Legea BauSpar - aprobată de Parlament

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 iunie 2018

Legea privind Sistemul de Economisire Creditare (BauSpar) a fost aprobată de Parlament în data de 13 iunie, iar băncile din domeniu (BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe - RBL) aşteaptă ca, după promulgarea şi publicarea ei în Monitorul Oficial, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) să modifice în mod corespunzător normele metodologice de aplicare necesare punerii în practică a noii legi, au declarat, ieri, reprezentanţii Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR), citaţi de Agerpres.

Aceştia menţionează că deblocarea sistemului de economisire creditare va conduce la o îmbunătăţire a condiţiilor locative ale românilor.

Sistemul BauSpar este blocat încă din anul 2016, după scandalul iscat în jurul băncilor pentru locuinţe din ţara noastră ca urmare a unui control făcut de Curtea de Conturi a României la cele două instituţii care au produse de economisire-creditare.

În timp ce Curtea de Conturi a precizat, în raportul aferent anului 2015, că BCR BpL şi RBL au încălcat legea şi a trasat criterii clare pe care cele două bănci trebuie să le respecte (contradictorii cu cele aplicate până în prezent), instituţiile financiare în cauză afirmă contrariul, considerând că, dimpotrivă, decizia Curţii de Conturi încalcă legea în vigoare.

Curtea de Conturi susţine că băncile pentru locuinţe au pus la punct un mecanism prin care au acordat primele oferite de stat în mod ilegal şi că va propune Guvernului să schimbe modul în care statul se va implica pe viitor în programul "Banca pentru Locuinţe", după cum arată raportul citat.

Reprezentanţii celor două bănci au contestat în justiţie decizia emisă de Curtea de Conturi, câştigând procesele la Curtea de Apel.

Instanţa arată că legislaţia actuală nu obligă la justificarea utilizării banilor pentru domeniul locativ pe clienţii care au economisit minimum 5 ani, iar creditarea în sistemul colectiv al economisirii-creditării este numai o opţiune a clientului, nu o obligativitate, precum şi faptul că persoanele fizice minore ori cele în vârstă de peste 65 de ani sunt eligibile să primească prima de stat. În prezent, aceasta este de 25% din suma economisită, dar nu mai mult de 250 de euro pe an.

Noua lege prevede noi condiţii pentru cei care optează să intre în sistemul BauSpar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb