Câteva sectoare din piaţa bursieră americană sunt în continuare, în mod evident, supra-evaluate, este de părere Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale şi analist CFA. Potrivit acestuia, piaţa românească, prin comparaţie, este "superbă" din punctul de vedere al unui investitor institutional global.
Acesta ne-a spus: "Am avut mai multă volatilitate (în ultima perioadă - n.r.), dar indicii îşi văd de mersul lor. Jumătate din rapoarte sunt favorabile şi jumătate nu sunt. (...) Piaţa americană o văd în continuare sănătoasă, cu câteva sectoare care evident sunt supra-expuse. Mă uit la TTS şi compar cu UiPath. UiPath când s-a listat avea un raport price/sales de 70-80x. (...) Dacă te-ai uita cu ochiul unui investitor instituţional global, piaţa românească este superbă din punctul acesta de vedere, de «value investing». Eu cred că acum urmează rotaţia aceasta sectorială, căutarea de value (valoare - n.r.), de dividende, de lucruri mai asamblate în economie. Pentru că noi încă nu am ajuns la economia post-pandemie, ne mai trebuie jumătate de an. Dar indicii bursieri sunt cam cu 30% mai mari faţă de economie - globală şi la nivel local de asemenea. Deci piaţa a supralicitat deja cu 30%. Nu prea mai are gaz suficient şi de aceea aş fi foarte precaut la cumpărări de creştere (companii growth - n.r.)".
Potrivit analistului CFA, unul din lucrurile care contează pentru pieţe, inclusiv pentru România, este faptul că autorităţile au învăţat nu numai faptul că au nevoie ca toate instrumentele de politică economică - monetară sau fiscală - să fie bine coordonate în implementare, ci şi cum să convingă la nivel de discurs, de persuasine.
"Orice recesiune sau corecţie nu va mai fi generalizată, ci va fi în primul rând sectorială, ori legată de ţări sau monede. Va fi foarte clar localizată şi nu va fi generalizată", consideră Mitroi.
În privinţa evoluţiei recente a criptomonedelor, acesta spune că momentan ar prefera să stea "pe margine": "Nu este suficient «sânge pe străzi» ca să intru la cumpărare. Pe de altă parte, abia aştept să văd revirimentul economic şi mi-ar plăcea mai degrabă să fiu poziţionat la acest reviriment economic. Între cele două tracţiuni pe care le am ca investitor parcă aş prefera să fiu mai conservator, cel puţin până cred eu că se vor mai limpezi apele".
Companiile din sectorul american de tehnologie, companii growth, se găsesc de altfel de circa 3-4 luni într-o relativă perioadă de consolidare în condiţiile în care ratele de dobândă au crescut de la debutul anului pe fondul recalibrării aşteptărilor inflaţioniste. Creşterea dobânzilor erodează într-o anumită măsură profiturile viitoare ce pot fi generate în mod plauzibil, în următorii ani, de aceste companii.
Dobânzile ultra-scăzute şi achiziţiile de active ale băncii centrale americane au sprijinit de altfel cotaţiile bursiere în 2020 şi în începutul acestui an în condiţiile în care datoria în marjă a bătut noi recorduri pe tot parcursul anului, ajungând la finalul lunii aprilie la un maxim istoric de 847,6 miliarde de dolari (https://www.bursa.ro/datoria-in-marja-din-pietele-americane-atinge-noi-recorduri-24852346).
Lichiditatea abundentă a stat la baza raliului masiv al indicilor bursieri americani din minimele crahului Covid-19, însă paradigma lichidităţii abundente pare să fie pusă sub semnul întrebării de către pieţe, după cum spune pentru CNBC Mohamed El-Erian, consilier la Allianz şi fost CEO al Pimco. De notat că pieţele bursiere au fost foarte volatile în precedentele două săptămâni în condiţiile datelor pe inflaţie aferente lunii aprilie din Statele Unite. Rata anuală a inflaţiei din SUA a fost de 4,2% în aprilie, impulsionată de o creştere lunară a preţurilor de consum de 0,8%. Mai multe preţuri - la hoteluri, curse aeriene - mai au loc de creştere în perioada următoare pentru a reveni la nivelul pre-Covid-19.
El-Erian consideră că investitorii încep să fie temători cu privire la faptul că Federal Reserve (Fed) ar putea reacţiona prea lent la presiunile inflaţioniste din economie şi astfel să fie nevoită să intervină mai puternic cu întărirea politicii monetare decât în mod normal, intervenţii care nu doar ar pune capăt paradigmei lichidităţii abundente, ci chiar ar putea duce economia americană într-o nouă recesiune.
Pe termen lung, pe măsură ce este aşteptată o recalibrare a politicilor monetare, companiile ce pot genera cashflow-uri vor fi cele care vor atrage mai mulţi investitori, consideră şi Cem Karsan, fost market-maker şi fondator al fondului AEGEA Capital ce tranzacţionează opţiuni.
"La un anumit punct o să existe o criză de lichiditate. Când lichiditatea nu este disponibilă, companiile trebuie să-şi creeze propria lichiditate şi atunci este momentul când fundamentalele contează. Acestea contează în măsura în care sunt necesare pentru achiziţia de acţiuni proprii sau achiziţia altor companii", arată acesta într-o analiză pentru investitorii săi.
Karsan foloseşte şi o analogie: "Dacă eşti într-un avion, la 10.000 de metri de pământ, acei 10.000 de metri sunt gap-ul de evaluare. Evaluările sunt foarte ridicate, dar motoarele încă funcţionează. Eşti îngrijorat în avion de evaluări sau eşti îngrijorat de viteza şi traiectoria călătoriei, în funcţie de motoare, de flow-urile de capital? Flow-urile sunt cele care contează pentru locul unde te îndrepţi. Dar, când dintr-odată motoarele nu mai funcţionează, tot ce contează este distanţa faţă de pământ. Astfel, evaluările sunt o unealtă de management a riscului, iar ele contează în final când ai o criză de lichiditate. Contează de asemenea dacă ratele de dobândă se vor duce înapoi la 8, 9, 10%. Un scenariu nebunesc, în care nimeni nu poate să împrumute bani şi în care nu există lichiditate. Cashflow-ul devine cel mai important şi avem o lume în care tot ce contează sunt fundamentalele. (...) În această situaţie lecţia este nu că fundamentalele nu contează, ci că ele nu mai contează într-o lume cu cantităţi masive de lichiditate".
Impactul lichidităţii abundente asupra flow-urilor de capital intra-pieţe se vede din evoluţiile corelate ale preţurilor unor active care până acum nu erau corelate sau care nu ar trebui să fie corelate. Un caz este preţul Bitcoin şi al cotaţiilor futures pentru Nasdaq (vezi grafic pentru zilele 20-21 mai 2021).
"Pieţele sunt mai degrabă conduse de lichiditate decât de atenţia pentru fundamentalele economice", conchide Karsan.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2021, 12:38)
de ce romanii nu pot cumpara actiuni UIpath decat printr-o procedura EXTREM DE COMPLICATA ?