BVB Scăderi pe linie pentru indicii bursei

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 octombrie 2019

Scăderi pe linie pentru indicii bursei

O nouă emisiune de obligaţiuni IIB a fost înregistrată în sistemul BVB

Schimb cu 1,3% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti, în prag de alegeri

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost marcată, în şedinţa de ieri, de înregistrarea în sistemul de tranzacţionare a unei noi emisiuni de obligaţiuni ale International Investment Bank (Banca Internaţională de Investiţii - IIB), în valoare de 500 milioane de lei.

De asemenea, ziua bursieră a mai ieşit în evidenţă printr-un transfer realizat prin piaţa "deal" cu aproape 1,33% din acţiunile Bursa de Valori Bucureşti (BVB), la preţul unitar de 27 lei, cu 1,89% peste referinţa din piaţa "regular", valorea schimbului fiind de 2,89 milioane de lei.

Este un schimb realizat chiar în prag de alegeri, în data de 20 noiembrie acţionarii operatorului pieţei urmând să aleagă preşedintele şi membrii Consiliului de Administraţie, pentru următorii patru ani.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie negativă, asemănătoare cu cea din principalele burse americane, care au scăzut în prima parte zilei. Indicele BET a pierdut 0,69% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,74% pentru ROTX şi -0,26% în cazul BET-BK. Valoarea totală a tranzacţiilor din piaţa reglementată a fost de 108,6 milioane de euro, dintre care doar 3,4 milioane de euro au rezultat din tranzacţiile cu acţiuni, restul, de peste 105 milioane de euro, fiind reprezentată de tranzacţiile cu obligaţiuni.

Cel mai mare avans din segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Artego (ARTE), +7,14%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Electrica (EL), cu +0,9%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub media ultimelor şase luni.

Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile IAR Braşov (IARV), cu -2,56%, având un volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile OMV Petrom (SNP), -2,06%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat sub media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Transelectrica (TEL), care au înregistrat transferuri în valoare de 2,06 milioane de lei, ultima cotaţie a titlurilor TEL fiind de 20 lei/unitate, în stagnare.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 14,28 lei/titlu, în scădere cu 1,52%, valoarea tranzacţionată cu acţiunile instituţiei de credit însumând 1,81 milioane de lei.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 1,165 lei, în scădere cu 0,85%, pe fondul unei valori transferate de 1,47 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Romgaz (SNG), care au angrenat un rulaj de 1,36 milioane de lei, ultima cotaţie a titlurilor SNG fiind de 37,4 lei/acţiune, în stagnare.

Indicele compozit BET Plus, al celor mai lichide 40 de acţiuni ale bursei noastre, a coborât cu 0,66%, în timp ce indicele BET­-FI, al celor cinci SIF­-uri plus FP, s-a depreciat cu 0,4%.

Indicele BET-NG, ce reflectă evoluţia companiilor din sectorul energetic şi al utilităţilor, a coborât cu 0,47%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Artego" (ARTE): +7,14%

2. "Bucovina-Club De Munte" (BCM): +5,76%

3. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): +4,83%

4. "Sinteza" (STZ): +3,95%

5. "TMK - Artrom" (ART): +2,33%

Topul celor mai mari scăderi

1. "IAR Braşov" (IARV): -2,56%

2. "Socep" (SOCP): -2,38%

3. "Biofarm" (BIO): -2,17%

4. "OMV Petrom" (SNP): -2,06%

5. "BRD - Groupe Societe Generale " (BRD): -1,52%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb