Preşedintele american Donald Trump declară că crede că Volodimir Zelenski este pregătit să renunţe la Crimeea ocupată de Rusia, în timp ce negocieri cu privire la Ucraina intră luni într-o "săptămână crucială", potrivit Washingtonului, informează news.ro.
În pofida faptului că Kievul a exclus până în prezent ideea de a abandona această peninsulă anexată de Rusia în 2014, preşedintele american a apreciat duminică că poziţia omologului său ucrainean în acest subiect s-ar putea schimba.
"Cred că da. Crimeea era acum 12 ani", le-a declarat Trump unor jurnalişti în timpul unei vizite la New Jersey, întrebat dacă crede că Zelenski este pregătit "să abandoneze" acest teritoriu, în contextul unui recul al trupelor ucrainene pe front.
Renunţarea Ucrainei la Crimeea este avansată cu regularitate de Washington ca o condiţie a unui plan de pace cu Moscova. Acesta ar include totodată o "îngheţare" a liniei frontului, în planurile administraţiei americane.
Preşedintele american a făcut aceste declaraţii după ce Moscova a anunţat că a "eliberat" în întregime regiunea rusă Kursk, în care Ucraina a cucerit câteva sute de kilometri pătraţi în august 2024 şi pe care Zelenski a anunţat că vrea să-i folosească ca monedă în cadrul unui "schimb" teritorial.
Trump şi Zelenski au discutat tête-à-tête la vatican, sâmbătă, la funeraliile Papei Francisc.
În acest context, secretarul de Stat american Marco Rubio a estimat duminică că ar putea avea loc pregrese în zilele următoare.
"Suntem aproape (de un acord), dar nu suficient de aproape", a declarat el la NBC News.
"Cred că săptămâna aceasta va fi crucială", a apreciat el.
El a discutat duminică seara la telefon cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
Cei doi şefi ai diplomaţiilor au insistat asupra "importanţei consolidării premiselor începerii unor negocieri pentru a ne pune de acord asupra unui drum fiabil către o pace durabilă pe termen lung", a anunţat într-un comunicat Ministerul rus de Externe.
Donald Trump şi-a exprimat, însă, în ultimele zile, unele îndoieli cu privire la voinţa lui Vladimir Putin de a pune capăt războiului.
"Vreau ca el să nu mai tragă. Aşezaţi-vă şi semnaţi acordul!", a tunat duminică preşedintele american.
"Avem bazele unui acord, cred şi vreau ca el să-l semneze", a adăugat el.
Ministrul german al Apărării Boris Pistorius consideră, la rândul său, că Ucraina nu ar trebui să cedeze toate teritoriile ocupate de către Rusia, aşa cum vrea Trump.
"Ucraina ştie, bineînţăeles, de mult timp, că un armistiţiu sau un acord de pace durabil şi credibil ar putea implica concesii teritoriale", a declarat el duminică la postul ARD.
"Însă acestea nu vor merge cu siguranţă aşa de departe (...) ca în ultima propunere a preşedintelui american", a subliniat el.
la 38 de luni după declanşarea unei invazii a scară mare a Ucrainei, la 24 februarie 2022, Rusia ocupă aproximativ 20% din teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea.
Sâmbătă, şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a dat asigurări că regiunea Kursk a fost în întregime "eliberată" de trupe ucrainene.
Generalul a adus un omagiu apăsat "erorismului" militarilor nord-coreeni care luptă pentru Rusia.
Aceasta a fost pentru prima oară când Rusia a recunoscut participarea lor la conflict.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2025, 15:59)
Trump face misto de Zelensky,
caci acceptul lui nu intereseaza pe nimeni,
Crimeea e rusia de 11 ani