OPINII Ce au avut în plus Safetech sau Agroland faţă de Vifrana sau MILK?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 mai 2021

Ce au avut în plus Safetech sau Agroland faţă de Vifrana sau MILK?

Ultimele listări la bursă în urma unor plasamente private n-au mai rupt gura târgului. În loc să multiplice de 4 ori banii investitorilor precum în cazurile Safetech sau Agroland, abia s-a obţinut un 11% (Vifrana) sau 26% (Agroserv Măriuţa, deţinătoarea brandului Laptaria cu Caimac, simbol MILK), în prima zi de la listare. Ce a fost diferit acum faţă de începutul anului?

În primul rând, contextul de piaţă. Cu câteva luni în urmă era foame mare de noi emitenţi, exista precedentul Norofert unde se multiplicaseră banii investitorilor de mai multe ori, pe fondul unor rezultate bune raportate de companie, dar şi a unei subevaluări iniţiale (listarea s-a făcut în vreme de pandemie). Acum avem deja o avalanşă de listări şi pe piaţa obligaţiunilor şi pe cea a acţiunilor. Venirea la bursă a Vifrana şi MILK se produce în contextul în care IPO-ul TTS este în derulare, iar cel al One United Properties este pe ultima sută de metri. Deci plasamentele private şi IPO-urile sunt în stadiul de canibalizare acum, iar investitorii sunt mult mai selectivi.

Apoi, datele financiare arată diferit. Agroland, Safetech veneau cu profit după mai mulţi ani şi cu perspective bune de creştere, MILK este încă pe pierdere, iar Vifrana are estimări moderate de creştere de la an la an (plus o concurenţă acerbă pe piaţa de vinuri), astfel încât investitorii au fost mai rezervaţi. Una e să ai rate mari de creştere confirmate şi alta să te bazezi pe promisiuni şi estimări. Safetech avea aura sectorului IT, privit cu mare încredere la bursă, iar Agroland venea pe o nişă cu potenţial-supermarketurile agricole.

Cred că din acest moment se intră în zona în care estimările prea optimiste şi tentanţiile speculative încep să treacă pe planul doi şi se merge mai mult pe rezultate confirmate şi pe companii de mai mari dimensiuni care reprezintă o garanţie că pot supravieţui în piaţă fără eforturi. Mai ales că ne apropiem de o zona inflaţionistă, când dobânzile la credite ar putea reprezenta o problemă, iar activele speculative încep să fie penalizate.

Să nu uităm că se pregăteşte şi listarea Hidroelectrica. Toată lumea vrea să participe la viitorul IPO (deşi ar putea fi chiar mai avantajos să intri la cumpărare când va ieşi Fondul Proprietatea, după modelul exitului său de la Romgaz), iar resursele sunt drămuite cu zgârcenie. Mulţi nu ar refuza o speculaţie pe termen scurt sau mediu, de câteva luni, precum intrarea într-un plasament privat, dar în ceea ce priveşte investiţia în acţiuni care tocmai se listează după un plasament privat lucrurile se nuanţează. Blocarea banilor pe termen lung nu e privită acum cu ochi buni, când există perspectiva achiziţionării unor acţiuni cu mare potenţial, iar confirmările din partea unor companii mai mici precum Vifrana sau Milk ar putea întârzia câteva exerciţii financiare.

Rămâne de văzut cum vor supravieţui unui val de corecţii mai ample la bursă emitenţi precum Safetech sau Agroland, având în vedere că tentaţiile de marcare a profitului sunt mari acolo. În ceea ce priceste MILK sau Vifrana (simbol BIOW), am putea vedea chiar cotaţii sub preţul din plasamentul privat, cum au mai păţit-o şi case mai mari cu IPO-uri de volum (vezi Digi). De altfel, la BIOW chiar s-a atins nivelul din plasamentul privat pentru scurt timp.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Sa compari MILK cu BIOW si sa consideri ca ar putea aparea cotatii sub pretul din plasamentul privat la prima dintre ele, doar pentru ca ambele s-au listat intr-un anume moment de evolutie a pietei, denota superficialitate si o ignorare voita a realitatii din cele doua companii.

    1. Asa cum fac si multi investitori cand vand (cateodata in panica) orice fara sa se mai uite la fundamente.

      Nu stiu ce va entuziasmeaza atat la MILK, doar promisiuni si pierderi. Si la VIFEANA e cam la fel, am studiat bine oferta initiala si prezinta riscuri destul de mari, asa ca ambele au sanse reale sa scada.

      Lamentabil!

      Lamentabila este reactia ta.

      Afirmatiile de la 1.2 sunt corecte.

      Probabil ca esti nou venit in piata si nu cunosti prea multe dar retine ca niciuna dintre cele 2 nu va prinde sfarsitul anului (poata ca nici sfarsitul verii) la cotatii mai mari decat cele din oferta. 

      Nu am subscris nici in cadrul MILK nici BIOW (primu nu am prins loc la "masa" greilor, al doilea nu a prezentat interes), nu am regrete in niciunul din cazuri...MILK e companie ok, imi place ideea si brandul, dar sa ne uitam si pe parametri, ceea ce ma duce cu gandul ca cei ce au investit sunt in mare parte speculanti(nimi ilegal), cat si persoane care au o afinitate spre latura "rurala" ceea ce explica si interesul mainifestat de natia noastra in plasamentele din domeniu (exemple:Agroland si subsidiara acesteia, NRF etc..sa nu uitam ca peste 50 % din oraseni implicit din investitori sunt urbanizati conjunctural de fostul regim comunist(si inca simt pamantul intre degete si adierea vantului la operatiunea de prasit- nu o spun in sensul rau)..pe scurt MILK are competitori puternici (moldovenii de la Artesana care nu stau in niciun caz pe loc) si nu va oferi randamentul visat pe termen mediu, insa pe termen scurt a fost mai mult decat ok pentru categoria bishnitzari realisti, iar pe termen lung ramane de vazut (desi imi doresc sa fie un succes rasunator, sunt roman)...succes in oricare tabara va aflati

      completare, ca o sugestie, BIOW lichidare pozitie, in cazul in care nu ati facut-o, pentru a debloca bani pentru alte oportunitati, MILK - sell . marcati profitu, si daca cu adevarat va doriti sa fiti parte din calatoria lor spre succes, cumparati peste vreo luna doua cand vor fi mai jos, sau dupa urmatoarea raportare...intr timp poate folositi banutii sa mai faca puii..

      Despre MILK si afirmatiile de la 1.2:

      1) promisiunile: oamenii n-au promis nimic, doar au anuntat ce vor sa faca; 

      2) pierderile: acestea erau asteptate inca de anul trecut (vezi memorandumul pentru obligatiuni) si au fost marite conjunctural de seceta si pandemie. 

      3) sa nu vezi ca pierderile lor au ca sursa SI faptul ca onor MADR-ul n-a platit despagubirile de seceta, este lipsa de profesionalism ori impertinenta; 

      4) este clar ca buna ziua ca fabrica era (si inca este) intr-un proces de crestere a gradului de folosinta, care vine la pachet cu o curba de invatare pentru angajati, in paralel cu extinderea punctelor de vanzare ale unui brand care alege sa nu-si faca reclama desi sotii Cocan vin tocmai din aceasta industrie; 

      5) sa pui Vifrana si Agroserv Mariuta pe acelasi palier denota inabilitatea de a citi cele mai elementare informatii despre cele doua: pe de o parte ai un condamnat penal, cu un administrator la fel de penal si de inept, iar pe de cealalta parte ai un inginer agronom invidiat de jumatate de tara, cu un administrator care a terminat SNSPA-ul si se educa in continuare la fiecare ocazie, fara sa mearga si la "facultate". 

      Indiferent unde vor fi cotatiile, la final de vara ori de an, MILK este net superioara BIOW si nu are cum sa faca exceptie de la trendul general setat de precedentele listari si entuziasmul unor investitori de retail care nu stiu sa vada dincolo de varful nasului. 

      Si inca ceva: un maresal german a spus ca nu e bine sa pornesti la razboi tinand cont doar de starea vremii din acel moment. Ei bine, nu e bine nici sa judeci traseul unei companii doar pentru ca "anotimpul" bursier include multe turbulente straine de ea. 

      In fine, fiecare face cat il duce capul. 

      Toata lumea vede la MILK pierderile de pe 2020. Dar nu se uita in spate la ceilalti ani, si la motivele pierderilor de anul trecut?

      De ce sa se uite daca le place superficialitatea?

      E greu sa iti infrangi lenea intelectuala! 

    Pertinent articolul, si sunt de acord ca acele cresteri fantastice nu vor mai aparea in 99 % din cazuri, deoarece acel cumul de factori nu va mai fi intalnit ,respectiv : foamea investitorilor, evaluarile realistice (care din pacate ulterior au fost umflate sau lasate in arena investitorilor, avand optiunea de a licita pentru ceva scump deja), lipsa de experienta a majoritatii investitorilor. Usor usor lumea va fi mult mai sel ectiva, insa acest lucru va veni cu un pret (corectii masive pentru acele companii care nu vor depasi sau cel putin egala asteptarile investitorilor)...Succes si aveti grija unde si cum va investiti , blocati banii, caci banii putin se fac greu , banii multi de fac usor:))

    1. Pertinent articol pina la momentul comparatiei lapte si vin. Nu se compara asa ceva pentru ca "este" lichide diferite, clienti diferiti s.a.m.d.

      Decizia investitionala trebuie sa fie pe fiecare companie si faptul ca gugumanim orice actiune ce societatile de brokeraj arunca in piata denota prostia celor ce investesc la BVB.

      Totul pare poleit cu aur si la final prostu' e micul investitor. Trezirea bah fratilor !!! 

    Dar de SAFE ce sa zicem? a crescut azi cu 10% raportand profit in crestere, si ofera dividend de 0,26% brut la pretul de azi. si niste actiuni gratuite.

    Exista pe aici o aparenta ceata de fani Milky care are mereu ceva de spus la orice comentariu mai putin pozitiv. In piata nu mai sunt asa de fani, au descarcat in prima zi de tranzactionare 100k actiuni din cele 400k subscrise in plasament. Cam mult pentru niste investitori pe termen lung.

    Beti-va lapticul, de banii nostri de ocupam si singuri. 

    1. Lasa-i pe astia cu Milky - da de Safetech ce zicem? ca asta e comparatia, safe si ag vs milk si biow, si lumea comenteaza doar la nou venite, nu si la celelalte doua

      Si ce legatura are faptul ca sunt oameni care vor sa investeasca in MILK pe termen lung cu aspectul observat de tine, ca sunt multi din plasamentul privat care au vandut?

      Ramanem noi cu lapticul si tu cu zerul: sa-ti fie de bine! 

      Safe, Ag, Mam, Hai chiar si 2P cred ca au confirmat asteptarile deja in piata.

      Lumea comenteaza la noile venite pentru ca are asteptari in privinta lor. La Biow si Milk fundamentele sunt mediocre asa ca evolutia in piata poate fi sub niste asteptari prea mari, mai ales ca, asa cum scrie si-n articol, euforia din decembrie-ianuarie cand s'au livrat primele vaccinuri anti-covid pare sa se mai fi temperat. 

      Daca fundamentele BIOW si ale MILK pot fi puse la egalitate atunci m-am lamurit complet. La revedere, tovarase!

      perfect de acord , si nu doar funi MILK, ci fani in general ai listarilor pe Aero, sa nu intelegem gresit, bani se fac si cu penny stock, crypto si alte chestii de genu, ce tre' sa inteleaga iobagii care investesc orbeste in plasamente, si mai ales ulterior listarii , este faptul ca cumpara niste actiuni supraevaluate, ca vor fi un succes sau nu ramane de vazut.Sunt de asemeni investitori care stiu si ce cumpara si isi asuma faptul ca sunt destui idioti care sa cumpere de la ei la suprapret, e si pacat pana la urma urmei sa nu profiti de cei din jur binecunvatati cu prostie si lacomie..nu am cumparat la MILK desi as fi dorit(chiar daca erau "scumpe"), pentru ca stiam ca e bursa plina de fermecati, si sunt convins ca sunt colegi de ai mei care au facut profit frumos de pe urma acestui plasament...la fel va fi si dupa TTS dar cu un profit mai mic, pentru ca baietii destepti au subscris sub 10 secunde, iar apoi baga si pentru pro rata, sa creasca cota si sa cumpere gutanii, desigur si Swiss Capital are parghiile necesare pentru a "convinge" si investitorii institutionali sa intre la paranghelie...

      PS personal imi doresc si nu pot decat sa ma bucur cala BVB au venit un nou val de investitori, le luam banii si ii trimitem acasa(acest lucru nu am fi reusit sa-l facem pe bursele mari, unde sunt si mai bine reglementate, si mult mai sarace in prosti)...Bafta si fir intins.. 

      HAI si 2P au confirmat - de aia merg de doua-trei saptamani doar la vale. MAM e si ea pe regres, AG e proptita unde era la inceput, desi anunta deschideri de magazine, SAFE creste ilogic (fundamente?!).

      la NRF s-a stins lumina cu prostia aia contabila. 

      Presupun ca cei care au participat la plasamentele private de la HAI si 2P au stiut cand sa isi marcheze profitul, daca nu inseamna ca sunt investitori pe termen lung si nu ii intereseaza fluctuatiile de pret. La HAI si 2P au loc acum majorari de capital cu actiuni la un pret sub cel al pietei, deci nu e chiar surprinzatoare scaderea.

      La MAM, chiar si cu aceasta corectie temporara (care se poate prelungi, de ce nu?) randamentul fata de plasamentul privat e peste 100%. 

      AG se tranzactioneaza in range, nu e chiar rau sa faci cate un 5% o data la 10 zile, de'ar ramane numai in range ar fi masina de facut bani. 

      La SAFE evolutia e surprinzatoare chiar si pentru un optimist. 

      La NRF, chiar si dupa scadere pretul e dublu fata de anul trecut.

      O evaluare depinde de orizontul de timp si de punctul in care te ancorezi bottom/top, o intrare inspirata sau nu. 

      Fair comment.

      Tutute-n sinceritate !!! Daca balta de prosti s-a marit de ce sa nu ne fie noua bine ? Nu-i prea buna ideea asta decit pina iti suna clopotul de masina tesla ce-o conduci pe autopilot. Baga de mare ATENTIE ca e unii cu ochii pa butelia din portbagaj.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb