CRITICA STRATEGIEI DE DEZVOLTARE A PIEŢEI DE CAPITAL Mahabharata ASF, sub asistenţa OECD (Episodul 1)

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 octombrie 2022

Fotografie procesată de MAKE

Fotografie procesată de MAKE

MAKE

1. Ce fel de atrocitate analizăm?

Savantul de renume mondial Nicu Marcu, asociat cu savantul de renume european Gabriel Grădinescu, ca să nu mai spunem şi de doamna aceea de renume la ea în sat, pe care nu mai ştiu cum o cheamă (e, totuşi, o doamnă şi nu-mi permit), dar tot din conducerea ASF face parte, ei bine, acest grup de savanţi care adună minţile cele mai strălucite ale naţiunii cu creasta-n vânt a lui Grădinescu (o are de la Ceauşescu) susţine că, în colaborare cu nişte indivizi obscuri din Ministerul Finanţelor, au scris, timp de doi ani, Mahabharata cu greşeli gramaticale (în limba română, că limba indiană nu cred că o ştie cineva) şi au intitulat-o, sub imperturbabila asistenţă OECD, "Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2022 - 2026", pe care au împins-o la dezbatere publică.

Pe scurt, Mahabharata.

Aşa o voi numi în textul care urmează să analizeze ce fel de atrocitate este asta.

Nu i-au pus bulină roşie, n-au avertizat că n-ai voie să te uiţi la ea până la o sută douăzeci de ani, decât cu permisiunea părinţilor sau a supraveghetorilor de la azilul de bătrâni, ci au expus-o fără nici un fel de complexe, cum ai aduce o mutantă cu trei sâni la concursul de Miss Univers.

Cuprinsul atestă numărul de 80 de pagini, barieră menită să-i demobilizeze pe ambiţioşi.

Dar nu pe mine.

Eu m-am apucat să studiez gospodăreşte, cu note şi observaţii.

La pagina cu numărul 5 mă aştepta o a doua barieră, care m-a demobilizat: dezacordul gramatical din exprimarea "Sprijinirea unei redresări economice verde, digitală, incluzivă şi rezilientă".

Această barieră a fost decisivă.

Există teoria că cum vorbim, aşa gândim (în această frază, cacofonia este tratată ca un mijloc de expresie).

Comunicarea cu proştii mă face să-mi pierd cumpătul.

Experienţa de corector îmi spune că chestia (da, şi aici, la fel) asta este un copy/paste neglijent, după vreo strategie anti-Covid, adică eroarea este înrădăcinată în felul în care şi-au scris autorii tezele de doctorat.

După "unei redresări verde", mi-am amintit că eu n-am manipulat piaţa, n-am spălat bani, n-am suferit nici o condamnare şi nu sunt consilierul niciunui preşedinte de trei SIF-uri şi deci nu pot fi pedepsit să citesc tâmpenii in extenso nici trei ani şi jumătate în libertate şi nici altfel.

Iată două tâmpenii, cu care sărim peste rând:

- Prima. "Obiectiv general IV: Promovarea economiilor în rândul investitorilor persoane fizice" (pag.53).

Asta înseamnă să vorbeşti ca un papagal şi să nu înţelegi ce spui şi că spui altceva decât vrei.

Pentru că investitorii persoane fizice nu au cum să ajungă investitori fără să fi făcut economii şi deci, nu are nici un rost să-i înveţi ceea ce deja stiu.

Logica acestui obiectiv astfel formulat este că s-ar adresa hoţilor: "Dragi şi mai ales stimaţi hoţi, va rugăm să nu mai investiţi bani furaţi, ci bani economisiţi!"

Asta, da promovare!

Dar, desigur, Nicu Marcu nu ar avea niciodată curajul să adreseze astfel de îndemn membrilor Cooperativei, din care dă semne puternice că şi el face parte.

De aceea, consider că exprimarea ascunde un adevăr, într-o tâmpenie neintenţionată.

- A doua. " Obiective specifice pentru creşterea lichidităţii pe piaţa secundară: Obiectiv specific II.6: Stimularea tranzacţionării titlurilor de participare ale fondurilor deschise de investiţii (OPCVM) prin intermediul sistemelor de tranzacţionare ale pieţei" (pag.52).

În primul rînd că titlurile de participare ale fondurilor deschise de investiţii (OPCVM) nu fac piaţa secundară, ci tranzacţionarea lor are loc pe o piaţă primară continuă (vînzări/răscumpărări) şi deci aplicarea măsurii nu ar avea vreun rezultat compatibil cu piaţa secundară, ci ar fi doar o facilitate de centralizare.

În al doilea rînd, centralizarea acestei pieţe primare prin sistemele BVB nu ar aduce pieţei niciun sfanţ în plus, ci, eventual, un comision suplimentar pentru BVB, care nu se pune la indicatorii de performanţă ai pieţei.

De obicei, nu ştiu dacă preşedintele ASF Nicu Marcu este incompetent sau corupt, dar, aici, în cazul acesta particular, este clar că nu este corupt.

Cutremurat, mi-am limitat examinarea la "Nota de fundamentare a Hotărârii pentru aprobarea Strategiei naţionale pentru dezvoltarea pieţei de capital din România", - un rezumat de unsprezece pagini, pe care l-am citit integral, în pofida greşelii gramaticale "[...] o pondere semnificativă a companiilor sunt constrânse", care mă pândea cu perfidie la începutul paginii a doua.

Tâmpenii în rezumat suport, pentru că sunt cumsecade.

Sunt uşor de iubit.

Această introducere se încheie aici.

A fost bariera mea pentru imbecili, a căror creştere în piaţa de capital este ocrotită cu grijă, pe măsură ce oamenii o părăsesc, după cum, de altfel, o arată şi diagnosticul din Mahabharata ASF.

Sper să se fi remarcat că am disjuns oamenii de imbecili.

Am căutat să mă asigur, astfel, că articolul va fi citit şi înţeles de puţinii cetăţeni de bune intenţii rămăşi în piaţa de capital, după acţiunile distrugătoare ale Cooperativei.

Desigur, onor-cooperatorii vor fi pe metereze; sănătate va doresc!

Să trecem pe fond!

2. Autori greşiţi, finanţare greşită

Prima eroare este că elaborarea acestui document a fost încredinţată Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Ministerului Finanţelor, care au înţeles să bifeze că au îndeplinit sarcina; în mod normal, elaborarea trebuia încredinţată Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi clienţilor săi - Asociaţia Brokerilor şi investitorilor, cu consultarea emitenţilor listaţi (şi mai ales nelistaţi), care, în principiu, sunt interesaţi băneşte, în mod direct, în dezvoltarea pieţei de capital.

În plus, ASF trebuia ocolită pentru că implicarea sa este un fel de declaraţie că incompetenţa şi corupţia nu fac nici doi bani, fără o strategie.

A două eroare este că lucrarea a fost finanţată de entitatea politică numită Comisia Europeană, când ea ar fi trebuit să fie finanţată de entitatea privată numită Bursa de Valori Bucureşti, din fondurile proprii, că le are şi nu văd rostul să le împrăştie în dividende şi prime de succes, când ea abia se târâie de 27 de ani.

Cu banii Comisiei Europene mai bine finanţam constituirea unor ATS pentru IMM-uri, corespunzătoare nevoilor specifice de capitalizare de la niveluri diferite de dezvoltare ale întreprinderii.

Sau făceam un studiu amănunţit să identificăm pe cei care au bani de investit dar îi lasă să putrezească în bănci.

Sau introduceam dezintermedierea şi tehnologia blockchain.

Sau îi dădeam unui copil sărman tras la sorţi, cu speranţa că se numeşte Soroş.

Încărcată cu sarcina elaborării strategiei de dezvoltare, BVB (ca entitate privată) ar fi fost normal să prezinte obiective a căror îndeplinire să aibă costuri clare şi beneficii măsurabile cantitativ, în bani, ca să poată da seama acţionarilor pe ce a cheltuit, ceea ce, la finanţarea Comisiei Europene nu este cazul, criteriile sunt formale, nimeni nu este judecat pentru neîndeplinirea scopului - dezvoltarea pieţei de capital -, dacă documentele proiectului sunt în regulă.

Prostia, superficialitatea, impostura, neglijenţa, incompetenţa nu sunt sancţionate, ci răsplătite din banii contribuabililor europeni, între care, culmea!, ne numărăm şi noi şi chiar şi eu.

Adică, într-un mod în care nu m-am putut împotrivi, prin intermediul Uniunii Europene, i-am dat bani lui Nicu Marcu şi alor săi.

Deci, mucles, critic pe banii mei!

Dar, mă rog, acestea sunt consideraţii ce ar putea fi apreciate drept exterioare concepţiei strategice, în sine, din "Nota de fundamentare".

Nu este aşa, dar, hai să las o amintire plăcută.

Opinia Cititorului ( 36 )

  1. Incompetenta sinecuristilor politici de la ASF Nicu Marcu, Doina Dascalu si Gabriel Gradinescu se arata in toata splendoarea prin strategia nationala pentru dezvoltarea pieței de capital. Au înșirat niște lozinci sa aibă cu ce sa se laude. Noroc cu astfel de jurnaliști care mai au coloana vertebrală si care nu se lasa orbiți de epoleții ce se ascund sub sacou.

    1. Domnule Goldstein articolul este greu de digerat zilele acestea. Are inteligență, istețime, critică fină. Cine credeți că mai rezonează în 2022 cu astfel de materiale?! Genial articol. Simplu și complex în același timp. Dar omiteți un fapt. Că ASF este un dezastru absolut (după Leonardo Badea! Atenție!) știe orice om cu o minimă inteligență, dar nu spuneți nimic de OECD. Sau FMI sau BM. Niște nulități plătite enorm să facă nimic. Felicitări pentru ultimul bastion de jurnalism clasic din România!

      OECD este de ajuns ca este in titlu, ca sa se umple de rusine. FMI si BM n-au nimic de a face cu Strategia.

    Felicitări! Frumos, corect și în același timp cu un umor excepțional.

    Asta e România... impostura, corupție și incompetență la nivel alarmant. Marcu, și chiar și șefii lui de la Cooperativa, nici nu pot înțelege ce scrie în acest articol. Dar a fost o plăcere să-l citesc.

    1. Taranetele de Marcu tb sa citeasca se trei ori, Gradinescu de 8, Dascalu de 4 ori si Wlasopol permanent ca el are capul mic si nici acum nu stie cu asigurarile cu care s-a facut de ras (gasiti filmuletul pe YouTube; eu l-am descarcat ca sa ma distrez cand am o zi mai proasta). Ce adunatura de repetenti!

      Ce sa stie politrucii de la ASF cand ai angajati ca manivela Cristian Muntean sau printesa RCA Cristina Badanoiu!

      Ovidiu Wlassopol ar fi primit o oferta din partea lui Kanal D sa se lase filmat intr-un reality show in care sa răspundă la niște întrebări gen: conjugați verbul “a fi” sau sa rezolve probleme de algebra de clasa a 3 a fara sa aibă dreptul sa își sune un prieten.

      Olguța Vasilescu i-ar fi interzis ca sa nu ii afecteze și mai mult cariera politica compromisa de acest personaj desprins din operele lui Caragiale. VIVA, ASF! VIVA, Wlassopol!  

      Cristina Bădănoiu îi cumpăra lui Wlassopol meniul zilei. Doar că ea Cristina avea un Mercedes AMG gri mat de lux. El , suportul se cameră HD, avea un Fiat Altea cu nr. de înmatriculare PSD. Că sa înțelegeți personajele.....amândoi salarii lunare de la 5000 de euro în sus (acum el peste 10000). Doar salariul de bază fără beneficii. Voi cât încasați lunar? Nu cât ei?! Ghinion!

    Imbecilitate, impostura si penibil. Asta caracterizeaza conducerea ASF si in primul rand pe Marcu si Gradinescu. Si cum fudulul nu e fudul destul daca nu iese ca paduchele in frunte au scos si o strategie. Ce strategie sa conceapa saracul Gradinescu? Vai de capul lui. Rezultatul mult trambitat este o gogomanie, o culegere de vorbe goale care arata ce gol e capul lor.

    1. Mandatul lui Gradinescu a fost foarte bun pentru piață de capital: dobândirea statutului de piață emergenta, reducerea birocratiei, eliminarea aberatiilor legislative din legislația secundara ASF/CNVM, adoptarea masurilor legale împotriva persoanelor certate cu legea. Legalitatea masurilor ASF a fost confirmata de instanțele de judecata, ultimul exemplu fiind dosarul 6020/2/2020 in care Inalta Curte de Casatie și Justitie a respins definitv cererea lui Ciurezu de a anula amenda de 60.000 lei aplicata de ASF.

      Bine Gradinescu ca ti-ai scris singur mesaje!

      S-a trezit Gradinescu! Hodoronc-tronc! El nu pricepe ce se discuta in articol. Domnule Gradinescu, articolul nu este despre mandatul dumneavoastra. Articolul este despre strategia pietei de capital. Va rugam sa nu mai scrieti gogomanii! Ne ajung gogomaniile din strategie.

      Saracul! Atat l-a dus mintea.

      HaHaHaHa! E de dambla!

      Cat de penibil este Gradinescu care isi da mesaje de lauda. Nimic din ceea ce a scris nu este meritul lui. Ar fi putut fi dar pur si simplu nu are capacitatea.

      ...

      Am cateva intrebari pt dl Gradinescu si anume ce merit a avut el la dobandirea statutului de piata emergenta. Eu pun pariu ca nici acum nu stie ce este aia si care sunt avantajele. Dumnealui nu stie nici acum piata de capital si cu atat mai putin cand l-a pus Oprisan si PSD in functie. A fost o coincidenta, nu un merit. A doua intrebare care e o remarca GRAVA e aceea ca el A CORECTAT ABERATIILE LEGISLATIVE DIN LEGISLATIA SECUNDARA a ASF. Pai afirmatia asta e in sine ceva ce TREBUIE INVESTIGAT. Gradinescu afirma ca in legislatia pietei de capital erau ABERATII LEGISLATIVE. Grav!! Foarte Grav!!! Asta inseamna ca dna Boboc a facut o legislatie plina de aberatii? Si cine raspunde pentru consecintele acestor aberatii asupra pietei de capital si a societatilor care activeaza in aceasta piata? A investigat cineva? Ca noi spunem demult ca legislatia este aberanta si ca ne condamna la subdezvoltare. Acum recunoaste si ASF prin gura lui Gradinescu.

      Oare de ce la "reusite" Gradinescu se refera doar la Ciurezu? Interesant. Si aia cu aberatiile legislative..... WOW!!! Daca taceai, filozof ramaneai dar nu ai rezistat tentatiei nu?

      ...

      Piata de capital a pronuntat o singura sentinta=ASF organism nefunctional.Dovada?Lipsa oricarei inccrederi din partea investitorilor urmare a unor scandaluri imense in serie=falimente uriase in asigurari,investitori furati de bani,actiuni,conturi devalizate(pana si sefa pe Romania a unui organism international care coopereaza cu asf a avut contul golit de actiuni,culmea ridicolului )

      ...

    La date prostii sunt in asa-zisa strategie sigur si-au adus contribution si Ionescu Valentin si dna Flori Boboc care a ingropat piata de capital in cele mai stupide si absurde regulamente provenite din mintea sa limitata si birocratica.

    1. De ingropatori de baza ce sunt, s-au dus alde Boboaca sa distruga si sectorul lui Harmeanu, acest my precious al pensiilor private. Dar mai ales al administratorilor lor. Semianalfabetismul e o calitate, ii ajuta sa performeze pt stapanii lor fara frica de catuse, ca instinctul de conservare necesita totusi nitica materie cenusie ca sa se arate. Calaretul fara cap asta, plangaciosul my precious Harmeanu arata cum poti fi penal si inca in functii publice, dar cu capul aterizat pe genunghii Boboacei. :))

      Ba si Miclea, alta doamna faimoasa a pietei de capital. Somitate a somitatilor ASF. Plus valoarea strategiei este data de mumificate din astea, vesnicele impostoare, starletele institutionale. Miclea Danela e un guru al domeniului. Si ea, nu doar Floricica. O gura (femininul de la guru) care adaposteste sub larga pulpana a unei structuri fara obiect de activitate o multime de starlete sclipicioase. Elefantele si elefantii se retrag la pensioara cu spa din ASF la umbra Miclei cea batrane. Bani multi tocati degeaba pe niste coconeturi, una mai specialista ca alta. Ordin de partid, normal.

    Sa nu ii uitam pe supraveghetorul falimentelor Cristian Rosu sau actiarul repetent Dan Armeanu.

    1. Deci le a dat UE?

    Lozinci , clisee ridicole, nicio legătura cu realitatea. Piața moare și astia își fac freza. Felicitări Bursa. E singura publicație care vede și spune pe bune lucrurilor pe nume.

    1. Apreciez ca fiind adevarate comentariile de la pct. :1,2,3,3.1,3.2, 4, 5, 6, 7, dar as dori ca articolul si aceste comentarii sa fie trimise si presedintilor celor doua partide de la putere, d-lor Ciuca respectiv Ciolacu si D-lui presedinte Iohanis iar parerea d-lor sa apara in ziarul Bursa. Altfel,articolul si comentariile noastre nu au niciun efect.

      Si la CE și Washington. Ca sa fim siguri!

      Daca nu-i trimitem şi lui Putin, n-am rezolvat nimic!

      Intunericul pluteste si deasupra celor bine intentionati.

      Mai fa si tu ceva, neicusorule! 

      Le trimit eu, daca scrii tu articolele. 

      Deocamdata eu le scriu si n-ai decit sa le trimiti cui vrei tu. 

      Hai, nu fii puturos!

      Diviziunea muncii! 

      Make are dreptate, țuțării ăștia vor întotdeauna să le facă treaba altul. Ei n-ar mișca un deget. Și cetățeanul de aici mai este și obraznic. El evaluează articolul care este excepțional și pretinde ca este fără valoare daca Bursa nu face ce ar trebui sa facă el însuși. Asta este zoologia pietei.

    După părerea mea, cei menționați nu au scris nici măcar o propoziție, au dat sarcina vreunui funcționar. Apoi nici măcar nu au citit pentru că nu rezistă la un asemenea efort intelectual. Am observat maniera de a lua decizii a incompetenților: convoacă o ședință urgentă cu șefuleții din subordine si yesmanii de incredere, pun câteva întrebări cu o mină importantă, nu așteaptă decât ”e ok boss” și apoi semnează fără să citească. Felicitări domnului Goldstein și Bursa!

    1. kind reminder

    Banii de la CE se duc la consultanții care scriu mizeriile astea. Bănuiesc ca in toată uniunea se cheltuie pentru prostii de genul asta. Bani din buzunarul nostru. Proiecte inutile rezultate zero . Păcat ca nuci Marcu nici gradi nici doamna ceea nu înțeleg o Iota din ce scrie Make aici. Ca de-ar intelege ar trebui sa le crape obrazul oricât de mare ar fi nerușinarea in ASF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb