NATO cere anchetă internaţională în cazul avionului deturnat de Belarus

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 mai 2021

NATO cere anchetă internaţională în cazul avionului deturnat de Belarus

Ryanair: "Credem că la bordul avionului deturnat au fost infiltraţi agenţi KGB"

Liderii UE, revoltaţi în urma deciziei de deturnare a avionului

Comisarul român Adina Vălean, criticată de lideri europeni pentru o postare referitoare la deturnare

La bordul aeronavei deturnate duminică de regimul Lukaşenko pentru arestarea disidentului Roman Protasevici s-ar fi aflat agenţi din Belarus ai KGB, potrivit lui Michael O'Leary, CEO-ul companiei aeriene Ryanair, care declară, citat de The Guardian: "Se pare că intenţia autorităţilor a fost reţinerea jurnalistului şi a persoanei care îl însoţea. Noi credem că din avion s-au debarcat şi agenţi ai KGB".

Afirmaţiile lui O'Leary reprezintă prima confirmare oficială a informaţiilor conform cărora patru alţi pasageri au coborât din avion la Minsk, după aterizarea de urgenţă a aeronavei.

Din acest motiv, se crede că Protasevici era urmărit de serviciile din Belarus înainte ca avionul să fie deturnat.

Belarusul a trimis, duminică, un avion de vânătoare MiG-29 ca să intercepteze o aeronavă comercială la bordul căreia se afla Roman Protasevici, opozant al regimului lui Aleksandr Lukaşenko.

Aeronava, care efectua o cursă Atena - Vilnius, a fost interceptată în spaţiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă, şi obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk. La aterizare, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.

Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este fondatorul unui canal pe aplicaţia Telegram, Nexta, care a devenit una dintre principalele surse de ştiri despre reprimarea manifestaţiilor împotriva lui Lukaşenko. Protasevici, care este ostil liderului din Belarus, a ajutat la coordonarea protestelor din ţară.

În octombrie 2020, Roman Protasevici, alături de un alt fondator al canalului Nexta, Stepan Putilo, au fost declaraţi "extremişti" printr-o decizie a Curţii Supreme din Belarus, fiind acuzaţi că au organizat protestele şi au generat ură socială.

În noiembrie, serviciile de securitate din Belarus l-au plasat pe Protasevici pe lista "persoanelor implicate în activităţi teroriste". Ulterior, în februarie 2021, Belarus i-a transmis Poloniei o cerere de a-i extrăda pe Putilo şi Protasevici, pe motiv că cei doi figurează pe lista persoanelor cu activităţi teroriste.

Protasevici riscă pedeapsa cu moartea, potrivit liderului opoziţiei belaruse - Svetlanei Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: "Este inacceptabil să forţezi cursa Ryanair să aterizeze la Minsk"

Liderii UE şi-au exprimat revolta faţă de decizia guvernului din Belarus de a deturna un avion. Liderul Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus: "Este total inacceptabil să forţezi cursa Ryanair de la Atena la Vilnius să aterizeze la Minsk. Toţi pasagerii trebuie să-şi poată continua imediat călătoria spre Vilnius, iar siguranţa lor garantată. Toţi cei care se fac vinovaţi de orice fel de încălcare a regulilor transportului internaţional trebuie să suporte consecinţele".

La rândul său, Josep Borrell, reprezentantul UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, a declarat: "Considerăm guvernul din Belarus responsabil de siguranţa tuturor pasagerilor, care trebuie lăsaţi să-şi continue drumul".

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a acuzat Belarusul de "atitudine respingătoare" şi a solicitat eliberarea jurnalistului.

NATO cere anchetă internaţională

NATO a reacţionat în scandalul avionului deturnat în Belarus, iar secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a solicitat anchetă internaţională asupra acestui "incident serios şi periculos". Domnia sa a afirmat: "Monitorizăm cu atenţie aterizarea forţată din Belarus a zborului comercial către Vilnius şi arestarea opozantului Roman Protasevici. Acesta este un incident serios şi periculos care necesită o anchetă internaţională. Belarus trebuie să asigure revenirea la destinaţie în siguranţă a tuturor pasagerilor şi membrilor echipajului".

Menţionăm că unii oficiali externi, printre care foşti miniştri de Externe din Suedia şi Polonia, au criticat-o pe românca Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi, pentru o postare pe Twitter în care a salutat plecarea către Vilnius a avionului deturnat. Adina Vălean a scris pe Twitter: "Cursa Ryanair tocmai a decolat din Minsk spre Vilnius. O veste bună pentru toată lumea, mai ales pentru familiile şi prietenii pasagerilor de la bord".

Carl Bild, fostul ministru de Externe al Suediei, a declarat după postarea Adinei Vălean: "O veste bună pentru toată lumea? Serios? Pentru toată lumea?".

La rândul său, Radek Sikorski, fost ministru de Externe al Poloniei, i-a replicat Adinei Vălean: "Mă aştept să interziceţi compania Belavia din spaţiul aviatic european până când Roman Protasevici este eliberat. Avionul MIG-29 a ameninţat cetăţenii europeni pentru a putea aresta ilegal un refugiat politic protejat de UE".

Şi Raphael Glucksmann, europarlamentar francez, a spus: "Este Roman Protasevici la bord? Dacă nu, această postare este o ruşine absolută".

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Cred că oricine citește acest articol trebuie să zică ceva.

    Eu , "Mândru că sunt român ?"... nu am fost cu premierul-intern Mickey Mouse și mulți alții, dar nici cu câțiva Euro-trimiși la Bruxelles. Acum îmi e rușine și cu Adina a lui Văleanu ... ajunsă acolo cum prea bine se știe : pile cunoștințe relații, (pcr)(USL). Dar vorbind serios, printr-un târg politic dâmbovițean josnic, al lui Crin.

    Cinste și sănătate personalităților europene care aruncă cu pietre... în Veo, pardon, în Adinuța de Dâmbovița.  

    1. Acum pornesc sLoganul și urc podul de la Calafat la bulgari . Mâine voi afla ce spun ei despre confrații lor Lukașenku'eni... BellaRușinii să le fie !

      Poti pleaca in alta tara daca aici e nashpa. Sa te gandesti ce sex iti alegi - lesbiană, gay, bisexuală, transsexuală, queer, persoanele intersex, aliați, asexuală, pansexuală, polisexuală, persoanele non-binare și persoanele care practică travesti, BDSM.

      ... ți-a zis-o dl de la et. 3. (mai jos).

      Ai enumerat 13 stări genital- biologice perverse prin care ai trecut... se subînțelege. Rușine ție !!!, și să nu te aud că ești mândru de tine , și cu Mickey Mouse. Încearcă și pe a14-a stare... fii zoofil ! .

      Căci fiind TU troll RUSOFIL , poţi fi și ZOOFIL {Rusnacii așa le spun Putiniștilor iubitori de animale roșii, bolșevice }. Și părăsește tu țara mea...  

      Bai larva globalista, cele enumerate se gasesc din belsug in tarile 'democrate' iar ciumetele doar trebuie sa-si aleaga 'pozitia' Cred ca ai luat multa bataie cand te-au dresat aia ca sa bagi abureala cu rusii. Cu 2 neuroni e greu sa inveti chir si o lozinca simpla.

      Citește te rog, .3.6..... și atât!

      Nu meriți un răspuns, regret că nu am trecut pe trotuarul celălalt ( sfatul către Ion Creangă, al bunicului său) ... ca să evit un câine turbat.

    Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova a acuzat Vestul de ipocrizie și a scris următoarele pe Twitter: ”Fie ar trebui să fie șocați de toate lucrurile: de la aterizarea forțată în Austria a avionului președintelui Boliviei, la solicitarea Statelor Unite, și până la aterizarea forțată din Ucraina a unui zbor spre Belarus, la 11 minute de la decolare, când în avion se afla un activist anti-Maidan. Fie nu ar trebui să fie șocați de comportamentul similar al altora”.

    Franța nu este deloc străină de incidentul din 2013 amintit în replica diplomației ruse. Atunci, avionul preşedintelui Boliviei a aterizat la Viena, pentru că, în urma suspiciunilor că la bord se află Edward Snowden, Italia, Franța și Spania au refuzat să dea drept de survol avionului lui Morales. Avionul risca să rămână fără combustibil din cauza refuzului celor trei state, motiv pentru care a aterizat la Viena. Aici, autoritățile austriece au inspectat avionul prezidențial. Președintele Evo Morales a fost forțat să rămână 13 ore pe aeroportul din Viena. Atunci, Casa Albă, CIA și Departamentul de Stat al SUA au refuzat să comenteze pe marginea situației în care a fost implicat președintele Morales. Dar Associated Press scria că modul în care s-au desfășurat evenimentele arată că autoritățile americane au reușit să obțină sprijinul țărilor europene în urmărirea fostului angajat al NSA. 

    1. Sa fie foarte limpede. Occidentul a complotat sa puna in pericol avionul unui presedinte de stat, lucru recunoscut dupa.

       

      France apologized for the incident immediately.[11] The Spanish ambassador to Bolivia apologized two weeks later, citing inappropriate procedures.[12] The Italians and Portuguese sent official explanations to the Bolivian Government.[13] 

      On 3 July, Jen Psaki, spokesperson for the U.S. Department of State, acknowledged that the U.S. had been "in contact with a range of countries across the world who had any chance of having Mr. Snowden land or even transit through their countries".[14][15] 

      On 20 September, Evo Morales announced a lawsuit against the U.S. government for "crimes against humanity" for repeatedly blocking presidential flights, after an incident in which authorization for an overflight of Puerto Rico by President Maduro of Venezuela was delayed, although U.S. authorities said that they were entitled to three days' advance notice. Maduro had been en route to arrive in Beijing for bilateral talks with the People's Republic of China.[16] 

      Si mai mult, Occidentul nu a sarit deloc de fund in sus atunci cand ucrainienii au facut exact la fel pentru a aresta unu oponent politic, deturnand avionul Belavia in 2016.

      Ryanair’s incident involving the apparent forced diversion of a Boeing 737-800 to Minsk strongly parallels an event five years ago involving a Minsk-bound service operated by Belarusian flag-carrier Belavia. 

      The Belavia aircraft, also a 737-800, had departed Kiev’s downtown Zhulhany airport for Minsk on 21 October 2016 with 142 occupants. 

      But just 27nm short of the airspace boundary between the Kiev and Minsk flight information regions, according to Belavia at the time, the crew was instructed by Ukrainian air traffic control to return to the airport without explanation. 

      “It was also stated that, in the event of non-compliance with the order, fighters would be [sent to intercept],” the carrier added. 

      Ukrainian law enforcement, the airline said, removed an Armenian passenger fr om the aircraft after it landed at Zhulhany, about 20min after being ordered to return. 

      ...

    Ia uite trolii ruși din comentarii cum încearcă ei să ne explice ce lucru frumos a făcut Lukașenko.

    1. In postarile de mai sus nu am vazut nicio lauda la adresa faptei dictatorului Lukasenko, ci doar relevarea unor fapte similare din trecut ale unor state considerate democratice.

      Foarte corect.

      Mai trolache natoist, sa separam lucrurile in:

      1) arestarea unui blogger. Rau. Ma intreb Romania ce a avut cu Dan Diaconescu. Dar SUA cu Snowden? Free Assange. 

      2) Preluarea avionului prin ordine neautorizate de la sol. Asta a facut si Austria/Franta, asta a facut si Ucraina. Nu a sarit nimeni in sus din NATO pentru ca rusii erau victimele. Ia mai taci din gura. 

      ...

      care e diferenta intre un trol rus si unu american?

      Îți mulțumesc că ai aruncat cu Lukașenko în trolul rusofil de la _1.2_.

      Regret că i-am răspuns. Mă va urechea bunicul cu : când vezi un zoofil treci pe trotuarul, pardon saitul celălalt, și să ocolești BellaRusia.  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb