CU UN AN ÎNAINTEA PROPRIEI LISTĂRI Bursa Arabiei Saudite şi-a majorat profitul cu peste 200% în 2020

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iunie 2021

Sarah Al-Suhaimi, preşedintele Saudi Tadawul Group

Sarah Al-Suhaimi, preşedintele Saudi Tadawul Group

Câştigul brut a sporit cu 281%, cel net - cu 227%

Veniturile operaţionale ale Saudi Tadawul Group au urcat cu 91%, la 293,3 milioane de dolari anul trecut, susţinute de creşterea volumului tranzacţiilor

Bursa din Arabia Saudită, care se pregăteşte să se listeze la sfârşitul acestui an, aproape şi-a dublat veniturile în 2020, pe fondul unei creşteri a tranzacţiilor, anunţă operatorul pieţei, menţionând că profiturile sale au sporit cu peste 200%.

Potrivit sursei, veniturile operaţionale ale Saudi Tadawul Group, cea mai mare bursă de acţiuni din Orientul Mijlociu, au crescut cu 91% anul trecut, la 1,1 miliarde de riali (293,3 milioane de dolari), ca urmare a sporirii cu 141% a comisioanelor din tranzacţii.

În perioada de raportare, profitul brut al bursei a crescut cu 281%, la 584 de milioane de riali, iar cel net - cu 227%, la 500,5 milioane de riali. Costurile operaţionale ale Saudi Tadawul Group s-au majorat cu 9% în 2020, la 356 de milioane de riali.

Piaţa din Riad - Capitala Arabiei Saudite - a atras cele mai multe oferte publice iniţiale (IPO) din Orientul Mijlociu în ultimii doi ani, iar noile oferte au fost suprasubscrise, în principal de investitori locali de retail şi instituţionali.

Datele Bloomberg arată că, în medie, tranzacţiile de la bursa saudită (Bursa Tadawul) au însumat 2,2 miliarde de dolari zilnic în 2020, faţă de 938 de milioane de dolari în anul anterior.

Numărul investitorilor străini calificaţi a crescut cu 18,6% la sfârşitul anului trecut, ajungând la peste 2.300. Aceştia au făcut achiziţii nete de 22,4 miliarde de riali în 2020, potrivit sursei.

Sarah Al-Suhaimi, preşedintele Saudi Tadawul Group, a declarat săptămâna trecută: "Am încheiat anul 2020 cu o performanţă lăudabilă, care confirmă punctele noastre forte - rezistenţa şi inovaţia. Realizările din ultimii ani ne oferă o bază solidă pentru a ne dezvolta afacerea în continuare. Aşteptăm să lansăm noi produse şi servicii, respectiv să ne consolidăm legăturile regionale, precum şi pe cele globale, în conformitate cu Viziunea Regatului 2030, Programul de Dezvoltare a Sectorului Financiar (FSDP) şi Strategia Fondului de Investiţii Publice (PIF)".

La rândul său, Khalid Al-Hussan, directorul executiv al Saudi Tadawul Group, a spus: "Bursa a avut o performanţă lăudabilă în 2020, în ciuda condiţiilor nefavorabile cu care s-au confruntat pieţele locale şi globale. S-a dovedit rezistentă, înregistrând o evoluţie financiară impresionantă şi solidă în ultimul an. Suntem pe o traiectorie de creştere interesantă, consolidându-ne poziţia de piaţă de capital avansată, şi aşteptăm cu nerăbdare să ne îndeplinim promisiunea de a oferi acces la oportunităţi de investiţii atractive, de a diversifica economia şi de a sprijini emitenţii şi investitorii pentru a-şi realiza ambiţiile".

Tadawul este a noua mare bursă din lume după capitalizarea de piaţă, care se ridica la aproximativ 2,6 trilioane de dolari la finele lui 2020, susţinută de listarea gigantului petrolier Saudi Aramco, în 2019. Capitalizarea bursieră a crescut, în 2020, cu 0,85% faţă de anul precedent.

Indicele major al pieţei, Tadawul All Share - TASI, a urcat cu 3,6% anul trecut.

Citigroup, JPMorgan şi NCB Capital coordonează IPO-ul Bursei Tadawul

Bursa Tadawul a angajat băncile Citigroup, JPMorgan Chase & Co. şi NCB Capital drept consultanţi financiari şi coordonatori globali ai propriei oferte publice iniţale.

Amintim că, în luna aprilie, operatorul Bursei de Valori din Arabia Saudită a devenit o companie de tip holding sub numele Saudi Tadawul Group, cu patru filiale, transformare care are loc în contextul pregătirilor pentru lansarea ofertei publice iniţiale a acestuia, aşteptată către finele anului curent.

Cele patru companii din alcătuirea Saudi Tadawul Group sunt Saudi Exchange (Tadawul), Securities Clearing Center Co. (Muqassa), Securities Depository Center Co. (Edaa) şi o entitate nouă, Wamid. Aceasta din urmă va fi specializată în inovaţie şi soluţii tehnologice, fiind condusă de preşedintele Mohammed Al-Nouri.

Tadawul Group l-a numit pe Khalid Al-Hussan, fost CEO al Saudi Exchange, în funcţia de CEO al noului holding, iar Mohammed Al-Rumaih - CEO al Saudi Exchange.

După listare, piaţa Tadawul va fi a treia mare bursă cotată din Golf, după Dubai Financial Market şi Boursa Kuweit.

Planul de lansare a IPO-ului Bursei Tadawul a fost anunţat încă din 2016. În decembrie anul trecut, Bursa Tadawul a informat că intenţionează să înceapă pregătirea propriei listări, lansarea ofertei fiind prevăzută, atunci, pentru următorii doi ani.

Surse: Mobily şi Zain analizează listarea Towers pe piaţa saudită

Etihad Etisalat Co. (Mobily) şi Mobile Telecommunication Company Saudi Arabia (Zain KSA) analizează opţiunile pe care le au la dispoziţie pentru entitatea căreia i-au dat naştere prin fuziune, Towers Co., inclusiv posibilitatea listării a până la 30% din companie pe piaţa Arabiei Saudie, potrivit unor surse bancare citate de CNBC Arabia.

Anul acesta, autorităţile de reglementare financiară din Regat au aprobat fuziunea celor două companii.

Una dintre sursele citate spune: "Există mai multe opţiuni pe masă şi au fost numiţi consultanţi pentru a studia problema. Opţiunile includ intrarea într-un consorţiu care să cumpere cote minoritare din turnurile de telefonie deţinute de cele două părţi. Există, de asemenea, o opţiune de a opera aceste turnuri în numele celor două companii printr-o societate intermediară".

O altă sursă menţionează că au fost numiţi deja consultanţi pentru analiza ofertei publice iniţiale, discuţiile fiind în desfăşurare.

"Scopul este să ajungă la o soluţie adecvată cu privire la această problemă, într-un moment în care cele două companii caută să îşi maximizeze profitabilitatea din activele de pe segmental turnurilor de telefonie, după fuziune. Aceste active sunt estimate la peste 18.000 de turnuri", a adăugat sursa, concluzionând: "O alianţă de societăţi din afara Arabiei Saudite s-ar putea alătura firmelor locale ca să preia o participaţie la noua companie".

De menţionat că Mohammed Al-Rumaih, CEO-ul Bursei Saudite, aşteaptă ca piaţa pe care o conduce să găzduiască, în 2021, mai multe oferte publice iniţiale ca niciodată, în baza unei cereri solide din partea investitorilor locali care au susţinut multe tranzacţii anul trecut.

Al-Rumaih declara, în primăvară: "Numărul listărilor din 2021 este aşteptat să fie mai mare decât cel de anul trecut".

În 2020 au avut loc 22 de emisiuni de titluri pe diferite platforme saudite. Cea mai mare listare de la Tadawul, de anul trecut, a fost cea a companiei Dr. Sulaiman Al Habib Medical Services, din sectorul îngrijirii sănătăţii, care a atras 698,6 milioane de dolari. Pe locul al doilea s-a situat IPO-ul retailerului Bin Dawood Holding, cu 585,1 milioane de dolari.

Tadawul Co. a luat fiinţă în 2007, cu un capital de 1,2 miliarde de riali (320 de milioane de dolari), divizat în 120 de milioane de titluri deţinute de Fondul de Investiţii Publice.

La începutul lui 2020, Bursa Tadawul i-a adus în boardul său pe Xavier Rolet, fost director executiv al London Stock Exchange (LSE), şi pe Mark Makepeace, şef al diviziei FTSE Russell din cadrul LSE.

Surse: Fondul de Investiţii Publice ia în calcul vânzarea unei părţi din cota sa de la Saudi Telecom

Fondul de Investiţii Publice, acţionarul Bursei Tadawul, ia în calcul înstrăinarea unei părţi din deţinerea pe care o are la operatorul de telefonie Saudi Telecom, conform unor surse citate de Reuters.

Acestea spun că fondul a angajat diviziile de investiţii din cadrul Goldman Sachs Group Inc. şi Saudi National Bank ca să se ocupe de această vânzare.

Una dintre surse a declarat că suma luată în considerare pentru tranzacţia Saudi Telecom este semnificativă, dar nu a dezvăluit valoarea sau dimensiunea cotei care ar putea fi vândută.

PIF şi Goldman Sachs au refuzat să comenteze informaţia publicată de Reuters, în timp ce Saudi Telecom şi SNB nu au răspuns solicitărilor de declaraţii.

Amintim că, în octombrie anul trecut, unele surse citate de Reuters declarau că Saudi Telecom lucrează la lansarea unei oferte publice iniţiale a diviziei sale de dezvoltare de produse şi servicii, Solutions by STC, angajând consultanţI pentru IPO.

PIF are în plan să-şi dubleze activele la 4 trilioane de riali (1,07 trilioane de dolari) până în 2025, conform afirmaţiilor făcute la începutul acestui an de prinţul moştenitor saudit Mohammed Bin Salman. Fondul deţine în prezent circa 70% din Saudi Telecom, cotă cu o valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari, conform datelor Refinitiv şi calculelor Reuters.

Strategia PIF este să-şi construiască un portofoliu internaţional, investind în acelaşi timp la nivel local în proiecte care vor contribui la reducerea dependenţei Arabiei Saudite de petrol.

Prinţul moştenitor a declarat în aprilie că fondul nu va deţine active la nesfârşit, ci va înstrăina acţiunile, păstrând controlul în unele companii, în următorii ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb