Hypo-Alpe-Adria sau diferenţa dintre Europa şi Atlantida

MAKE
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 iulie 2014

Hypo-Alpe-Adria sau diferenţa dintre Europa şi Atlantida

Poruncile lui Dumnezeu sunt pentru oameni, iar, întrucât statele nu sunt oameni, ci, marxist, instrumente de coerciţie asupra oamenilor, rezultă că statele nu trebuie să se supună poruncii "Să nu furi!", ba chiar, exersându-se coercitiv, trebuie să-i fure pe oameni, aşa că n-ar trebui să fim stupefiaţi că Austria s-a decis să-i fure pe austrieci, anulându-le dreptul să-şi primească înapoi banii cu care împrumutaseră banca de stat Hypo-Alpe-Adria (un împrumut garantat de stat); pentru că Austria este un stat, iar austriecii sunt nişte oameni, care, chiar dacă sunt consideraţi drept ţiganii nemţilor, totuşi au un Parlament ca oricare altă naţiune democratică, dispus să aprobe legea furtului de stat, surpând democraţia a cărei expresie zice că este - nimic deosebit şi dacă insistăm să fim şocaţi, atunci ne dăm lebede şi cunoaştem cu toţii ce soartă au lebedele din Prater.

Marţi.

Aceasta este ziua - marţi, 8 iulie 2014 - în care Parlamentul Austriei a aprobat legea, promovată, în iunie, de ministrul de Finanţe Michael Spindelegger, care a exclus intrarea în insolvenţă a băncii, (ar fi afectat deţinători ai unor obligaţiuni în valoare de 11 miliarde de euro, cu prioritate la plată), preferând să impună pierderi deţinătorilor de obligaţiuni fără prioritate la plată şi foştilor proprietari ai Hypo Alpe, între care Bayerische Landesbank (banca bavareză de stat, din München, amestecată în mod inexplicabil în proprietatea băncii austriecilor, pe care, de fapt, îi dispreţuieşte).

Măsura a fost legiferată în pofida oricăror avertismente formulate fie de membri ai autorităţilor europene, îngrijoraţi că gestul de confiscare bănească nu mai are loc la periferia Uniunii Europene, cum s-a petrecut în Cipru şi la Bankia spaniolă, ci în centrul Continentului; fie de sistemul bancar austriac, îngrijorat de explozia neîncrederii clienţilor lor; fie de societăţile internaţionale de rating, care au prevăzut downgradarea Austriei.

Dar, membrii autorităţilor europene nu au suflat nici un cuvânt despre faptul că o astfel de lege situează Austria în afara Uniunii Europene, al cărei al treilea obiectiv, din lista de la Maastricht, consta în "apărarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor europeni", ca să nu mai vorbim de Carta Drepturilor Fundamentale.

Tot aşa, bancherii austrieci nu au suflat nici un cuvânt despre faptul că sunt dispuşi să procedeze la fel cu Hypo-Alpe-Adria, într-o situaţie similară, aşa cum oricare bancă europeană ar face-o, de când Uniunea Europeană a adoptat, la 12 decembrie 2013, Directiva care să permită confiscarea banilor clienţilor, când s-ar afla în pericolul falimentului.

Iar societăţile de rating au omis să explice că ştergerea datoriilor statului austriac către cetăţenii săi reprezintă un "default suveran", adică intrarea în încetare de plăţi a statului, mai pe româneşte, falimentul Austriei, ca stat.

Dar, nici pe Grecia nu a declarat-o nimeni în faliment, dar nu pentru că nu a dat faliment, ci pentru că expresia ar fi fost prea explicită.

Ei bine, ceea ce toată lumea este hotărâtă să evite, nu este falimentul, ci caracterul său explicit.

În realitate, cu toţii preferă ca statul să încalce Poruncile, dar nu explicit: să fure, dar să fure prin taxe, impozite şi inflaţie, iar nu să se apuce să fure la drumul mare, conform Directivei europene, înainte cu doar cinci luni ca ea să fi devenit lege (întâi ianuarie 2015).

Fondul Monetar Internaţional (FMI) este extrem de îngrijorat de caracterul explicit al unor astfel de măsuri; pe baza experienţei nemţeşti, rezultate imediat după căderea celui de-al Treilea Reich, FMI recomandă Uniunii Europene să purceadă cu bruschete la confiscarea economiilor populaţiei (taxând averea) şi nu care cumva să dea vreun avertisment că o va face, pentru că, atunci, averile cetăţenilor vor fugi de pe Continent şi statele vor rămâne cu ochii-n soare.

Marţi.

Hypo-Alpe-Adria.

Austria.

Nu-i decât o etapă în procesul natural, cu final previzibil: desfiinţarea sistemului bancar şi pustiirea Europei.

Măcar, Continentul nu se va scufunda, ca Atlantida, ci va rămâne ca formă de relief, netocmit şi gol, numită "Uniunea Europeană", bântuită doar de Sfântul Duh.

NOTĂ

În ciuda celor care mă vor întreba dacă mi-am luat pastiluţele, ori dacă m-am dezbrăcat de cămaşa de forţă, apreciez că singurul defect al acestui articol constă în caracterul său explicit.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. totusi, dragul meu Florian noi am avertizat cu mult timp in urma ca Nabucco nu se va construi, iar Erste este recomadabil EXIT.

    Deja Vu reloaded :-) 

    (mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 18.09.2013, ora 01:06)  

    Dragii mei, 

    alaturat un cut&paste mama omida in varianta barbarului teuton(micsorarea capitalului social varianta IFRS Petrom-true, esuarea traseului Nabucco-true...)asa cum graia letopisetul despre spionul rus in biblioteca din Alexandria :-) ---------" (mesaj trimis de Virgil Bestea, in data de 29.10.2012, ora 16:35) 

     

    si demult vream sa-ti prezint interviul imaginar pe care l-am dat in urma cu aproape un an si jumatate insa pentru care nu am gasit o publicatie dornica de a-l publica. Cunoscand afinitatea ta pentru inaltele mele ganduri adanci iti prezint spre aprobare pentru a vedea daca pot macar sa sterg pantofii domnului Make cu aceasta contributie. "Buna dimineata Bucuresti, 

     

    reporterul nostru pentru stiri mondene ca urmare a faptului citirii unui articol in revista Euro am Sonntag si-a propus sa faca o excursie la Viena. Ajungand acolo citeste pe un mare placat: Lume ,lume veniti sa vedeti prima emisiuni live din cadrul unei serii care va intari prietenia austro-chineza. Data 23.02.2011. Reporterul nostru total bulversat de stire nu mai intelege nimic. Desi vroia sa ia un interviu directorului firmei Erste pentr a-l intreba de ce Romania este catalogata drept tara cu probleme in cadrul holdingului pe care il conduce isi franeaza curiozitatea si pleaca spre studioul de unde se va face transmisia epocala. Ajuns acolo este confundat de catre realizatori cu unul din moderatori si este bagat in sala. Deodata se trezeste in fata a numerosi privitori care il aplauda frenetic. Desi intai panicat isi aminteste de zicala din filmul cu Tom Hanks potrivit careia viata este ca o cutie plina cu praline. Nu stii niciodata ce surprize poti avea. Stapan pe sine intra dezinvolta in discutie. 

    Reporter Chinez- RC Nihao ne bucuram sa transmitem din frumoasa dumneavoastra tara. 

    Reporter Papagalul RP Ma bucur ca stiti atatea despre noi , desi va aflati la distanta. 

    RC - Suntem entuziasmati de rezultatele dumneavoastra financiare. Doua firme se disting detasat si in domenii de interes pentru noi: Energie si Finante 

    RP - Si eu care credeam ca suntem cei mai prosti, conform ratingului international. 

    RC- Nu , cum sa fie asa cand aveti profit de un miliard de Euro pe fiecare firma. 

    RP- Ei, exagerati, nu facem noi chiar totul. Dar in mare parte chiar ca-mi dati de gandit. 

    RC- Ce doriti sa-i transmiteti domnului Rutenstorfer, asa in cateva cuvinte: 

    RP- OMV PETROM LA PC. 

    RC- Extraordinar, mai bine nici colegii sai nu l-ar putea descrie. 

    RP- Doar il cunoastem, este de-al nostru, ne invatam intai cu greul si apoi ne obisnuim . In principiu aerul este scump daca privim valoarea investitiilor insa macar este poluat. 

    RC- HI, hi, am inteles vreti sa spuneti ca aceleasi conditii pe care le avem le gasim si in Europa. 

    RP- Eu nu stiu sa spun daca interpratati corect, insa la noi in tara asa vorbesc toti. 

    RC- Bun acum sa vorbim despre finante. Ce parere aveti de domnul Treichl. Numai un singur cuvant, este Mr. Understatement nu i-ar place cu siguranta prea multe laude. 

    RP- ERSTE 

    RC- Absolut fantastic , sunteti un geniu. Puteti sa ne spuneti ce pregatire aveti. 

    RP- Nimic deosebit. Tin contabilitatea la o firma mica. 

    RC- La valoarea dumneavoastra? Cum asa se poate. Ati putea conduce cel putin un fond de 3.7 Miliarde Euro. 

    RP. Nu pot sa va aprob. 

    RC- Cum asa. Exista intr-o tara dincolo de paduri un mare administrator care este foarte laudat insa nu prea produce rezultate. 

    RP- Este normal. Cand a fost mic parintii lui nu i-au cumparat masinute de plastic sa se joace si acum la maturitate in loc sa verifice bilanturile a inceput sa numere masinile sport si limuzinele de lux din Bucuresti. 

    RC- Da se pare ca aveti dreptate. Conform unui mare filozof european se pare ca multe aspecte ulterioare de comportament isi au originea in copilarie. Freud , va este cunoscut numele acesta banuiesc? 

    RP- Bineinteles insa eu prefer sa le spun pe nume prietenilor mei. Chestie sentimentala. 

    RC-Revenind la firma, de ce asa mica. 

    RP- Pentru ca eu sunt un tip rabdator. Am vazut la televizor ca vine criza si am urmat exemplul lui Chuck Norris. 

    RC- Cum asa. Nu vad legatura. 

    RP- Simplu , baiatul meu mi-a spus ca Chuchk Norris nu doarme , ci doar asteapta. O idee pe care intai n-am inteles-o , dar cu timpul mi-a picat fisa. 

    RC- Am inteles principiul. Insa practic cum ati facut, daca nu este secret bineninteles. 

    RP- Nu este, de ce sa fie. Am cumparat o firma mare si apoi am asteptat sa se faca mica. 

    RP- Chiar ca ma faceti sa nu va mai inteleg. 

    RC- Este foarte normal. Cand eram mic in loc sa ma joc cu galetusa si alte jucarii in nisip mi-a placut sa vorbesc. Si daca nimeni nu ma baga in seama am pornit prin sat sa gasesc pe cineva care sa ma asculte. Intr-un tarziu am ajuns la o cladire unde era o pancarta pe care scria CAP. Si acolor zbarnaia ceva. Curios am intrat inauntru si am aflat ca era un telefon. Si am ridicat receptorul. La cealalata terminatie a firului a izbucnit o vece furioasa care intreba de ce nu este nimeni acolo. Atunci m-am simtit foarte suparat ca eu pot fi comparat cu nimeni. Si i-am spus ca de acum inainte sa nu-si mai faca grija ca eu voi raspunde la toate solicitarile pe care le va adresa. Si uite asa an de an pana sa merg la scoala am vorbit la telefon. In clasa intai deja puteam sa vorbesc despre tot ceeea ce este nevoie ca un mic scolar sa-si poata bea lapticul dimineata. Colegii erau asa de entuziasmati ca-mi dadeau ba un sandwich, ba un cico si uite asa facusem acasa in debara un depozit de alimente. Problema era insa ca nu m-ai aveam chef sa mananc aceleasi produse si sincer sa fiu nici nu mai reuseam sa le tin numarul. Dupa ce am dat o parte din ele cadou cineva mi-a propus pentru 10 cicolati sa-mi dea o trotineta. Atunci m-am lansat in afaceri. Pentru ca trotineta nu puteam sa o aduc acasa deoarece nu aveam voie pe strada am facut o hartie cu un chiosc din colt unde imi parcam trotineta, iar pentru timpul in care era inchiriata de alti copii primeam din partea proprietarului revista Arici Pogonici. Dupa ce iarasi am umplut camara cu aceasta revista , m-am gandit ca cel mai bine ar fi sa o dau la schimb cu revista cutezatorii. Insa deoarece pustanii cei mari nu erau interesati de revista a trebuit sa-l rog pe unchiul meu sa-mi dea imprumut un litru de tuica pe care i l-am dat unui tatic care tocmai vrea sa-i faca un cadou juniorului sau. Si in loc sa cumpere numai un Arici Pogonici i-am dat toata colectia cu rugamintea ca atunci cand vrea sa bea cate ceva si are nevoie de litrul pe care l-a imprumutat sa vina la mine si sa-i dau cate un paharel. Cu aceasta palinca i-am facut o placere baiatului care mi-a dat colectia lui de Cutezatorii. Stiu ca aici nu m-am prea gandit la ceea ce am facut din punct de vedere moral. Insa baiatul a fost luat in seama de fata de care ii placea pentru ca era cool. Daca aici am remuscari , pot spune ca din aceasta tranzactie sotia domnului de la care am imprumutat taria mi-a multumit, caci au avut ulterior o relatie armonioasa si fara certuri. 

    RC- Fascinant. Si nu ati absolvit nici o institutie de invatamant superior, ceva economic in genul Harvard, Princetown sau specializari MBA. 

    RP- Nu am considerat suficient de atragatoare aceste nume. Insa un nume mi-a placut nespus de mult si de aceea mai tarziu am cumparat aceasta firma. 

    RC- Ne puteti divulga numele ei. 

    RP- Sigur se numeste Rebell si produce calculatoare. 

    RC- Aha , deci ati considerat de viitor ramura IT. 

    RP- Nicidecum, calculatorul l-am cumparat pentru ca nu mai puteam sa tin socoteala produselor din depozit. Iar pe vremea respectiva Oracle inca nu gasise sistemul de baze de date, iar eu aveam nevoie urgent pentru ca desi imi placea sa socotesc am fost si am ramas un lenes. 

    RC- Stimati telespectori iata o poveste de succes. De la coada vacii in metropolele europene. Ce povete aveti pentru actualii conducatori de firme multinationale. 

    RP- Sa nu uite ca traiesc intr-o lume reala si nu virtuala. Cel mult sistemele de calcul le pot virtualiza , iar mergend la extrem facand cloud computing. 

    RC- Uau , chiar sunteti priceput. 

    RP- Nicidecum , iau numai ce imi place din reclamele de televiziune sau din filme care ma reprezinta. 

    RC- Dar de ce le dati acest sfat. 

    RP- Pentru ca asa cum v-am spus imi place sa ma uit la televizor. 

    RC- Puteti fii mai explicit. 

    RP- Clar . Ati vazut filmul Joe Black. Cu smecherul de Brad Pitt si maestrul cu mielusii? 

    RC- Sigur . Cine nu l-a vazut. 

    RP- Acolo exista o zicala cool. De moarte si de impozit n-ai cum sa te feresti! 

    RC- Da , foarte adanca zicala. 

    RP- La fel de adanca , ca si aceea din tara lui Dracula conform careia Popa nu toaca de doua ori pentru o baba surda. 

    RC- Tradus, daca doriti, noi nu putem gasi talcul in limba chineza. 

    RP- Simplu. Cand iti spun ca cifrele nu se pot traduce diferit cred ca ma intelegi. 

    RC- Nu chiar. 

    RP- E chiar foarte simplu. Exista asa numitul capital social care in RAS are 5,6 , iar in IFRS 18 si un pic. 

    RC- Ce sunt aceste initiale. 

    RP- Habar n-am. Eu ma ghidez intotdeauna dupa bun simt. Si daca le scad ar da 13 si o idee. 

    RC- De ce scadere si nu inmultire sau impartire. 

    RP- Pentru ca mai mult nu am nevoie sa cunosc. Iar pentru adunare am alti prieteni care se ocupa. 

    RC- Aha . Si ce unitati de masura folositi. 

    RP- Avem asa din domeniul universului. Le numim Miriarde. 

    RC- Suna ca si cum ar fi Miliarde. 

    RP- Vedeti, va ganditi numai la bani. Mai bine ati vedea mai multe filme si nu ati sta aici pentru cativa fizicieni americani sa va pierdeti vremea cu o persoana plictisitoare ca mine. 

    RC- La ce film va ganditi. 

    RP- Wall Street 2. E asa cool replica : It's not about the money , it's about the game. 

    RC- Da cred ca ne-am edificat asupra acestor teme. Acum insa pentru a nu lasa telespectatorii cu prea multe intrebari in urma interviului dumneavoastra, sa spunem inedit,.de ce ati ales acele cuvinte pentru cei doi mari oameni de afaceri. 

    RP- V-am spus nu am scoli inalte, doar scoala vietii completata in anii fragezi cu experienta inegalabila a CAP-ului. 

    RC- Atunci dati un prognostic pentru evolutia actiunilor. 

    RP- As cumpara fondul Proprietatea, Petrom si as vinde Transgaz, ERSTE si OMV 

    RC- Cum asa. Este exact parerea inversa a specialistilor. 

    RP. Da stiu. Un prieten bun m-a poreclit Neterminatu. Caci intotdeauna aveam ceva de spus si nu reuseam sa-mi duc ideea la capat. 

    RC- Aici aveti posibilitatea. 

    RP- Simplu. Fondul Proprietatea devine sponsor al unei echipe de formula 1, Petrom primeste de la OMV divizia Upstream pentru prejudiciile aduse imaginii din cauza evenimentelor di Libia si a faptului ca au niste contabili care nu stiu sa distinga intre lumea reala si cea virtuala, iar Transgaz pentru ca proiectul acela din opera unui maestru cu nume de culoare nu iese in carti. 

    RC- Bun si celelalte firme? 

    RP- Asa cum v-am spus ma uit la directorii lor si nu imi vine decat atat in cap: OMV PETROM LA PC si ERSTE 

    RC- Pentru ca nu mai avem timp de emisie, dati-ne va rog interpretarea dumneavoastra legata de aceste acronime. 

    RP- Sa stiti ca pe Acropole nu am ajuns , iar rima nu gasesc sa aiba. 

    RC- Vreau sa spun aceste prescurtari, ma scuzati ca va bombardez cu cuvinte care poate nu sunt in limbajul dumneavoatra zilnic. 

    RP- Aveti dreptate. E prea complicat pentru mine. Am citit insa un ziar turcesc si acolo era un titlu care mi-a placut . Chiar rima. Mobius Necrophilius. Ceva cu nevertebrate. Revenind la intrebarea dumneavoastra , as vrea sa nu va mai retin, caci trebuie sa plec sa merg sa-mi culc gasculita , caci fara mine nu vrea sa doarma pana nu ii spun o povestioara. 

    Asadar primele 3 agronime inseamna. Or Mai Vedea Petrom LA Pastele Cailor iar cea dea doua m-am gandit asa pentru domnul Treichl , sau cu traista cum imi place mie sa-l alint ca tot timpul o vad plina: E Recomandabil SA Tiparesti Exit. Dar nu va luati dupa mine. Sunt un simplu taran. Amu treba sa fug repejor la flijar ca am da dat un pic cu matura prin batatura. Auf vidersen." 

    [ răspunde la această opinie ] 

     

    1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1 ) 

    (mesaj trimis de anonim, in data de 18.09.2013, ora 15:35) 

     

    tu esti bolnav rau,baiete 

    [ răspunde la această opinie ]

    Cum o fi mai bine?

    Statul de drepți să fie hoț la drumul mare ca in Europa (Atlantida) sau sa fie 'oț ca în America (Minunata lume nouă) și să prefere ieșirea din hazna prin relaxare cantitativă?

    Un lucru totuși unește cele două lumi, fuga cu orice preț de insolvența bancară pentru că, nu-i așa, too big to jail sau vorba românului, o mână (statul) spală pe alta (banca). 

    1. sau cum zice Comisia Europeana IN ESENTA IDENTIC :-)

      'otia tot hotie este si nu cred ca e crestineste sa alegem intre metodele de furt.

      Relaxarea cantitativa nu solutioneaza criza, banii virtuali sint corolar al cauzei crizei, astfel ca americanii nu fac decit sa o adinceasca.

      Cu un pic de atentie, devine evident ca solutia crizei nu se gaseste in sistemul civilizatiei creditului. 

      Corect! mai ales cand e vorba de bani.... 

      Nu merge nici întrebarea "Cum e mai rau?"

      Da, civilizația creditului e pe ducă, banii-s virtuali, generațiile noi trăiesc virtual, pentru mulți chestia asta ține loc și de hrană.

      Să așteptăm cuminți marele Cip-cirip, că nu se mai poate :)) 

    Nu vad nimic bun in revenirea austriecilor in economia Romaniei ! Nu au facut decat sa transfere profiturile pe diverse cai catre Austria si nu au construit nimic durabil in Romania efectiv doar JAF economic !

    Bancile mama din austria au impovarat camatareste aproape intreaga economie si populatie cu comisioane si dobanzi nesustenabile . 

    OMV a dus pretul benzinei la acelasi nivel cu Austria incata doua plinuri la masina au ajuns aproape cat salariul minim din Romania. 

    Industria lemnului si mobilei a fost pusa la pamant odata cu padurile taiate materia prima intrand pe mana austriei,

    FISCUL si GUVERNUL ar trebui sa stea cu lupa pe afacerile acestor profitori austrieci pentru ca au adus numai rau in aceasta tara ! 

    1. Am uitat de asigurari . Si aici un jaf identic !

      draga Theraflu, nu doar identic :-)

    In traditia vremilor principiale, statele ii jefuiau pe necajitii altor state, pe principiul ca mai bine sa plinga ma-sa aluia cu alta heraldica. Mondializarea a adus pan-jaful nediscriminativ, pe principiul ca mama ce-are?... Nationalismul insa implica un asumat tratament preferential al concetatenilor. Sa cuteze careva sa nege evolutia si progresul!

    Herr Florian, e cel mai bun editorial din istoria familiara, ceea ce e greu, ca v-ati facut un obicei suparator din a scrie sclipitor! 

    1. Pecunia Omnia Vincit.

    Omare bucurie! revenirea maestrului cu un articol de senzatie. Oare unde a fost atata vreme?.

    Acum; o intrebare BESTIALA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! pentru domnul Bestea: cum ar fi mai corect sa spunem: barbarul Treichl sau mai simplu tREICH (al catalea nu mai conteaza)  

    1. Unde-ai fost tu Make, Doamne? 

      La specializare, in manastire.

      Mari pacate trebuie sa ai! 

      si spune lucrurile pe jumatate. Adauga si faptul ca manastirea este in China si apartine calugarilor Shaolin. Deja Mircica Caratistul este in impas...

      NU DACA, CI CAND va hotara sa lase pe altii mai tineri si curajosi, cum ar fi domnul Ponta de exemplu :-) astazi 10 iulie 2014 si arcul in timp in 10 noiembrie 2011 cuprinde suficiente argumente pentru ca cel mai longeviv la carma unei institutii financiare europene (nu domnul Isarescu) sa se ocupe mai mult de pregatirea balului vienez " Er ist nur, wenn man so will, der letzte Überlebende dieser Ära. Gerhard Randa, einst Generaldirektor der Bank Austria: im Ruhestand. Herbert Stepic, einst Generaldirektor von Raiffeisen International: im Ausgedinge. Klaus Thalhammer, einst Generaldirektor der Österreichischen Volksbanken AG: verstorben. Wolfgang Kulterer, Ex-Vorstandschef der Hypo Alpe-Adria: in Haft."--Das Andreas Kreuz-Profil.at 05.07.2014

      Pastiluta !!!!!! 

    este aceea de a da vina pe altii pentru nereusitele proprii.

    Austriecii si-au adus o contributie semnificativa la impunerea culturii legii in jumatate din actuala Romanie(Ardeal,Timis si Bucovina).Iar a da vina pe OMV pentru ca au avut nerusinarea de a face din Petrom cea mai performanta societate comerciala a tarii,dupa ce,timp de zece ani,a candidat la calitatea de performer al pierderilor inseamna lipsa de luciditate. 

    1. Cuvintul "spert" a intrat, in limba romana, in perioada cind austriecii impuneau cultura legii, in jumatate din Romania.

      Cealalta jumatate folosea cuvintul turcesc "bacsis" si intrucit romanii se gaseau pe 150% din teritoriul actual, a treia jumatate folosea cuvintul rusesc "spaga". 

      Dupa dinamica argumentarii tale, Theodor, suspectez ca tu crezi ca "spert" ar fi un cuvint romanesc. 

      Gindeste-te, te rog, la o iesire logica onorabila, pentru cazul ca "spert" este nemtesc.

      De pilda, ce ar fi sa ne imaginam ca "spertul" nu ar fi putut sa apara fara "cultura legii"? 

      Spertul,bacsisul sau spaga s-au folosit de cand exista schimbul de marfuri,in toata lumea.Si se folosesc in continuare,desi multe legislatii il incrimineaza .Faptul ca austriecii au gasit cu cale sa foloseasca un cuvant nemtesc nu mi se pare o actiune ilogica.

      Dar faptul ca romanii nu dispun de un cuvint romanesc pentru asta, are vreun tilc pentru tine?

      Dictionarul Niculescu da ca echivalent german pentru bacsis cuvantul trinkgeld(bani de bautura)Este vorba,deci de acea suma data de vanzator cumparatorului in vederea incheierii afacerii,la un pahar de vorba.Intre timp,acest aldamas a crescut odata cu valoarea tranzactiilor,ajungand la valori de mii sau zeci de mii de dolari.Dar trebuie sa ne gandim ca fara aceste pahare de vorba,europenii nu aflau de la arabi despre cifra zero,sau,de la greci despre evanghelii.

      Dicționarul explicativ al limbii romane - DEX '98

      ȘPERȚ, șperțuri, s.n. 1. (De obicei construit cu verbe ca „a da”, „a lua”, „a primi”) Sumă de bani sau daruri primite de cineva sau oferite, incorect și ilegal, cuiva, pentru a-i câștiga bunăvoința, în special pentru a-l determina să-și îndeplinească (mai cu râvnă) sau să-și încalce obligațiile de serviciu; mită, mituială. 2. Șperțuială. – Din germ. Sperrzeug „mănunchi de șperacle”. 

      Rezulta ca nemtii deosebesc net bacsisul dat chelnerului de "spert", deosebire pe care o sesizam si noi, ca vorbitori de limba romana: chelnerului nu-i dam spert, ci un bacsis. 

      Aldamasul (cu etimologie unguresaca) este, intradevar, un gest de cordialitate, dupa incheierea unei tranzactii, in timp ce spertul este dat PENTRU incheierea unei tranzactii.

      Nuanta care face deosebirea intre prietenie si coruptie. 

      Deci, cu cine suntem "prieteni" cu nemtii sau cu ungurii? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb