MATTEO PATRONE, DIRECTOR BERD PENTRU ROMÂNIA: "PIB-ul României nu creşte în baza productivităţii"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 iunie 2018

"PIB-ul României nu creşte în baza productivităţii"

Lazea, BNR: "Intrăm în capcana venitului mijlociu"

Produsul Intern Brut al României creşte peste potenţial, în baza consumului, a majorării salariilor, şi nu pe îmbunătăţirea productivităţii, susţine Matteo Patrone, director pentru România al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Domnia sa a declarat ieri, la lansarea Raportului de tranziţie 2017-2018: "Pentru a accelera pe calea convergenţei, România, ca multe alte ţări din regiune, are nevoie de un nou model de creştere, bazat pe inovare şi integrare în lanţul global de valori. Sunt multe ingrediente care încă lipsesc sau trebuie alimentate, în termeni de reforme structurale. Cred că infrastructura este ingredientul principal pentru asta. Este un ingredient crucial pentru că stimulează incluziunea socială, integrarea geografică şi creşte productivitatea pentru că deschide comerţul şi investiţiile străine directe în ţară".

În opinia sa, România are o evoluţie slabă în privinţa dezvoltării infrastructurii de transport, faţă de ţările vecine şi cele din Uniunea Europeană.

Matteo Patrone a subliniat: "Dacă luăm exemplul sectorului de transport, 747 kilometri de autostrăzi, România punctează foarte slab în termeni de infrastructură, în special comparând cu ţările vecine sau cu cele din UE după densitatea extensiei de reţele, de extensie geografică şi de kilometri/populaţie".

La aceeaşi conferinţă, Valentin Lazea, economist-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat că ţările care au ajuns la un venit pe cap de locuitor echivalent cu până la două treimi din venitul pe cap de locuitor al Statelor Unite intră în ceea ce se cheamă "capcana venitului mijlociu", când factorii de producţie clasici, uşor de folosit au fost deja utilizaţi - forţa de muncă, capitalul şi aşa mai departe - şi când e nevoie de creşterea productivităţii muncii dacă se doreşte continuarea creşterii economice.

Reprezentanul BNR a afirmat că pentru productivitatea muncii sunt necesare anumite reforme structurale: în infrastructură, deschiderea către comerţ exterior şi, pe cât posibil, surplus de cont curent, funcţionarea Bursei de Valori şi a pieţei de capital, calitatea instituţiilor.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Dacă firmele plătesc 2? impozit cum sa avem infrastructura?

    1. Romania este tara UE cele mai mici venituri la buget raportate la PIB. Multinationalele platesc in Romania doar taxele pe munca, restul fiind driblate in totalitate.

      Lazea stie ca un stat capusat poate investi in infrastructura, adica in firmele capusa ale Securitatii, prin cresterea datoriei publice. 

      In ce domenii ar trebui să investească România, în opinia ta ?

      Sau poate crezi că nu are deloc nevoie de investiții, doar de creșterea salariilor și pensiilor ? 

      România are nevoie de investiții după ce istoricii vor lămuri ce s-a întâmplat în cazul Bechtel.Probabil vreo câțiva ani s-au plătit în România salarii de sudul Indiei pentru a onora contractul cu Bechtel.

      România investește, de asemenea, în fier vechi etichetat Patriot. E foarte util și n-ar trebui să vociferați prea intens. 

      Mușcă a adevăr pur!

      Nu ar trebui, dar o facem :-)

      Mori de ciudă ? 

      Firmele Securității au un cash-flow redus la zero. Pe acolo suflă vântul și umblă ciuda roșie.

      Firmele capusa sunt firmele de partid, In special PCR si mostenitorii. Ei fura, distrug Tara iar acum.cand au fost prinsi si condamnati vor sa isi subordoneze justitia.

      Cele mai mari rapturi ale firmelor Securității s-au petrecut în anul 2010. DNA-SRI nu se sinchisește să ancheteze nimic serios.

      Deocamdată Securitatea se plânge de pensii și salarii, care nu mai lasă loc la așa-zisele investiții. Ei au pensii și salari speciale, e normal să fie mai puțin sensibili.

      Dar să spui că nu sunt bani la investiții și că firmele căpușă sunt firme de partid presupune existența unui neuron stingher mic. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb