Din cele opt pagini ale documentului respectiv reiese că actualul Guvern, confruntat cu imposibilitatea recuperării de la CFR Marfă a ajutorului de stat acordat ilegal, a elaborat un plan care stabileşte desfiinţarea companiei de stat şi preluarea doar a unei mici păţi din activitatea ei de către societatea de expediţii a operatorului public de transport feroviar de marfă din ţara noastră.

Undă verde pentru listări directe la Nasdaq

ALTERNATIVĂ LA IPO Undă verde pentru listări directe la Nasdaq

A.V.Internaţional / 25 mai 2021

Nasdaq a avut venituri nete de 851 de milioane de dolari în primele trei luni din acest an, mai mari cu 21% faţă de acelaşi interval din 2020 

Autoritatea pieţei de capital din SUA (Securities and Exchange Commission - SEC) a aprobat, săptămâna trecută, propunerea operatorului bursier Nasdaq Inc. de a le permite companiilor să strângă capital prin listări directe.

Administratorii desemnaţi de SIF Oltenia la Antibiotice şi-au dat demisia

Administratorii desemnaţi de SIF Oltenia la Antibiotice şi-au dat demisia

A.I.Piaţa de Capital / 25 mai 2021

Anterior, SIF Oltenia solicitase convocarea acţionarilor companiei în vederea alegerii membrilor Consiliului pentru o perioadă de patru ani 

Cei doi administratori desemnaţi de SIF Oltenia (SIF5) în conducerea Antibiotice (ATB) au renunţat la funcţii solicitând ca, pentru a nu afecta strucura obligatorie a Consiliului conform prevederilor legale, demisiile lor să intre în vigoare la data de 20 august, a anunţat ieri producătorul de medicamente din Iaşi printr-un raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Biroul meu are vreo doi metri, aici, în Piaţa Unirii 1. Eu, de acolo nu voi ieşi decât dacă îmi dau foc sau mă omoară, că oricum m-au ameninţat, dar s-ar putea să aibă o surpriză. Să ne ducem noi să îi evacuăm de acolo şi să vină în subteran, că metroul circulă în subteran şi să nu mai dăm 400.000 de euro anual ca să stea ei acolo, în birourile de la etajul 9 (n.red. - al imobilului în care se află sediul Ministerului Transporturilor)", a declarat Ioan Rădoi. (Sursa foto: www.clubferoviar.ro)

USLM refuză să elibereze sediul din Piaţa Unirii

I.Ghe.Companii / 25 mai 2021

Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM) refuză să părăsească sediul din Piaţa Unirii, deşi directorul general al companiei Metrorex a trimis o adresă pentru mutarea sediului respectiv în depoul Pantelimon, a afirmat ieri Ion Rădoi, liderul sindicatului respectiv, în cadrul unei conferinţe de presă.

CONSILIUL CONCURENŢEI 12 companii suspectate de trucarea licitaţiilor organizate de Ministerul de Interne

I.Ghe.Companii / 25 mai 2021

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibila trucare a unor licitaţii, organizate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), la care au participat companii în calitate de ofertanţi la procedurile de achiziţie publică având ca obiect activităţi de proiectare şi execuţie pentru realizarea proiectului "Hub Servicii (Centru de furnizare servicii electronice)", potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres.

DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI ŞI PÂNĂ LA FINELE SĂPTĂMÂNII TRECUTE FP şi-a răscumpărat peste 79 milioane de acţiuni de la BVB

A.I.Piaţa de Capital / 25 mai 2021

Titlurile FP se tranzacţionau cu o primă de 5%, la finalul săptămânii trecute 

Fondul Proprietatea (FP) şi-a răscumpărat, de la începutul anului şi până la finele săptămânii trecute, aproape 79,09 milioane de acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), se arată în raportul publicat ieri de fondul închis de investiţii la BVB.

Dezvoltarea Deltei - susţinută de Muzeul Astra din Sibiu

Dezvoltarea Deltei - susţinută de Muzeul Astra din Sibiu

O.D.Cultură / 25 mai 2021

Dezvoltarea sustenabilă a patrimoniului cultural autohton reprezintă un obiectiv care nu trebuie ratat. Muzeul Astra din Sibiu împreună cu Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării au dezvoltat un parteneriat care are ca scop identificarea şi inventarierea variantelor de dezvoltare sustenabilă a localităţilor din Delta Dunării.

Ministerul Finanţelor a împrumutat 300 milioane lei de pe piaţa internă

Ministerul Finanţelor a împrumutat 300 milioane lei de pe piaţa internă

Mihai GongoroiMacroeconomie / 25 mai 2021

Costurile de finanţare pe termen lung ale Guvernului continuă să crească pe toate scadenţele: împrumutul luat ieri pe 13 ani a fost mai scump cu 88 de puncte de bază faţă de împrumutul pe aceeaşi scadenţă din ianuarie 

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri, de pe piaţa internă, 300 milioane de lei printr-o emisiune de titluri de stat pe 13 ani, potrivit datelor publicate pe site-ul Băncii Naţionale a României. Aceasta a fost a cincea licitaţie cu succes dintr-un total de şapte operate în luna mai, licitaţii prin care Finanţele au atras în această lună 2,73 miliarde de lei.

UBB, "campioana naţională" în cercetarea ştiinţifică

UBB, "campioana naţională" în cercetarea ştiinţifică

O.D.Cultură / 25 mai 2021

Topurile universitare se bucură de o foarte mare atenţie din partea tinerilor care doresc să studieze şi nu numai. Tocmai de acea instituţiile de învăţământ sunt foarte atente la toate clasamente şi toţi indicatorii care pot scoate în evidenţă punctele forte.

Flexibilitatea şi adaptabilitatea - elemente esenţiale pentru succesul afacerii într-o perioadă dificilă

Flexibilitatea şi adaptabilitatea - elemente esenţiale pentru succesul afacerii într-o perioadă dificilă

A consemnat Emilia OlescuCompanii / 25 mai 2021

(Interviu cu domnul Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România) 

Reporter: Care a fost evoluţia pieţei centralelor termice în ultimul an şi cum a fost afectată activitatea Ariston de pandemia de Covid-19?

Cătălin Drăguleanu: În pofida unui context nefavorabil, marcat de pandemia de COVID-19 şi de restricţiile economice şi sociale fără precedent impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului, piaţa locală de echipamente termice a dat dovadă de rezistenţă şi perseverenţă în 2020 şi sectorul s-a menţinut activ, ceea ce ne-a permis să ne atingem obiectivele de business.

Tinerii susţin că pandemia doar a "subliniat" problemele

PNRR Tinerii susţin că pandemia doar a "subliniat" problemele

O.D.Miscellanea / 25 mai 2021

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a stârnit discuţii aprige, propunerile şi nemulţumirile curgând în valuri. Tineri sunt interesaţi, în mod natural, de viitor, aşa că era firesc ca aceste discuţii să-i "prindă" şi pe ei. Reprezentanţii Consiliului Tineretului din România, alături de organizaţiile iniţiatoare ale Rezoluţiei Tinerilor din România, susţin necesitatea păstrării propunerii sectorului de tineret în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

PNRR, încă în faza de lucru

G.M.Politică / 25 mai 2021

Patru din cele 16 măsuri propuse de guvernul Cîţu în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) se află într-un stadiu avansat de negociere, în timp ce 12 măsuri sunt încă în lucru, conform unei situaţii postată, ieri, pe site-ul...

MACRO NEWSLETTER 25 mai 2021

MACRO NEWSLETTER 25 mai 2021

Macroeconomie / 25 mai 2021

Preţurile producătorilor industriali din Polonia şi-au accelerat semnificativ creşterea anuală şi în aprilie 2021, până la 5,3%, de la 4,2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,5%, după o creştere de 1,6% în luna anterioară.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo