Mari fotbalişti, mari evazionişti!

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 26 iunie 2017

Mari fotbalişti, mari evazionişti!

Statul spaniol este decis să recupereze zeci de milioane de euro de la oamenii de fotbal care "au uitat" să-şi plătească impozitele.

Fiscul spaniol a pornit o cruciadă împotriva marilor fotbalişti care driblează impozitele, iar modelul se poate extinde în toată Europa. Nume mari din fotbal precum Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Angel Di Maria, Jose Mourinho au intrat în atenţia fiscului din Spania, decis să recupereze taxe de ordinul zecilor de milioane de euro. Spectrul puşcăriei (condamnări cu executare) îi determină pe aceştia să devină foarte cooperanţi.

În această lună anchetele care vizează mai mulţi jucători, care evoluează sau au evoluat în prima ligă spaniolă, au intrat în linie dreaptă. Cel mai sonor nume este cel al lui Cristiano Ronaldo, acuzat că a înşelat statul spaniol cu 14,7 milioane de euro. Cristiano Ronaldo este dispus să plătească 14,8 milioane euro pentru a evita o posibilă condamnare la închisoare, anunţă presa iberică, având la dispoziţie 60 de zile pentru a face plata. Ronaldo speră să ajungă la un acord cu judecătorul, în faţa căruia trebuie să se prezinte pe 31 iulie pentru a fi audiat. Un acord cu judecătorul îi poate aduce lui Ronaldo o pedeapsă cu suspendare, de până în doi ani, în timp ce în cazul unui proces riscă peste doi ani de închisoare şi automat încarcerarea. Preşedintele lui Real Madrid, Florentino Perez a ţinut să-l apere pe jucătorul său, dar i-a făcut şi o sugestie fină lui Ronaldo, să-şi plătească singur amenda: "M-a afectat modul în care presa l-a tratat pe Cristiano, prezumţia de nevinovăţie nu a fost respectată. Cred că fiecare trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile financiare şi ştiu că Ronaldo se comportă corect, întotdeauna. Cristiano are aceeaşi structură corporativă pe care a avut-o în Anglia, unde a petrecut mulţi ani fără probleme. Sunt sigur că se conformează taxelor pe care le are, trebuie să fie o confuzie care va fi clarificată. E totul foarte ciudat. Cristiano Ronaldo e un băiat bun. Trebuie să vorbesc cu Cristiano pentru a afla ce se întâmplă. Îl voi apăra întotdeauna pe Cristiano ca persoană şi ca fotbalist. E un om foarte bun. Cu siguranţă, Cristiano nu vrea ca noi să îi plătim amenda. El nu este aşa. Cristiano nu este preocupat de cine îi va plăti amenda. Singurul lucru pe care îl cunosc e că el e foarte furios pe atitudinea presei faţă de el".

Unul dintre marii antrenori ai lumii este vizat şi el de ancheta fiscului. Procurorii madrilieni au depus o plângere în justiţie împotriva antrenorului portughez Jose Mourinho, pe care îl acuză că s-a sustras de la plata impozitului pe venit, păgubind fiscul spaniol cu suma de 3,3 milioane de euro. Suma totală fraudată este de 3.304.670 euro, din care 1.611.537 euro în 2011 şi 1.693.133 euro în 2012. Frauda s-ar fi comis în perioada 2011-2014, prin intermediul unor societăţi din Insulele Virgine şi Irlanda, a anunţat justiţia spaniolă.

Un alt mare fotbalist, argentinianul Angel Di Maria (29 de ani), care joacă acum în Franţa la PSG, a ajuns la o înţelegere cu procurorii spanioli şi a acceptat o pedeapsă de un an şi patru luni de închisoare cu suspendare, plus o amendă de două milioane de euro în procesul de fraudă fiscală . Argentinianul ar fi prejudiciat statul spaniol cu aproximativ 1,3 milioane de euro în perioada 2012-2013, când evolua pentru Real Madrid, sumă provenită din drepturile de imagine.

Primul vizat de această anchetă fără precedent a fost Lionel Messi, în urmă cu un an argentinianul a fost condamnat pentru evaziune fiscală la 21 de luni de închisoare cu suspendare, fiind acuzat că a fraudat statul spaniol cu 4,1 milioane de euro, sumă provenită din drepturile de imagine dintre 2007 şi 2009. Acceaşi pedeapsă a primit-o şi tatăl fotbalistului, care este managerul acestuia şi se ocupă de toate contractele.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. legi neclare exista si in Spania nu doar in Romania,adica te lasa mai multi ani dupe care iti calculeaza penalitati site santajeaza cu puscaria ca sa zici merci cand le dai banii

    1. Exista totusi o diferenta ( de legiferare si de atitudine); la ei statul recupereaza/incaseaza banii, la noi procese care tin ani de zile/condamnari cu suspendare (sau iertare de pacate) dupa care, suparati ca au fost sifonati, excrocii isi papa banii in insule exotice.

      Asa, de ciuda. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb