Cardinalul american Raymond Burke, în vârstă de 76 de ani, cunoscut pentru viziunile sale ultraconservatoare şi pentru criticile repetate la adresa Papei Francisc, este considerat unul dintre posibilii succesori la conducerea Bisericii Catolice, în contextul decesului Papei Francisc, survenit în Lunea Paştelui, la vârsta de 88 de ani, transmite as.com, care afirmă cele ce urmează.
Burke, originar din statul Wisconsin, s-a opus constant oricărei deschideri a Bisericii faţă de comunitatea LGBTQ, reformelor privind divorţul sau extinderea rolului femeilor în viaţa ecleziastică. Relaţia sa tensionată cu Papa Francisc a început după 2013, când noul Suveran Pontif l-a exclus din Congregaţia pentru Episcopi. În anii următori, Burke a criticat public direcţia reformatoare a Papei, iar în cele din urmă a fost înlăturat din funcţia de prefect al Tribunalului Suprem al Semnăturii Apostolice - cea mai înaltă instanţă judecătorească a Vaticanului.
În 2023, cardinalul a rămas fără locuinţa de serviciu din Roma şi fără salariul de 5.000 de euro, măsuri pe care Vaticanul le-a prezentat drept o "reevaluare a privilegiilor", nu o sancţiune. Burke a declarat că, deşi Papa nu îl doreşte într-o poziţie de conducere, nu crede că îl consideră un duşman.
Susţinător al fostului preşedinte american Donald Trump, Burke a fost unul dintre puţinii lideri catolici care l-au apărat în 2016, în contextul disputelor dintre Trump şi Papa Francisc privind construirea zidului de la graniţa cu Mexicul. Acum, aflat în al doilea mandat prezidenţial, Trump şi-ar dori ca Burke să preia conducerea Bisericii Catolice.
Procedura de alegere a noului Papă va începe în curând, prin convocarea unui conclav format din cei 138 de cardinali cu vârsta sub 80 de ani. Aceştia vor rămâne izolaţi în Capela Sixtină până când vor ajunge la un consens, alegând un nou Suveran Pontif cu o majoritate de două treimi. În prezent, Raymond Burke este cotat cu şanse moderate, ocupând locul şase în clasamentele neoficiale, conform sursei citate.
Printre ceilalţi favoriţi se numără:
Opinia Cititorului