CONFERINŢA "PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ" Bogdan Maioreanu, eToro: "Educaţia investiţională este extrem de importantă"

A.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iulie 2023

Bogdan Maioreanu, eToro: "Educaţia investiţională este extrem de importantă"

"55% dintre investitorii din ţara noastră doresc să îşi suplimenteze veniturile" Investitorii consideră că ar trebui crescută alocarea în tehnologie

Educaţia investiţională este extrem de importantă, iar lumea trebuie să ştie că investiţia îţi permite ca, pe lângă ceea ce realizezi dintr-un salariu, să obţii diverse avantaje pe parcursul vieţii, spune Bogdan Maioreanu, analist de piaţă la eToro.

Un sondaj eToro dat recent publicităţii arată că, în majoritate, persoanele fizice care investesc în ţara noastră vor venituri suplimentare, iar în acest context, Bogdan Maioreanu declară: "Cei 500 de investitori din România care au răspuns acestui sondaj realizat în prima jumătate a lunii iunie au următoarele opţiuni: 55% îşi doresc ca prin investiţiile realizate să îşi suplimenteze veniturile; 48% doresc siguranţă pe termen lung, 49% vor independenţă financiară, 28% vor un randament mai bun la economii; 22% - bani în plus la pensie; 23% vor să se apere de inflaţie, 18% au în plan să îşi cumpere ceva într-o perioadă previzibilă de timp (investiţii mari, precum real estate sau obiecte extrem de scumpe), 12% vor bani ca să se pensioneze anticipat. Dacă cumulăm, 34% dintre cei intervievaţi îşi doresc ca prin investiţii să aibă fonduri suplimentare la pensie".

Sondajul a fost realizat la nivel internaţional pe un eşantion de 13.000 de investitori din 13 ţări.

Subliniind nevoia de educaţie investiţională, Bogdan Maioreanu spune: "Ca să înţelegem ce necesită educaţie, trebuie să ne uităm la portretul investitorului român, care nu s-a schimbat foarte mult în ultimii doi ani de când facem acest sondaj. Astfel, 67% dintre cei intervievaţi sunt bărbaţi, iar 33% femei. Suntem ţara cu cel mai mic număr de femei investitor. Totodată, 65% dintre cei chestionaţi au până în 44 de ani".

Sondaj eToro: "Criptomoneda, activul ales ca primă investiţie"

Sondajul eToro arată că 32% dintre cei chestionaţi au ales criptomoneda ca prim activ în care au investit vreodată. Urmează acţiunile (25%), obligaţiunile (17%), valutele (7%), mărfurile fungibile (5%).

În privinţa vârstei la care a fost realizată prima investiţie, sondajul indică o proporţie de 32% pentru segmentul 18-24 de ani, respectiv de 50% pentru cei de până în 29 de ani. Totodată, 46% dintre cei intervievaţi au o experienţă în domeniul investiţiilor de până în doi ani, iar 48% - o experienţă cuprinsă între 3 şi 10 ani. "Acest lucru arată că mulţi au început să investească în pandemie sau imediat după pandemie", precizează Bogdan Maioreanu, subliniind că "avem o populaţie foarte tânără de investitori".

Reprezentantul eToro mai spune: "România se numără printre ţările cu investitorii cei mai tineri. Suntem a treia ţară după vârsta medie la care este realizată prima investiţie: 32 de ani. Pentru comparaţie, în Italia, vârsta medie este de 31 de ani, iar în Norvegia, de 30 de ani. Avem o populaţie de investitori tineri, ceea ce explică procentul mare în privinţa alegerii activelor cripto ca primă investiţie".

Bogdan Maioreanu: "Temerile investitorilor s-au schimbat radical faţă de primul trimestru"

Temerile investitorilor cu privire la ceea ce le-ar putea afecta portofoliile s-au schimbat radical în trimestrul al doilea faţă de trimestrul anterior, spune Bogdan Maioreanu, precizând: "Întrebaţi, în cadrul sondajului eToro, ce anume îi îngrijorează în legătură cu portofoliul lor, 31% dintre investitori au răspuns că o potenţială recesiune a economiei României, 16% s-au referit la starea economiei globale (o potenţială recesiune), 11% - la ratele mari ale dobânzilor, iar 9% la inflaţie. Cu trei luni în urmă, inflaţia era îngrijorarea numărul unu, iar pe locul al doilea se afla conflictul internaţional".

Pe partea de oportunităţi de investiţii în a doua jumătate a anului, 30% dintre cei intervievaţi cred că ar trebui crescută alocarea în tehnologie (inclusiv în inteligenţa artificială); 20% în energie, 15% în servicii financiare şi 15% în imobiliare. Doar 1% consideră că trebuie investit mai mult în zona de bunuri de consum discreţionare, 2% în zona de comunicaţii şi bunuri industriale, iar 3% în cea de utilităţi.

Sondaj eToro: 11% dintre investitorii intervievaţi cred că suntem în prezent în "bull market", 25% spun că vom intra până la sfârşitul anului, 25% - în prima jumătate a lui 2024, iar 16% - în semestrul al doilea din 2024.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. TOVARASUL MAIOREANU , MINTE INTR-O PRIVINTA : ANUL TRECUT , INTR-UN ARTICOL AL ZIARULUI '''''''''' BURSA ''''''''''' , PE CARE EL , SIGUR NU L-A CITIT , ERA SPECIFICAT CLAR ....... NU MAI STIU EXACT CE EVENIMENT ERA ACOLO ........ ZIUA FEMEII , FEMEILE ROMANE ANTREPRENOR , CEVA DE GENUL ASTA ......... PRINTRE ALTELE , S-A FACUT 1 FEL DE RECENSAMANT CU ACTIVITATEA FEMININA DIN ROMANIA , CONSTATANDU-SE ACOLO CA PESTE 600.000 de FEMEI , ( IN JUR LA 650.000 , CHIAR ) , SANT ACTIONARE ........ UNELE AVAND ACTIUNI CUMPARATE DE PE DIFERITELE BURSE , ALTELE FIIND ACTIONARE IN FIRMELE PROPRII !!!!!!!!!!!! ASA CA , PENTRU O POPULATIE CA A ROMANIEI , SANT DESTULE , DEOCAMDATA ........ TARA CU CEL MAI MIC NUMAR DE FEMEI - INVESTITOR ???????? ASA ZICE EL ??????? PAI , CATE AR TREBUI SA FIE , IN VIZIUNEA LUI ??????? 2 - 3 MILIOANE ????? 4 ??????? PAI SI , ATUNCEA BARBATII UNDE MAI SANT ?????????? CATI TREBUIE SA FIE ???????? CATA POPULATIE CU MIC CU MARE , ARE ACUM ROMANIA ?????? 15 - 16 MILIOANE , CU BATRANI SI COPII MICI ???? NU CRED CA MAI MULT !!!!!!! AR FI BINE , SA FIE IN FIECARE FAMILIE , CATE 1 INVESTITOR IN CEVA ......... DAR , NOI NU SANTEM CAPITALISTI , O STIM CU TOTII ........ MAI ESTE DRUM LUNG DE TOT , PANA LA CAPITALISM .................

    ...

    atentie veti pierde banii daca utilizati etoro ! ziarul bursa e platita de etoro sa le publice mizeriile !

    vedeti aici ce face etoro : youtube.com/watch?v=j3R5WmZZoC g

    IA VEDETI CE TAXE SI IMPOZITE A PLATIT ETORO ?VA SPUN EU, ZERO ! PROFITURILE SI LE BAGA IN CIPRU SI ALTE PARADISURI FISCALE. IA DE LA FRAIERII DE ROMANI SI ROMANIA SI DA CEVA PE LA ZIARUL BURSA SA-I PUBLICE DIVERSIUNILE. ASF , ANAF SI POLITIA TREBUIE SA CLARIFICE SITUATIA DE URGENTA !!!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb