FOTBAL ŞI BANI Despărţiri pe bandă rulantă!

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 9 ianuarie 2017

Despărţiri pe bandă rulantă!

Vestea nu e una bună având în vedere destinaţiile jucătorilor transferaţi şi sumele obţinute, fiind clar că această campanie are la bază disperarea financiară a conducătorilor şi nu o explozie valorică a fotbaliştilor din prima divizie. Astfel, s-au înregistrat transferuri în Polonia, Cehia, India (o competiţie exotică), Serbia (destinaţie nerecomandată de sindicatul fotbaliştilor pentru că aici salariile vin greu sau nu mai vin deloc în 85% dintre cazuri), Cipru, Turcia, Kazahstan, Slovenia, Moldova, Irak.

Fotbalul autohton s-a întors la începutul anilor '90, atunci când cluburile, pentru a supravieţui, sau preşedinţii, pentru a se îmbogăţi, vindeau jucători pe bandă rulantă, fără a se ţine cont prea mult de destinaţia de unde venea oferta. În perioada respectivă au avut loc tranzacţii halucinante, două dintre ele au făcut vârvă la vremea respectivă: un jucător de la UTA a fost cedat în Ungaria în schimbul unui vagon cu carcase de porc, iar un altul de la FC Bihor era vândut contra câtorva sute de kilograme de îngheţată. Acum, cluburile câştigă mult mai mult din vânzarea drepturilor de transmisie TV a meciurilor, dar în medie, faţă de perioada respectivă, salariile jucătorilor sunt de aproximativ 10 ori mai mari.

Universitatea Craiova a obţinut o sumă importantă, 1.200.000 euro, de la Sparta Praga (Cehia), în schimbul lui Bogdan Vătăjelu, jucător aflat în vederile selecţionerului echipei naţionale, Cristoph Daum. În schimb, Astra Giurgiu nu va obţine nimic în urma plecării lui Constantin Budescu la Steaua Roşie Belgrad (Serbia), fostă campioană a Europei, o echipă care traversează o perioadă foarte proastă, cel puţin din punctul de vedere al performanţelor în competiţiile internaţionale. Unul dintre cei mai experimentaţi fotbalişti din Liga 1, Cristian Săpunaru, a ajuns la un acord cu formaţia turcă Konyaspor, plecând fără ca Astra să obţină ceva în schimbul lui. Cel mai în formă atacant al Ligii 1, albanezul Azdren Llullaku a plecat de la Gaz Metan Mediaş la FC Astana (Kazahstan). Un alt atacant cu multe reuşite în ultimii ani, Istvan Fulop (FC Botoşani) a fost vândut în Ungaria, la VTK Diosgyori. Alexandru Creţu de la Poli Iaşi a plecat la Olimpia Lublijana (Slovenia), Adrian Ionescu (FC Voluntari) va evolua pentru ASIL Lysi (Cipru), Bruno Madeira (Concordia Chiajna) a ales pe Academico de Viseu (Liga 2 - Portugalia). În plus, câtorva zeci de jucători le-au fost reziliate contractele, Steaua şi Pandurii fiind "campioane" la acest capitol. Printre numele importante care acum sunt pe lista de jucători aflaţi în căutarea unui contract se regăsesc Bourceanu, Achim, Tudorie, Mitrea (Steaua), Sânmărtean, Ţucudean, Antal, Bunoza (Pandurii Târgu-Jiu), Zicu, Surdu, Matei (ASA Târgu Mureş). În cazul acestora este evident că echipele lor încearcă să reducă cheltuielile şi renunţă la jucătorii care au contracte mari şi nici nu au prestaţii la nivelul aşteptărilor. Cum stagiile de pregătire sunt abia la început este evident că până la reluarea campionatului vor mai avea loc numeroase transferuri şi rezilieri de contracte!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb