CONFERINŢA "DIGITALIZAREA ROMÂNIEI" Dragoş Cristian Vlad, ADR: "O ţară prosperă nu poate să existe fără o componentă de digitalizare"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Companii #IT / 12 iulie 2023

Dragoş Cristian Vlad, ADR: "O ţară prosperă nu poate să existe fără o componentă de digitalizare"

"Avem nevoie de competenţe digitale în administraţia publică, pe elementele de bază"

Nu putem avea o ţară prosperă fără o componentă de digitalizare, a spus Dragoş Cristian Vlad, Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), subliniind că avem şansa ca, prin PNRR, să realizăm o reformă reală în acest sens.

Domnia sa a afirmat: "Referitor la competenţele digitale în administraţie publică, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a finalizat un studiu în primul trimestru, finanţat printr-un proiect al Comisiei Europene, al cărui scor nu este satisfăcător. Pe o grilă de la unu la patru, competenţele digitale în administraţia publică şi a funcţionarilor sunt undeva sub doi. Deci nu suntem la medie. Dar sunt instituţii, ministere, unde se vede că se lucrează într-un format cât de cât electronic, există sisteme informatice. De exemplu în cazul Ministerului de Finanţe, a Ministerului de Justiţie, punctajul este peste doi. În alte instituţii mai puţin şi bănuiesc că punctajul scade pe măsură ce mergem spre administraţia publică locală, astfel încât ajungem la o medie de 1,6 - 1,7".

Dragoş Cristian Vlad a adăugat: "Noi avem nevoie de competenţe digitale în administraţie publică, şi nu numai, pe elementele de bază. Utlizarea unor sisteme, utilizarea unor platforme elementare pentru a lucra cu sistemele. Din acest punct de vedere sunt multe lucruri de dezvoltat în paralel. De la sisteme informatice cu aplicabilitate directă pentru cetăţean sau IMM-uri în relaţie cu statul, până la eficientizarea unor fluxuri interne. Astăzi multe sisteme informatice sunt mapate unu la unu cu nişte proceduri interne, cu fluxuri birocratice, practic nu este o digitalizare propriu-zisă, nu este o scurtătură, o debirocratizare, ci transpunerea unor fluxuri care îngreunează procesele".

Din punctul său de vedere, avem prin PNRR oportunitatea de a realiza o reformă reală în ceea ce priveşte digitalizarea, dar este nevoie de o strategie.

"Este o provocare şi încercăm să promovăm o strategie pentru următorii cinci-şapte ani, în care să avem nişte elemente de cloud compunting, de interconectivitate, interoperabilitate cât şi de competenţă. Miza noastră trebuie să fie axată pe cei patru piloni care definesc indicatorul DESI, dar cu elemente de noutate care sunt folosite astăzi, respectiv să putem face pasul către elementele care vin spre piaţa de IT în general cât şi spre societate. Şi nu în ultimul rând, punctez că o Românie prosperă, pe care ne-o dorim cu toţii, nu poate să existe dacă nu avem şi o componentă de digializare, care aduce randament, eficientizare a tuturor proceselor", a afirmat Dragoş Cristian Vlad.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. o tara prospera nu exista daca nu se aliniaza cu nevoile curente sociale economice culturale ideologice religioasa militare politice recreeative productive ….interne internationale.

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb