Teoria conform căreia virusul SARS-CoV-2 a scăpat din laborator nu mai este atât de neverosimilă precum părea anul trecut, la debutul pandemiei. Potrivit unui raport al serviciilor americane de informaţii, trei cercetători de la Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV) au fost spitalizaţi în noiembrie 2019, înainte ca China să dezvăluie gravitatea epidemiei, cu simptome specifice infecţiei cu Covid-19.
Potrivit raportului, cercetătorii ar fi prezentat simptome atât ale Covid-19, cât şi ale unei boli sezoniere mai comune, cu o lună înainte ca China să anunţe începutul epidemiei în oraşul Wuhan. Dezvăluirea a apărut în ediţia de duminică a Wall Street Journal în contextul în care membrii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) s-au reunit ieri pentru a discuta despre viitoarea fază a anchetei cu privire la originea Covid-19.
O purtătoare de cuvânt a Consiliului Naţional american de Securitate (NSC) nu a vrut să comenteze pe marginea raportului, publicat iniţial de către Wall Street Journal, însă a declarat că administraţia Biden continuă să-şi pună "întrebări serioase despre primele zile ale pandemiei Covid-19, inclusiv despre originea acesteia în Republica Populară China".
Guvernul american cooperează cu OMS şi cu alte state membre în vederea susţinerii unei examinări a originii pandemiei de către experţi, "fără interferenţă şi politizare". China a refuzat până acum să predea date brute despre primele cazuri de Covid-19 echipei OMS însărcinată să ancheteze originea pandemiei, complicând eforturile de înţelegere a felului cum a început.
Statele Unite, Norvegia, Canada, Marea Britanie şi alte ţări au cerut în martie o anchetă suplimentară şi un acces total la toate datele cu privire la primele stadii ale epidemiei.
Cercetătorii şi oficialii chinezi au respins întotdeauna ipoteza unei "scăpări" a virusului SARS-CoV-2 din laboratorul din Wuhan şi susţin că acesta ar fi putut circula în alte regiuni înainte să ajungă la Wuhan. Ei susţin chiar că virusul ar fi putut intra în China din altă ţară, prin intermediul unor alimente congelate sau animale sălbatice.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a respins luni drept "total fals" faptul că membri ai personalului de la Instititul de Virusologie din Wuhan s-ar fi îmbolnăvit.
Amintim că fostul preşedinte american Donald Trump şi oficiali de rang înalt din domeniul securităţii naţionale ai Statelor Unite sunt citaţi de jurnalistul Bob Woodward, în cartea lui din 2020 "Rage", ca spunând că China a lăsat SARS-Cov2 să iasă în afară pentru a nu fi singura ţară afectată economic de perioada de lockdown.
"Cred că ce s-ar fi putut întâmpla este că le-a scăpat din mână şi nu a vrut (preşedintele chinez Xi Jingping - n.r.) să-l ţină (to contain - eng.) departe de restul lumii pentru că l-ar fi pus într-un dezavantaj foarte mare. Şi deja îi băteam foarte rău pe comerţ", i-a spus Trump lui Woodward pe 22 mai 2020.
La începutul crizei sanitare mondiale guvernul chinez a încercat să ascundă severitatea îmbolnăvirilor cu Covid-19. Un exemplu al duplicităţii factorilor de decizie de la Beijing a fost publicarea de către un laborator chinez a secvenţei genetice a noului coronavirus şi retragerea sa după câteva ore, angajaţii laboratorului fiind ulterior ameninţaţi. Un altul este faptul că guvernul chinez a închis cu totul transportul intern în ianuarie - inclusiv cel aerian - pentru ca boala să nu ajungă la Shanghai sau Beijing, însă în acelaşi timp cursele internaţionale de linie din Wuhan spre Singapore, Londra şi întreaga Europă erau încă funcţionale.
De altfel şi preşedintele rus Vladimir Putin este citat de Woodward ca spunându-i lui Trump că "China este cea mai mare ţară scăpată de sub control de pe planetă".
1. Wuhan
(mesaj trimis de Dicik în data de 25.05.2021, 05:51)
Se discuta totuși despre faptul ca Bill Gătes și unele universități din SUA ar fi finanțat cercetările fi Wuhan!