MOŢIUNEA PNL "ROMÂNIA ÎN BEZNĂ! PSD FURĂ CURENT": "În elaborarea programului de iarnă, unii producători de energie electrică şi gaze au fost protejaţi"

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 noiembrie 2017

"România a devenit, din cauza PSD şi ALDE, băiatul rău al Europei în energie"

PNL cere demisia urgentă a ministrului energiei Toma Petcu prin moţiunea simplă "România în Beznă! PSD fură curent".

Potrivit unor surse politice, liberalii susţin în moţiune că, de fapt, domeniul energetic este condus de către Daniel Chiţoiu, Secretarul General al ALDE, şi de către alte personaje politice din PSD, cum ar fi Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.

Testul moţiunii spune că urmează creşteri de preţ la gaze naturale pentru că, deşi s-au stocat cantităţile prevăzute de ANRE, acest stoc tampon nu este suficient, fiind necesară o interconexiune cu sistemul vestic de transport de gaze prin Viena şi o injecţie din surse externe, altele decât Gazprom.

Liberalii susţin că, în condiţiile în care această iarnă se anunţă deosebit de grea, Ministerul Energiei ar fi trebuit să ia toate măsurile astfel încât să nu se ajungă la întreruperea furnizării gazelor naturale către populaţie: "Semnalele din piaţă nu sunt tocmai optimiste în acest sens, o parte dintre furnizori declarând că în cazul în care gazele ar deveni insuficiente, se pot lua decizii extreme cum ar fi deconectarea cel puţin a consumatorilor industriali".

PNL precizează că programul de iarnă recent adoptat este unul cu mult mai slab decât cel aprobat anul precedent, existând mari suspiciuni, confirmate parţial de surse din piaţă, că în elaborarea acestui program de iarnă unii producători au fost protejaţi, iar cantităţile de energie electrică şi gaze naturale obligatorii a fi stocate sunt mai mici, ceea ce va afecta stabilitatea şi securitatea sistemului energetic naţional.

Moţiunea mai arată că, în mod iresponsabil, actuala guvernare a renunţat la iniţiativa României de a încerca definirea consumatorului vulnerabil la nivel european, adică de a deschide perspective consumatorilor români de a primi subvenţii din banii Uniunii Europene.

Liberalii mai au în vedere şi Ordonanţa 64, acuzând că actualul Guvern vrea să pericliteze cel mai strategic şi cel mai important program al României, exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Liberalii mai spun că politizarea excesivă a companiilor din energie este un punct al acestei moţiuni simple. Virgil Popescu a menţionat: "S-au pus tot felul de oameni, am dat exemple şi la comisiile reunite ale Parlamentului, am dat exemplul celebru al domnului Gabriel Gheorghe care nu are nimic cu domeniul energiei şi l-au pus la ANRE. O să mai găsiţi în textul moţiunii şi alte nume. De asemenea, Nuclearelectrica ni se pare că este în momentul de faţă o vulnerabilitate prin managementul pe care îl are. Acolo se întâmplă lucruri ciudate, se încearcă după părerea noastră distrugerea mecanismului integrat de producere a energiei electrice din domeniul nuclear. Problema stocului de apă grea de la Drobeta Turnu Severin, stoc care este necesar pentru funcţionarea reactoarelor trei şi patru de la Cernavodă, este lăsat de izbelişte de Ministerul Energiei care a promis în august că în treizeci de zile o va rezolva şi nu s-a rezolvat nimic".

Prin această moţiune, PNL vrea să tragă un semnal de alarmă şi asupra decapitalizării firmelor cu capital de stat din energie.

De asemenea, mineritul din Valea Jiului este lăsat de izbelişte, potrivit textului moţiunii, care arată că lucrările de investiţii au fost sistate, iar noi importăm cărbune din Africa de Sud pentru că ministrul Toma Petcu spune că este mai ieftin cu 40%.

Liberalii arată că este foarte îngrijorător ce face guvernarea actuală în relaţiile internaţionale: "Niciodată relaţiile cu cei de la Comisia Europeană nu au fost atât de tensionate. Ne trimit în fiecare zi tot felul de avertismente. Nu mai cred în noi. România a devenit, din cauza PSD şi ALDE, băiatul rău al Europei în energie. Proiectele cu Republica Moldova par abandonate. Coridorul Vertical la gaz natural a căzut. Ungurii şi austriecii încurca BRUA. Investitorii aşteaptă de ani de zile să se facă o nouă rundă de acordare de licenţe de explorare pentru petrol şi gaz natural. Până şi chinezii s-au săturat. Investitorii europeni nu mai înţeleg nimic".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb