Fondul Proprietatea (FP) şi-a răscumpărat, de la începutul anului şi până la finele săptămânii trecute, aproape 79,09 milioane de acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), se arată în raportul publicat ieri de fondul închis de investiţii la BVB.
Achiziţiile fac parte din cel de-al doisprezecelea program de răscumpărare al FP, demarat de emitent la începutul acestui an, şi reprezintă unul dintre elementele care au imprimat cotaţiei Fondului un trend ascendent în 2021, pe parcursul căruia FP a mers din maxim istoric în maxim istoric. În plus, titlurile emitentului au ajuns să se tranzacţioneze cu primă faţă de Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN). Astfel, acţiunile FP au încheiat săptămâna la preţul de 1,85 lei, cu 5,24% faţă de VUAN-ul lunii aprilie, de 1,7578 lei.
De asemenea, de la începutul anului, FP şi-a răscumpărat 0,71 milioane de Certificate Globale de Depozit (GDR-uri), tranzacţionate la bursa din Londra, echivalentul a aproape 35,63 milioane de acţiuni.
În cazul titlurilor tranzacţionate la BVB, fondul efectuează achiziţii aproape în fiecare zi bursieră, iar săptămâna trecută şi-a răscumpărat circa 4,87 milioane de acţiuni, pentru 8,9 milioane lei, la preţuri medii zilnice ponderate situate între 1,8134 lei şi 1,8491 lei. Totodată, şi-a răscumpărat şi 0,1 milioane de GDR-uri (echivalentul a 5,04 milioane de acţiuni), pentru 2,22 milioane de euro, circa nouă milioane de lei.
Pe lângă răscumpărări, cotaţia FP a fost susţinută şi de dividendele speciale pe care le va plăti fondul închis de investiţii, de 0,072 lei/titlu (echivalentul unui randament brut de circa 4,5% faţă de preţul acţiunii din ziua publicării propunerii), în condiţiile în care, Fondul Proprietatea a încheiat anul 2020 cu o pierdere de circa 100 milioane de lei.
La finele lunii trecute, Silver Point Capital, entitate înregistrată în Connecticut, Statele Unite, la o deţinere indirectă de 5,07% din drepturile de vot ale Fondului Proprietatea, după achiziţii de GDR-uri la Londra. Silver Point Capital este un fond de hedging fondat în 2002 de Edward Mule şi Robert O'Shea, foşti parteneri la Goldman Sachs. Conform site-ului docoh.com, la data de 31 martie a acestui an, fondul administra indirect active de 15,88 miliarde de dolari şi avea 55 de consultanţi de investiţii sau cercetători.
De la începutul anului şi până vineri, 21 mai, acţiunile Fondul Proprietatea au avut o creştere de 27,6% la Bursa de Valori Bucureşti. Faţă de preţul de închidere al titlurilor emitentului de la finele săptămânii trecute, capitalizarea bursieră a fondului închis de investiţii se ridica la 13,338 miliarde de lei.