Kremlinul a declarat că poziţia administraţiei fostului preşedinte american Donald Trump privind excluderea Ucrainei din NATO oferă satisfacţie Moscovei, însă a refuzat să comenteze asupra speranţelor lui Trump privind un posibil acord de pace în această săptămână, relatează Reuters, potrivit sursei citate.
Trump, care încearcă să fie perceput ca un pacificator, a afirmat în repetate rânduri că îşi doreşte să pună capăt "baiei de sânge" provocate de conflictul din Ucraina, ajuns deja în al treilea an - un conflict pe care administraţia sa îl prezintă drept un război prin interpuşi între Statele Unite şi Rusia.
Generalul Keith Kellogg, emisar al SUA, a declarat duminică faptul că aderarea Ucrainei la NATO "nu este o opţiune". Trump a afirmat anterior că susţinerea acordată de SUA acestui obiectiv a reprezentat una dintre cauzele declanşării războiului.
"Am auzit din partea Washingtonului, la diferite niveluri, că aderarea Ucrainei la NATO este exclusă", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Desigur, acest lucru ne oferă satisfacţie şi este în concordanţă cu poziţia noastră."
Peskov a adăugat că o eventuală aderare a Ucrainei la alianţa nord-atlantică ar reprezenta o ameninţare la adresa intereselor Rusiei. "Aceasta este, de fapt, una dintre cauzele profunde ale conflictului", a afirmat el.
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei în 2022, declanşând cea mai gravă confruntare dintre Rusia şi Occident de la sfârşitul Războiului Rece.
Fostul preşedinte american Joe Biden, lideri occidentali şi autorităţile de la Kiev au condamnat invazia ca fiind un act imperialist şi au promis că vor susţine Ucraina până la înfrângerea Rusiei.
Putin, în schimb, consideră războiul ca fiind un moment definitoriu în relaţiile Rusiei cu Occidentul, care - susţine el - a umilit Moscova după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991 prin extinderea NATO în apropierea graniţelor ruse.
La summitul NATO de la Bucureşti din 2008, liderii Alianţei au convenit că Ucraina şi Georgia vor deveni, într-o zi, membre. În 2019, Ucraina şi-a modificat Constituţia, asumându-şi în mod oficial obiectivul aderării la NATO şi Uniunea Europeană.
Putin a afirmat în repetate rânduri că Rusia ar fi dispusă să încheie războiul dacă Ucraina renunţă la aspiraţiile sale de aderare la NATO şi îşi retrage trupele din cele patru regiuni ucrainene revendicate şi în mare parte controlate de Rusia.
Reuters a relatat în noiembrie că liderul de la Kremlin ar fi pregătit să negocieze un acord cu Donald Trump, însă fără a face concesii teritoriale majore, insistând ca Ucraina să renunţe definitiv la intenţia de a adera la NATO.
Duminică, Trump a declarat că speră ca Rusia şi Ucraina să ajungă la un acord în această săptămână pentru a pune capăt conflictului.
"AMBELE ŢĂRI VOR ÎNCEPE SĂ FACĂ AFACERI MARI CU STATELE UNITE ALE AMERICII, CARE PROSPERĂ, ŞI VOR CÂŞTIGA O AVERE!", a scris Trump pe platforma sa Truth Social.
Rubla rusească s-a tranzacţionat luni aproape de pragul de 80 de unităţi pentru un dolar, cel mai ridicat nivel din iunie 2024. Moneda s-a apreciat cu peste 40% de la începutul anului, pe fondul aşteptărilor privind un acord de pace.
Întrebat despre declaraţiile lui Trump, Peskov a răspuns: "Nu doresc să comentez acum, mai ales în privinţa unui eventual calendar."
"Preşedintele Putin şi partea rusă rămân deschişi unei soluţii paşnice. Continuăm să lucrăm cu partea americană şi, desigur, sperăm ca aceste eforturi să dea rezultate", a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
El a refuzat să comenteze un articol publicat de Bloomberg, potrivit căruia SUA ar fi pregătite să recunoască controlul Rusiei asupra Crimeei, în cadrul unui acord mai amplu de pace, conform sursei citate.
"Procesul de negociere pentru o soluţie paşnică nu poate şi nu trebuie să aibă loc în spaţiul public", a încheiat Peskov. "El trebuie să se desfăşoare într-un cadru absolut discret."
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 21.04.2025, 17:26)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.04.2025, 18:26)
Pai SUA tot ameninta ca vor sa paraseasca NATO…i-a prins si pe astia sindromul mujic, dicteaza ei la altii ce au voie sa faca in si cu tara lor:-)…Europa si Ucraina trebuie doar sa mai reziste trei ani jumatate…dupa care Trump revine la statutul de “nimeni” iar mujicii vor fi faliti:-)