ECHIPA NAŢIONALĂ DE FOTBAL Selecţionerul Edward Iordănescu devine expert în scuze şi explicaţii

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Sport / 13 octombrie 2022

Edward Iordănescu (Sursă foto: frf.ro)

Edward Iordănescu (Sursă foto: frf.ro)

Păstrat în fruntea echipei naţionale după ce s-a făcut de râs în campania din Liga Naţiunilor - unde a terminat pe ultimul loc în grupă şi a retrogradat într-un eşalon inferior - selecţionerul Edward Iordănescu dovedeşte că şi-a rafinat discursul şi a devenit expert în scuze şi explicaţii. În cadrul unei conferinţe de presă, prima după ce s-au tras la sorţi grupele pentru turneul final al Campionatului European, Iordănescu a anunţat că mizează totul pe calificarea la Euro, admiţând faptul că facem parte dintr-o grupă accesibilă. În primul rând, Iordănescu a ţinut să explice parcursul ruşinos din Liga Naţiunilor: "Pentru mine în septembrie a fost o acţiune reuşită. Din păcate ce s-a întâmplat în iunie ne-a afectat foarte tare. Clar că dubla cu Muntenegru a fost capitală şi cel mai prost moment al nostru. Au fost şi elemente pozitive şi foarte pozitive, de unde putem să construim şi să creştem. Pot să spun cu tărie că mai mult decât am resimţit eu n-a resimţit nimeni acest parcurs şi automat retrogradarea echipei - mi-am asumat şi îmi asum în totalitate. Cred totuşi că sunt şi lucruri care cu puţină şansă, cu puţin pragmatism puteau să schimbe total prestaţia noastră şi clasamentul final. În septembrie am arătat o altă coeziune, am avut consistenţă, că putem să controlăm momente importante din joc şi să avem iniţiativă. Au fost lucruri pozitive. Cred că, cu puţină şansă, am fi putut să terminăm cel puţin pe locul trei. Dacă am fi avut un singur punct în plus la clasament am fi terminat pe locul doi. Vine o nouă acţiune în noiembrie şi mi-aş dori să fie una de consolidare, în care să reconfirmăm lucrurile bune din septembrie. Din punctul meu de vedere, jocurile din noiembrie le consider oficiale şi începe campania de calificare pentru turneul european".

Iordănescu a admis că ratarea calificării la Euro 2024 reprezintă pentru el un capăt de drum în fruntea echipei naţionale: "Suntem într-un proces accentuat de culegere de date despre adversare. Încercăm să analizăm cât mai bine. Am încredere că echipa naţională are şansa ei, o şansă mare pentru a merge la turneul final. Este o grupă echilibrată, semnificativ mai de preferat decât au fost alte grupe care arătau groaznic pentru noi. Elveţia este văzută ca favorită, dar asta nu înseamnă nu vom intra cu încredere, că nu ne vom juca şansa şi cu siguranţă mergem spre obiectivul care este calificarea la turneul final. Pentru mine această prezenţă la turneul final este obligatorie, altfel este capăt de drum. Nu putem să scoatem din ecuaţia calificării Kosovo, nici Belarus, nici Israel. Fiecare echipă are şansa ei, noi trebuie să o valorificăm. Trebuie să ne ridicăm nivelul şi este foarte important ca jucătorii noştri să reuşească la nivel de cluburi să se impună şi să vină la echipa naţională cu parametri optimi. E foarte important să începem bine. Hârtia arată un debut teoretic accesibil, însă finalul e de foc, cu Israel în deplasare şi Elveţia acasă. E nevoie ca atunci să ai o marjă de control. Cu siguranţă trebuie să ne ridicăm nivelul, să arătăm altă convingere şi altă eficienţă. Grupa este foarte echilibrată, dar trebuie să privim cu încredere. Puteam să cădem mult mai rău. Trebuie să ţintim cât mai sus. De ce nu? Chiar să atacăm primul loc".

Edward Iordănescu a cerut susţinere pentru jucătorii primei representative: "Hai să dăm suport acestor jucători, să vedem lucrurile bune care s-au întâmplat în ultima perioadă, să încercăm să corectăm lucrurile mai puţin bune, să atragem de partea noastră eficienţa şi să mergem la European. Eu nu am alt plan, nu am alt scenariu, nu am altă cale decât asta: dacă nu vom fi la European cu siguranţă că după această campanie veţi avea pe altcineva în faţa dumneavoastră. După ultimele rezultate ar trebui să începă din nou să aibă încredere suporterii. Suporterii echipei naţionale trebuie să aibă încredere în naţională şi în potenţialul ei pentru că jucătorii au arătat că au potenţial. Suporterii iubesc echipa naţională, iubesc fotbalul şi nu au altă echipă naţională. Dacă vin alături de echipa naţională sunt sigur că avem o altă şansă pentru succes".

Dincolo de explicaţii, optimism şi invitaţii la susţinere, avem o certitudine: rezultatele din ultimul an, iar acestea nu reprezintă un vot de încredere pentru actualul selecţioner şi elevii săi.

Legat de grupa din care face parte echipa naţională a României, preşedintele Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), slovenul Aleksander Ceferin, a declarat că nu exista niciun motiv pentru a exclude Belarus de la tragerea la sorţi a grupelor preliminare pentru EURO 2024. Rusia a fost exclusă din cauza războiului cu Ucraina, iar revista Spiegel a relatat că ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a scris UEFA pentru a afla de ce Belarus nu a fost suspendată de la tragerea la sorţi în urma susţinerii oferite Rusiei în războiul din Ucraina. Ceferin a declarat pentru Sport Bild: "'E un pic populist să spui să excludem toată lumea. În acest moment nu am văzut niciun motiv pentru a face asta. Dacă lucrurile se vor schimba, bineînţeles că vom reacţiona. Politicienii ar trebui să respecte dreptul nostru de a lua decizii. Noi nu le spunem politicienilor şi guvernelor ce să facă''. Belarus poate participa la competiţiile organizate de UEFA, dar toate reprezentantele sale trebuie să dispute meciurile în afara ţării şi fără spectatori. Belarus a fost inclusă în Grupa I a preliminariilor EURO 2024, din care mai fac parte România, Elveţia, Israel, Kosovo şi Andorra.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Adevărul e pe la mijloc: nici el nu e vreun mare antrenor dar nici jucătorii n-au calitate ! S-o creadă el că în ultimele meciuri naționala a arătat diferit! A câștigat că ăia își văzuseră sacii în căruță!

    Daca si asta e grupa grea, da-i pace. Mai bine ne lasam de fotbal. Toti isi pregatesc scuze in cazul unui esec. E greu? Lasa pe altii, Jr!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb