CM RUSIA Ultimul asalt la Moscova: Franţa - Croaţia

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Sport / 13 iulie 2018

Ultimul asalt la Moscova: Franţa - Croaţia

Dan Nicolaie

Turneul final al Campionatului Mondial de fotbal se termină cu o reprezentaţie de gală, duelul dintre Franţa şi Croaţia. Franţa, echipa cu cel mai valoros lot de la turneul final a confirmat aşteptările, Croaţia reprezintă marea surpriză a competiţiei.

Francezii vin după o pauză de 20 de ani, pentru croaţi este o premieră. Teoretic Franţa este marea favorită, practic este greu de anticipat evoluţia croaţilor, care au demonstrat o uluitoare putere de luptă, reuşind să reziste la trei partide consecutive cu prelungiri. Dacă vor reuşi să se refacă într-un timp atât de scurt, meciul se joacă, dacă nu, Franţa nu poate să piardă.

Fript cu o altă finală, selecţionerul Didier Deschamps nu concepe să nu câştige de această dată: "Este un lucru excepţional. Sunt cu adevărat foarte fericit pentru jucătorii mei. Sunt tineri, însă au avut ambiţie, caracter şi mentalitate de învingători. Îmi scot pălăria în faţa lor şi a întregului meu staff. Meciul aparţine jucătorilor şi suntem în finala Cupei Mondiale graţie celor care au fost pe teren. Nu am digerat încă ceea ce s-a petrecut acum doi ani (n.r. finala Euro 2016, pierdută în faţa Portugaliei), lucrurile sunt încă în mintea noas­tră. A fost foarte dureros. Aşa că vom vedea, în linişte, cum vom aborda această finală. Jucătorii mei sunt ti­neri, însă au un mental puternic. Au experienţă, sunt foarte competitivi şi au progresat mult. Au demonstrat acest lucru în faţa Belgiei. Erau pregătiţi pentru orice scenariu şi pentru orice situaţie în care i-ar fi pus adversarul. Am pregătit bine partida". "Suntem în finală. Rendez-vous duminică pentru a o câştiga", a scris preşedintele francez Emmanuel Macron pe Twitter. Acesta se va întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin înaintea finalei, a anunţat Palatul Elysee. Întâlnirea a fost stabilită marţi seara, în cadrul unei scurte convorbiri telefonice între cei doi lideri la încheierea semifinalei Franţa-Belgia.

În cealaltă tabără, selecţionerul croat Zlatko Dalici recunoaşte şi el că a fost uimit de puterea de luptă a elevilor săi şi aşteaptă o ultimă "încordare" din partea acestora: "Sunt mândru de ceea ce jucătorii noştri au făcut, de forţa pe care au arătat-o, rezistenţa, energia... Voiam să fac schimbări, dar nimeni nu voia să iasă, toţi îmi spuneau «pot să alerg în continuare». Unii fotbalişti au evoluat cu mici accidentări, care i-ar fi împiedicat să evolueze în alte meciuri. Doi au jucat într-un picior, dar nu s-a văzut. În 1998, eram suporter în Franţa la primele trei meciuri. Toată lumea îşi aminteşte de acest meci (n.r. Franţa a învins Croaţia în semifinalele Campionatului Mondial din 1998, cu 2-1, goluri Thuram "47 şi "69 / Suker "46).

Vorbim despre el de 20 de ani. Îmi amintesc că am sărbătorit golul lui Suker. Imediat ce ne-am aşezat, Franţa a egalat. Nu căutăm să ne luăm revanşa. Ne vom pregăti doar pentru a disputa cel mai bun meci al nostru în acest turneu, în finală".

Croaţia este selecţionata cu cel mai slab loc în clasamentul FIFA, de când există această ierarhie, care ajunge într-o finală, informează agenţia EFE. Echipa a reuşit să obţină calificarea în ultimul act pe poziţia a 20-a a clasamentului mondial stabilit de Federaţia internaţională de fotbal, creat în 1992, depăşind reprezentativa Franţei, care ocupa locul 18 atunci când a cucerit titlul de campioană a lumii, în 1998.

Finala mare, Franţa - Croaţia, va avea loc duminică de la ora 18.00. Finala mică, Anglia - Belgia, se va dis­puta sâmbătă de la ora 17.00.

NOTĂ: Relatarea finalei se va regăsi exclusiv pe site-ul Ziarului BURSA.

Stadionul Lujniki

Stadionul Lujniki, care va găzdui finala, este cel mai mare stadion din Rusia.

Inaugurat în iulie 1956, a găzduit Jocurile Olimice de vară din 1980.

A fost reconstruit în perioada 2013-2017. Costul total al ultimelor lucrări s-a ridicat 350 de milioane de euro. Capacitatea arenei este de 81.000 de locuri.

Finalele Campionatului Mondial

Selecţionata Franţei va disputa duminică a treia finală de Cupă Mondială din istoria sa, după cele din 1998 (câştigată cu 3-0 în faţa Braziliei) şi 2006 (pierdută la loviturile de departajare în faţa Italiei). Croaţia este debutantă într-o finală.

1930 (Uruguay) Uruguay - Argentina4-2

1934(Italia) Italia - Cehoslovacia 2-1

(după prelungiri)

1938 (Franţa) Italia - Ungaria 4-2

1950 (Brazilia) Uruguay - Brazilia 2-1

1954 (Elveţia) RFG - Ungaria 3-2

1958 (Suedia) Brazilia - Suedia 5-2

1962 (Chile) Brazilia - Cehoslovacia 3-1

1966 (Anglia) Anglia - RFG 4-2

(după prelungiri)

1970 (Mexic) Brazilia - Italia 4-1

1974 (RFG) RFG - Olanda 2-1

1978(Argentina) Argentina - Olanda 3-1

(după prelungiri)

1982 (Spania) Italia - RFG 3-1

1986 (Mexic) Argentina - RFG 3-2

1990 (Italia) RFG - Argentina 1-0

1994 (SUA) Brazilia - Italia 0-0

(3-2 după prelungiri şi lovituri de departajare)

1998 (Franţa) Franţa - Brazilia 3-0

2002 (Coreea şi Japonia) Brazilia - Germania 2-0

2006(Germania) Italia - Franţa 1-1

(5-3 după prelungiri şi lovituri de departajare)

2010 (Africa de Sud) Spania - Olanda 1-0

(după prelungiri)

2014 (Brazilia) Germania - Argentina 1-0

(după prelungiri)

Proces pe drepturile TV

FIFA va acţiona în instanţă un post TV care ar transmite ilegal meciurile de la Campionatul Mondial. În culpă este postul BeoutQ, care îşi are sediul în Arabia Saudită."FIFA a angajat un avocat pentru a demara acţiunea în instanţă în Arabia Saudită şi este în legătură cu alţi deţinători de drepturi sportive care au fost afectaţi şi care vor să-şi apere interesele. FIFA îndeamnă autorităţile din Arabia Saudită şi din alte ţări să sprijine lupta împotriva pirateriei TV'', se arată într-un comunicat al FIFA, citat de Agerpres. BeoutQ a apărut la scurt timp după ce Arabia Saudită a oprit emisiunile reţelei qatariene BeIN ca urmare a tensiunilor diplomatice dintre cele două ţări. BeIN deţine drepturile pentru Cupa Mondială şi pentru alte evenimente sportive pentru Orientul Mijlociu şi Nordul Africii. Autorităţile saudite au respins acuzaţia că BeoutQ ar transmite de pe teritoriul său şi că ar avea vreo legătură cu acest post TV.

Rusia are o imagine mai bună

Găzduirea Cupei Mondiale de fotbal 2018 a îmbunătăţit imaginea pe care o are Rusia în exterior, a declarat preşedintele Comitetului de organizare, Arkadi Dvorkovici: "Imaginea Rusiei se apropie acum de ceea ce este de fapt ţara noastră. Rezultatul este superb, Rusia şi-a schimbat reputaţia. Rusia este de fapt mult mai bună decât au impresia unii oameni din Occident".

Rusia a cheltuit peste 11 miliarde dolari pentru pregătirea în cele mai bune condiţii a turneului final, cei mai mulţi bani îndreptându-se spre construirea sau refacerea numeroaselor facilităţi sportive. Oficialii ruşi au afirmat că toate aceste îmbunătăţiri vor avea efecte pe termen lung pentru sportul din această ţară.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Franta e campioana!

    1. Desigur, astazi Franta este campioana, iar alaltaieri, Anglia era finalista.

      Da Franta merita, lot tinar, antrenorul merita sa-l castige.

    Dupa Grecia, care a obtinut titlul european in 2004 ,triumful Croatiei va fi cea mai mare surpriza a sportului mondial a ultimului secol !

    Ma bazez pe faptul ca 99% dintre pariuri vor merge pe Franta, iar MAFIA CASELOR DE PARIURI nu-si permite sa piarda in asemenea hal...

    Dupa opinia mea casele de pariuri sunt o TUMOARE MALIGNA extinsa in tot sportul mondial,, iar stabilimentele jnapanilor ar trebui RASE DE PE SUPRAFATA PAMANTULUI ! 

    azi mor oameni atentie mare este ziua periculoasa poti sta si ascuns ca moartea te va gasi ., jk

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb