DE TEAMA UNEI NOI CRIZE Grecii au reînceput să retragă miliarde de euro din bănci

Ziarul BURSA #Internaţional / 24 martie 2017

Grecii au reînceput să retragă miliarde de euro din bănci

Actualizare 16:47 Grecia şi creditorii internaţionali vor întrerupe discuţiile de la Bruxelles fără să fi ajuns la un rezultat

Grecia şi creditorii internaţionali vor întrerupe discuţiile de la Bruxelles fără să fi ajuns la o soluţie clară pentru încheierea negocierilor prin care urmează să fie deblocate noi fonduri din programul de susţinere financiară, relatează agenţia Bloomberg.

Ministrul elen de Finanţe Euclid Tsakalotos, care s-a întâlnit la Bruxelles cu oficiali ai zonei euro şi ai FMI, va reveni sâmbătă la Atena, a transmis un oficial elen într-un mesaj text.

Cele două părţi mai au probleme de rezolvat, a precizat oficialul.

Un purtător de cuvânt al Mecanismului European de Stabilitate a declarat că au avut loc unele progrese şi că negocierile vor continua de la sediile centrale ale părţilor implicate în discuţii, potrivit News.ro.

Grecia se îndreaptă spre o repetare a crizei din 2015, când economia ţării a ajuns în pragul colapsului din cauza dezacordurilor legate de reformele din sistemul de pensii, piaţa muncii şi cea a energiei.

Grecia trebuie să finalizeze a doua evaluare a programului de reforme pentru a obţine următoarea tranşă de împrumut înainte de scandenţa unor obligaţiuni de şapte miliarde de euro, în iulie.

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble a sporit presiunile asupra premierului Alexis Tsipras pentru ca acesta să accepte condiţiile creditorilor.

Într-un interviu acordat vineri la postul de radio Deutschlandfunk, Schaeuble a afirmat: "Grecia a spus că vrea să rămână în zona euro. Poate face acest lucru dar dacă are o economie competitivă. În acest scop, trebuie să facă reforme şi îi dăm timp să facă asta".

Chiar dacă are probleme economice, Grecia a semnalat că va participa cu celelalte 26 de state membre la summitul Uniunii Europene de sâmbătă, de la Roma, pentru a prezenta un front unit.

Tsipras a trimis preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, o scrisoare în care l-a informat că va semna o declaraţie la reuniune.

(S.A.)

------------

Actualizare 15:10 Grecia, forţată să majoreze finanţarea de urgenţă acordată băncilor, din cauza retragerilor masive din depozite

Banca Centrală a Greciei a fost forţată să majoreze, pentru prima dată în ultimii doi ani, plafonul finanţării de urgenţă destinată creditorilor eleni, din cauza retragerilor masive din bănci, informează Bloomberg şi ekathimerini.com.

Finanţarea de urgenţă a fost majorată cu 400 de milioane de euro, la 46,6 miliarde de euro (50 de miliarde de dolari), fapt ce reflectă evoluţiile privind nivelul lichidităţilor băncilor din Grecia, ţinând cont de retragerile din depozite efectuate de sectorul privat, potrivit unui comunicat al Băncii centrale elene.

(S.A.)

-------------

Grecii au reînceput să retragă miliarde de euro din bănci, determinând banca centrală să crească lichidităţile de urgenţă puse la dispoziţia instituţiilor financiare, din cauza îngrijorării populaţiei că blocajul discuţiilor cu creditorii internaţionali ar putea duce la o repetare a crizei din 2015, care a împins economia în pragul colapsului, transmite Bloomberg, citat de News.ro.

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a acceptat solicitarea Băncii Greciei de majorare a plafonului lichidităţilor de urgenţă destinate băncilor cu 400 de milioane de euro, la 46,6 miliarde de euro.

"Creşterea reflectă evoluţia situaţiei lichidităţilor din băncile elene, ţinând cont de retragerile de depozite din sectorul privat", a anunţat Banca Greciei.

În acest an, retragerile de fonduri din băncile elene au totalizat aproximativ 3,6 miliarde de euro, a declarat o persoană apropiată situaţiei. Evoluţia reflectă deficitul de bani pentru plata taxelor şi transferul de fonduri la bănci străine, a spus persoana.

Este pentru prima oară după septembrie 2015, dată la care Banca Greciei a început să publice date referitoare la plafonul lichidităţilor de urgenţă (ELA), când a fost necesară o majorare a acestuia. De asemenea, este prima oară când banca centrală a omis în comunicatul său o referire la "stabilizarea" şi "îmbunătăţirea" fluxului depozitelor.

În 2016, Grecia a consemnat intrări nete în depozitele băncilor elene, datorită revenirii treptate a încrederii deponenţilor în soliditatea acestora.

Banca Greciei a redus plafonul ELA cu 100 de milioane de euro în urmă cu doar două săptămâni.

Un purtător de cuvânt al băncii centrale nu a fost disponibil pentru comentarii.

Negocierile dintre reprezentanţii creditorilor şi ministrul de Finanţe Euclid Tsakalotos referitoare la termenii împrumuturilor de urgenţă nu au ajuns la un rezultat, prelungind blocajul care riscă să lase ţara în incapacitatea de a-şi respecta obligaţiile financiare, în vară.

Incertitudinile afectează activităţile economice, ameninţând să deturneze aşteptările de redresare din acest an.

ELA este o facilitate temporară de furnizare de lichidităţi băncilor cu o dobândă penalizatoare de 1,5 puncte procentuale, comparativ cu liniile obişnuite de finanţare ale BCE. Aceste împrumuturi măresc costurile pentru băncile elene.

Creşterea plafonului lichidităţilor de urgenţă reduce încrederea, iar agravarea deficitului de lichidităţi ar putea obliga banca centrală să înăsprească controlul capitalului introdus în 2015, când grecii stăteau la cozi pentru a retrage bani de la bancomate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb