ALTERNATIVĂ LA IPO Undă verde pentru listări directe la Nasdaq

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 mai 2021

Undă verde pentru listări directe la Nasdaq

Nasdaq a avut venituri nete de 851 de milioane de dolari în primele trei luni din acest an, mai mari cu 21% faţă de acelaşi interval din 2020

Autoritatea pieţei de capital din SUA (Securities and Exchange Commission - SEC) a aprobat, săptămâna trecută, propunerea operatorului bursier Nasdaq Inc. de a le permite companiilor să strângă capital prin listări directe.

SEC a informat că modificarea de reglementare propusă de Nasdaq este în concordanţă cu normele autorităţii şi ar putea fi benefică pentru investitori, ca alternativă la o ofertă publică iniţială (IPO) tradiţională.

În luna august, Reuters scria că Nasdaq a solicitat SEC să modifice normele astfel încât să le permită companiilor care debutează pe piaţă prin listare directă să atragă capital.

Cele mai recente reguli adoptate de SEC vor extinde opţiunile pe care le au companiile private care doresc să devină publice, dar sunt precaute cu privire la rolul jucat de băncile de investiţii într-un proces de IPO. Investitori majori au criticat adesea băncile de investiţii, care se ocupă de zeci de ani de IPO-uri, pentru subevaluarea ofertelor pentru a-şi ajuta clienţii să obţină câştiguri mari atunci când acţiunile debutea­ză la tranzacţionare.

Noua alternativă la IPO ar putea atrage, de asemenea, companii care doresc în prezent să devină publice prin tranzacţii cu societăţi de tip SPAC, având în vedere recenta scădere a apetitului investitorilor, repectiv un control mai strict pentru acest tip de firme. Un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO. SPAC-ul foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.

Amintim că, în decembrie anul trecut, SEC a aprobat o propunere a New York Stock Exchange (NYSE) de a le permite companiilor să strângă capital prin listări directe. Înainte de această hotărâre, SEC a permis listări directe pentru companiile care nu au mai atras capital prin acest proces.

În 2018, platforma de streaming muzical Spotify Technology SA a fost prima companie importantă care a devenit publică prin listare directă.

51 de IPO-uri pe Nasdaq, luna trecută

Conform Nasdaq, operatorul bursier continuă să atragă companii după un prim trimestru record în 2021. Pe această piaţă, societăţile pot deveni publice prin IPO, listare directă, transfer şi tranzacţie SPAC.

În luna aprilie, la Nasdaq au avut loc 51 de listări, iar preşedintele - director executiv al operatorului buriser, Adena Friedman, a declarat: "A fost un element favorabil pentru piaţa noastră să putem atrage o mulţime de companii noi".

În primele trei luni din anul curent, Nasdaq a avut venituri nete de 851 de milioane de dolari, mai mari cu 21% faţă de acelaşi interval din 2020. Profitul net (conform standardelor GAAP) a însumat 298 de milioane de dolari, în creştere cu 47% în ritm anual. Potrivit standardelor non-GAAP, câştigul net a atins 327 de milionae de dolari, mai mare cu 30% faţă de trimestrul întâi al anului trecut.

Nasdaq a decis să majoreze cu 10% dividendul trimestrial, la 0,54 dolari/acţiune.

Titlurile Oatly au urcat cu 18% în prima zi de tranzacţionare la Nasdaq

Brandul suedez de lapte vegan Oatly Group AB a atras 1,4 miliarde de dolari prin oferta publică iniţială pe care a lansat-o săptămâna trecută pe piaţa americană Nasdaq, ceea ce i-a adus o evaluare de peste 10 miliarde de dolari. Preţul ofertei companiei a fost de 17 dolari/titlu, la limita superioară a intervalului avut în vedere (15-17 dolari/titlu). Compania a pus pe piaţă 84.376.000 de ADS-uri (American Depositary Shares).

Joia trecută, în prima zi de tranzacţionare, titlurile companiei Oatly au urcat cu peste 18%, dându-i acesteia o valoare de piaţă de 13,1 miliarde de dolari. Faţă de preţul IPO, titlurile urcaseră cu 30% în ziua respectivă.

La finele săptămânii trecute, un titlu Oatly a fost cotat la 22,46 dolari, în urcare cu 11,2% faţă de ziua precedentă.

Oatly este listată sub simbolul "Otly".

Oatly a informat recent că va utiliza sumele obţinute prin IPO pentru rambursarea unor datorii şi drept capital de lucru.

Compania îşi extinde portofoliul, punând pe piaţă îngheţată şi iaurt pe bază de lapte de ovăz.

Fondată în anii 1990 de fraţii Rickard şi Björn Öste, Oatly a intrat pe piaţa SUA în urmă cu patru ani. Vânzările sale din 2020 au însumat 421,4 milioane de dolari, cifră de peste două ori mai mare faţă de cea de 204 milioane de dolari obţinută în 2019. Oatly a avut pierderi nete de 60,36 milioane de dolari în condiţiile în care s-a concentrat pe intrarea pe noi pieţe şi extinderea producţiei.

Producătorul de lapte de ovăz şi alte alimente vegane a fost evaluat la două miliarde de dolari în iulie anul trecut, când a obţinut o finanţare de 200 de milioane de dolari de la un grup de investitori condus de Blackstone, vedeta TV Oprah Winfrey, Howard Schultz şi actriţa Natalie Portman. La acel moment, Oatly s-a confruntat cu proteste ale activiştilor de mediu şi politici care au criticat decizia de a vinde o participaţie din companie unui consorţiu care include Blackstone, firmă de capital privat condusă de miliardarul Stephen Schwartzman, donator pentru Donald Trump.

Compania de inteligenţă artificială WalkMe îşi pregăteşte IPO-ul pe Nasdaq

WalkMe Ltd., o companie americană de inteligenţă artificială (AI), care oferă ghidare pe ecran pentru proprietarii de site-uri web şi dezvoltatorii de software, a informat recent că a depus documentele pentru lansarea unei oferte publice iniţiale (IPO) pe Nasdaq.

Potrivit The Times of Israel, WalkMe a depus un prospect de ofertă preliminar la SEC, dar numărul acţiunilor care urmează să fie vândute şi intervalul de preţ avut în vedere încă nu au fost stabilite.

În cea mai recentă rundă de finanţare WalkMe a fost evaluată la 1,9 miliarde de dolari, iar conform presei, societatea va ţinti o evaluare de aproximativ 4 miliarde de dolari în cadrul IPO.

Prospectul depus la SEC arată că WalkMe şi-a majorat cu 41% veniturile în 2020, la 148,3 milioane de dolari. În primul trimestru din 2021, acestea au sporit cu 25% în ritm anual, la 42,7 milioane de dolari. Pierderile nete ale companiei au scăzut la 45 de milionane de dolari anul trecut, de la 50,1 de milioane în 2019.

Creată în 2011 de Dan Adika (CEO), Rafael Sweary (preşedinte) şi Eyal Cohen, WalkMe a atras 308 milioane de dolari până în prezent de la investitori printre care Vitruvian Partners, Insight Partners şi EDBI Singapore.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb