EximBank: Finanţările acordate întreprinderilor mici şi mijlocii au crescut cu 20%

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 martie 2010

EximBank: Finanţările acordate întreprinderilor mici şi mijlocii au crescut cu 20%

Garanţii de patru ori mai mari pentru exportatori

Totalul finanţărilor acordate în 2009 de EximBank întreprinderilor mici şi mijlocii (atât în nume şi cont stat, cât şi în nume şi cont propriu) a depăşit 273 de milioane de lei, valoare cu aproape 20% mai mare decât cea înregistrată în anul anterior, potrivit unui comunicat al in­stituţiei.

Banca precizează că IMM- urile deţin o pondere de peste 60% în totalul creditelor acordate în 2009 şi, dintre acestea, aproape 70% au avut ca destinaţie investiţiile.

Ionuţ Costea, preşedintele EximBank, a declarat: "Anul trecut, atenţia noastră s-a concentrat pe susţinerea companiilor locale şi în special pe finanţarea IMM-urilor care au avut de înfruntat o conjunctură economică nu tocmai favorabilă". Domnia sa a adăugat că un accent deosebit a fost pus şi pe instrumentele de sprijinire a exportatorilor, astfel că volumul total al angajamentelor de garanţii a crescut, anul trecut, de peste 4 ori faţă de 2008.

"Dincolo de atenţia crescută pe care am acordat-o solicitărilor venite din partea firmelor ne-am uitat şi la menţinerea unor indicatori financiari de bună calitate. Astfel, EximBank a înregistrat anul trecut un indicator de rentabilitate a activelor de 4,3%, faţă de o medie a sis­temului bancar de 0,24%", a mai spus oficialul EximBank.

În 2009, activele EximBank au urcat la 3,4 miliarde de lei, cu aproape 16% mai mult faţă de finalul anului precedent, potrivit datelor financiare preliminare.

În acelaşi timp, expunerea totală a băncii (volumul total al finanţărilor, garanţiilor şi asigurărilor acordate) s-a majorat cu 80%, respectiv de la 0,8 miliarde de lei la finele anului 2008, la 1,5 miliarde de lei, în 31 decembrie 2009.

Pentru a răspunde cererilor venite din partea mediului de afaceri, pe parcursul anului 2009 banca a redus cu până la 50% comisioanele sau chiar a eliminat unele dintre acestea. Măsura a fost menţinută şi pentru primele şase luni din 2010.

În ceea ce priveşte dobânzile, Ionuţ Costea a menţionat că dobânda medie la creditele în lei aflate în portofoliul băncii în 2009 a scăzut de la 14,71% în ianuarie la 11,6% la sfârşitul anului, în condiţiile în care dobânda medie la creditele în sold în anul 2009 pe sistemul bancar a fost de 16,6% pentru societăţile nefinanciare.

Banca de Export-Import a României EximBank S.A. este o instituţie specializată prin care se derulează activităţi de susţinere a mediului de afaceri românesc şi a tranzacţiilor internaţionale. EximBank oferă finanţări, cofinanţări, refinanţări, asigurări, reasigurări, garanţii, destinate să contribuie la: dezvoltarea infrastructurii şi a utilităţilor de interes public, dezvoltarea regională, susţinerea activităţii de cercetare-dezvoltare, protecţia mediului înconjurător.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb