O ÎNTÂLNIRE MISTERIOASĂ Ce a discutat Wolfgang Schäuble cu Mugur Isărescu?

MAKE
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 octombrie 2016

Ce a discutat Wolfgang Schäuble cu Mugur Isărescu?

Ministerul Finanţelor şi-a băgat capul între umeri şi n-a mai scos nici un suspin, după articolul "Schäuble la Ministerul finanţelor, ca Iglesias jr. la Antena3" (BURSA/28.10.2016), nereuşind să se mai descurce în încâlceala de afirmaţii contradictorii pe care le-a furnizat, în rând cu Raiffeisen Bank şi GlobalCapital (o revistă a Euromoney), care urmăreau să nege sponsorizarea de către Raiffeisen Bank a Conferinţei organizată la Bucureşti, în 26 octombrie, cu participarea ministrului german al finanţelor Wolfgang Schäuble, a premierului Dacian Cioloş şi a ministrului român al finanţelor Anca Dragu.

De ce au sărit cu toţii să nege că Raiffeisen Bank a sponsorizat Conferinţa?

De ce au negat asta, deşi au afişat că Raiffeisen Bank a sponsorizat Conferinţa?

De ce au negat asta, deşi au afirmat la microfon că Raiffeisen Bank a sponsorizat Conferinţa?

De ce au negat asta, deşi au proiectat pe ecranul conferinţei că Raiffeisen Bank a sponsorizat Conferinţa?

De ce?!

Ce ar putea fi grav în faptul că o bancă sponsorizează o conferinţă?

În mod normal, nu-i nimic grav, face parte din practica curentă şi este perfect legal.

Răspunsul la aceste întrebări este îndeajuns de neplăcut, nefiind deloc clar dacă nu cumva acest eveniment al deplasării ministrului german al finanţelor Wolfgang Schäuble, în România, a fost sponsorizat de Raiffeisen Bank, în cadrul unei acţiuni în cuprinsul căreia nu mă simt capabil să discern între lobby şi trafic de influenţă.

Pentru că Raiffeisen Bank a ameninţat Statul Român, prin declaraţii publice, că-l va acţiona în judecată, în instanţe internaţionale, deoarece a adoptat Legea dării în plată, punând presiune asupra Băncii Naţionale a României şi asupra Guvernului.

Presiunea băncii austriece a fost suficientă ca pe imprudenta Anca Dragu, care îndeplineşte funcţia de ministru al finanţelor din Cabinetul Cioloş, să o ia gura pe dinainte, declarând că nici n-ar mai trimite avocaţi să apere Statul, în cazul în care am fi deferiţi justiţiei internaţionale, pentru că, oricum, am pierde (cred că declaraţia acestei doamne avansează o idee care nu are nimic de a face cu legalitatea - bănuiesc că există o lege care obligă autorităţile să apere Statul în orice împrejurare ar fi atacat, inclusiv pe linie juridică şi cred că doamna ministru a depus şi un Juramânt în acest sens, la investitură).

Ceva mai normală pare să fi fost reacţia la ameninţare a Băncii Naţionale a României (BNR), dinăuntrul căreia a parvenit textul lui Daniel Dăianu, membru în consiliul de administraţie al BNR (vezi BURSA din 21.09.2016):

"Ce vreau să spun este că băncile greşesc dacă ameninţă, fie şi voalat, statul român cu judecata; mă refer la intenţia unor bănci de a duce în instanţe internaţionale litigiul izvorât din Legea dării în plată. [...]

Şi nici nu se poate rezuma totul într-un litigiu la o logică comercială îngustă.

Sper că băncile ce au asemenea intenţii să renunţe, fiindcă, dacă, într-un anume scenariu, ar avea câştig de cauză, ar pierde, cred, pe alte planuri şi nu puţin.

Ar fi alimentată, probabil,ostilitatea faţă de bănci străine [n.a. - sublinierea mea] ce operează în România (chiar dacă BNR le numeşte entităţi cu personalitate juridică autohtonă), faţă de capitalul străin.

Va fi inflamat discursul politic. Alături de alte evenimente ce se întamplă în anii din urmă, o Românie care, cel puţin până cum, nu a fost luată de valul unui naţionalism intrat în coliziune cu proiectul european este posibil să intre într-o altă zodie, dinamică."

Textul ilustrează o atitudine bărbătească, normală, (iar nu laşă, iresponsabilă, ca a ministrului finanţelor) în faţa ameninţării şi putem presupune că acoperă o fisură între Banca centrală şi unele bănci comerciale, care nu a fost vizibilă cât timp întregul sistem bancar s-a sindicalizat în combaterea adoptării Legii darii în plată şi contra clientelei bancare militante.

Între băncile ameninţătoare, un loc central îl ocupă Raiffeisen Bank, care, prin preşedintele său, olandezul Steven van Groningen, deţine preşedinţia Consiliului Patronatelor Bancare din România, este membru în Consiliul Investitorilor Străini şi a deţinut conducerea autointitulatei Coaliţii pentru Dezvoltarea României (unde continuă să fie reprezentat) - o titulatură ironică, dacă este să-i judecăm "contribuţia" la dezvoltarea pieţei noastre de capital (care se rezumă la celebrul document "Opt bariere" - un fel de frecţie la un picior de lemn, a cărui promovare nu a adus nici o îmbunătăţire activităţii bursiere, aşa cum, de altfel, pentru orice om normal care l-a parcurs, era previzibil).

Ei bine, răceala lui Daniel Dăianu, de acum, este, de fapt, ecoul unei distanţări ceva mai vechi, înregistrate încă de la începutul anului (vezi Interviu cu DANIEL DĂIANU:"Firmele din Coaliţia pentru Dezvoltarea României ar trebui să urmărească şi probleme dincolo de interesele lor strict pecuniare"/BURSA/ 01.02.2016/Adina ARDELEANU).

Dar, ostilitatea publicului pentru băncile străine, asupra căreia Dăianu a avertizat recent (după ce eu însumi am făcut-o, în BURSA, în mod repetat, înca de mai înainte), este o idee care s-a strecurat chiar şi în discursul lui Wolfgang Schäuble, la Conferinţa de săptămâna trecută: "Este important să se evite o discuţie despre conflictul dintre investitorii străini şi români" [n.a. - sublinierea mea].

Asta arată că ministrul finanţelor german este la curent cu situaţia delicată, creată de ameninţarea formulată de Raiffeisen Bank la adresa Statului Român şi că găseşte timp să-l preocupe problema, deşi nu-i intră în atribuţii.

Din această pricină, devine importantă clarificarea rolului avut de Raiffeisen Bank în deplasarea lui Wolfgang Schäuble la Conferinţa de la Bucureşti, unde Raiffeisen Bank a fost prezentată drept sponsor (este de menţionat, aici, că Ministerul nostru de externe nu a vrut să precizeze caracterul acestei vizite a ministrului german - vizită oficială, de lucru sau de stat -, iar Ministerul finanţelor nu a comentat aspectul).

Organizatorul nicăieri menţionat în documentele distribuite publicului - GlobalCapital, o revistă a Euromoney - ne-a informat că Raiffeisen Bank a sponsorizat, la Bucureşti, o "masă rotundă", dar a precizat că la ea nu a participat şi Wolfgang Schäuble.

De altfel, pe site-ul Ministerului german al finanţelor, "masa rotundă" nici nu era trecută în programul lui Schäuble, ci doar Conferinţa.

Se pare, însă, că Wolfgang Schäuble a participat la o masă, totuşi, după Conferinţă.

Nu ştim dacă masa a fost rotundă sau rectangulară, dar ştim că guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-a întâlnit cu ministrul Wolfgang Schäuble, în cadrul unui dineu de la Vila Lac (o întâlnire care nici ea nu figurează în programul prevăzut de Ministerul german al finanţelor).

Ceea ce ştim se limitează la atât, nu am aflat subiectul discuţiilor dintre Mugur Isărescu şi Wolfgang Schäuble.

În schimb, putem face presupuneri, pe baza a ceea ce ştim deja şi pe baza a ceea ce s-a mai petrecut ulterior.

A doua zi, de dimineaţă, guvernatorul Mugur Isărescu a ţinut un discurs la Conferinţa "Banking Compliance Summit", organizată de Institutul Bancar Român (IBR), unde, între altele, a spus:

"În acest context, trebuie să înţelegem şi importanţa comportamentului public. Iar aici încă o dată vă invit şi cu acest prilej la retezarea aroganţei în discursul public, în relaţiile cu clienţii. Nu este prima dată când discutăm acest subiect. Sfatul meu este să renunţaţi la orice formă de aroganţă, în numele unei relaţii de dialog permanent cu clientul şi cu societatea, iar acest aspect esenţial ţine de standarde etice. Este adevărat că, uneori, poţi părea arogant şi când eşti profesionist şi foloseşti un limbaj tehnic, "păsăresc". Dar chiar şi aşa, dumneavoastră, ca bancheri, trebuie să arătaţi bunăvoinţă - benevolentia - faţă de clientul şi publicul dumneavoastră" [n.a. -- sublinierea mea].

Observ că discursul este adresat bancherilor şi observ că, deşi bancherii sunt români, în copleşitoare majoritate, capitalul băncilor este străin, în majoritate copleşitoare.

Isărescu îi îndeamnă pe reprezentanţii capitalului străin la bunăvoinţă faţă de publicul nostru, astfel că, implicit, le transmite acelora că trebuie să aibă o altă abordare în conflictul cu clientela autohtonă.

În aceeaşi zi, de la Raiffeisen Bank Viena, prin Raiffeisen Bank România, ne-au parvenit precizări la cazul sponsorizării, care conţineau următoarea formulare:

"Global Capital va publica de asemenea o ediţie despre România şi despre eveniment, în noiembrie, iar Raiffeisen Bank International, cu sediul în Viena, este unicul sponsor al publicaţiei, dorind să îşi sublinieze angajamentul pentru Europa Centrală şi de Est, în general, şi pentru România, în particular" [n.a. - sublinierea mea].

Sună absurd.

Raiffeisen Bank doreşte să îşi sublinieze angajamentul pentru România, dar ameninţă România că o dă în judecată la un tribunal internaţional.

Benevolentia!

Ipocrizia funcţionează când este disimulată, dar dispreţul a urcat la cote atât de înalte, încât ipocrizia se prezintă făţis.

Este probabil ca Isărescu şi Schäuble să fi discutat, la Vila Lac, despre cazul Raiffeisen Bank.

În lipsa informaţiilor despre discuţiile dintre ei, putem presupune orice, de pildă că, de fapt, va fi avut loc o negociere, unde neamţul a oferit preţul blocării acţiunii Raiffeisen în instanţele internaţionale, contra blocării acţiunii de cercetare a legalităţii acţiunilor lui Steven van Groningen ca persoană şi ca bancher.

Desigur, dacă astfel de cercetare (despre care circulă zvonuri) ar avea loc.

Bid şi ask.

Altfel, vorba editorialului de săptămâna trecută al lui Cornel Codiţă: Ce caută neamţul în... România?

Schäuble însuşi a simţit nevoia să-şi explice motivul vizitei, pentru că, aparent, nu a avut nici un motiv serios şi atunci, a spus, la începutul discursului său, la Conferinţă, că a venit pentru că era o zi frumoasă.

Toată lumea ştie cât sunt nemţii de capricioşi.

Cum e-o zi frumoasă, cum vin în România.

Uite, sinonimele româneşti pentru capriciu sunt din limba germană: chef, fandoseală, fiţă, maimuţăreală, moft, naz, poftă, prosteală, sclifoseală, toană, pârţag, fasoleală, hachiţă, izmeneală, pandalie, marghiolie, nacafa, năbădaie, toancă, zâmbâc, paraxenie, bâzdâc, farafastâc, marafet, boală, dambla.

Bine, sunt din germană, când nu-s din altă limbă.

Opinia Cititorului ( 79 )

  1. Bursa a mai publicat zvonuri anul trecut cum ca pleaca Isarescu. V-ati facut de ras si atunci, si acum. Sa mananci hartia pe care scrii nemerniciile acestea.

    1. Ti se pare ca este in regula sa aiba loc o intilnire de acest nivel, iar publicul nici sa nu stie ca a avut loc?

      De unde stii ca scriu nemernicii, amice? 

      Ai aflat mata ce-au vorbit ei? 

      Nu cumva nemernicie este sa nu fim informati asupra intilnirii si asupra subiectului ei? 

      Sa maninci electronii site-ului pe care iti versi fierea! 

      poporului roman si greutatile care a trebuit sa le indure pentru ca bancile sa piata trambita ca nu au fost sustinute cu bani de buget asa cum s-a intamplat in Austria.Daca ati fi urmarit evolutia legislatiei bancare ati fi putut observa faptul ca in ianuarie 2012 s-a hotarat modificarea regulamentului 6 din 2002, care nu permitea ELUDAREA incalcarii regimului rezervelor minime, din 10 februarie 2012 fiind posibila micsorarea acestora prin faptul ca nu mai trebuiesc luate vedere termenele initiale de scadenta. Noua reglementare , valabila din 24 octombrie 2016 merge mai departs, eliminand si nivelul standard in cazuri lexceptional . Ce inseamna acest exceptional a dorit sa afle si BCE. Referitor la placat in care tricolorul e manjit cu data si hotelu, iar sposoru e trecut inaintea organizatorului arata importanta fiecarei entitati.

      Ceea ce ai tradus drept "masa rotunda", pe site-ul Ministerului german al finantelor, era, de fapt, sesiunea de intrebari si raspunsuri de la sfirsitul Conferintei.

      Intre orele specificate pe site-ul german, a avut loc Conferinta si nimic altceva. 

      Forma de conversatie strans inrudita cu Podiumsdiskussion este Expertenrunde sau Diskussion am runden Tisch. Termenul de masa rotunda are in afara semnificatiei initiale din Camelot are cea mai raspandita utilizare datorita evenimentelor care au contribuit la dezmembrarea blocului estic, discutiile adiacente fiind purtate la mass rotunda.Singura diferenta intre cele doua forme de prezentare este ca masa rotunda nu necesita prezenta publicului

      Penibil MF.

      Nu confunda relatarea faptelor pe care o faci in articol, cu publicarea unor zvonuri. Acelea sunt mizerii in care te scalzi.

      si daca nu sunt zvonuri?

      ce ancheteaza autoritatile romane referitoare la Van Groningen? de ce le ia atat?

      adica intai a fost zvonu, vreau da spun sponsoru. Dupa aceea a venit si realitatea, adica hostu. Deci unde-i problema sa pui svonu inaintea realitatii. La Intercontinental se poate si la Ziarul Bursa nu:-)

      Makeeeeee! se referea la nemerniciile scrise anul trecut. 

      De 26 de ani scriu numai nemernicii, de ce isi aminteste doar de acelea de anul trecut?

      nu isi mai aminteste.

      Asta este realitatea, javrele ne vând țara bucățică cu bucățică. Amice astea nu sunt mizerii astea sunt realități înseamnă că tu nu trăiești în țara asta și trăiești pe altă lume.

    Cate credite are Raiffaisen in chf de tremura asa? E aproape sa ii stea pulsul?

    Anaf, Itm, Dna Raiffaisen Sucursala de ce nu are activitate? 

    Totul se face pe sediu, cui, j sediu cu adresa sucursala. Nu e fals, uz de fals, Isarescu nu ii acopera ? 

    Tovarasu Isarescu in democratie de ce te ascunzi si faci manevre pe sub masa ca la Poker ?

    Cand investitorii straini primit ca reconstruiesc tara eu inteleg ca o -praduiesc-. Ca cel cu drumul naspa dar in Italia a fost amendat. Europa inca nu are curaj sa inchida cartitele si trantori. 

    Domnu MAkE nu stiu daca ati observat dvs si sponsorul dvs Piperea, dar intre timp CCR a emasculat legea Darii in plata! Deci domnu Make, nu mai poate da in plata price ghertoi c asa vrea muschiul lui penian.Ca atare nici Raiff ar putea renunta la pretentiile sale perfect intemeiate inpotriva statului roman.Deci ce a discutat Isarescu cu neamtu care nu e austriac nu are a face cu ce insinuezi mata [Fragment eliminat, conform regulamentului]. Ce ai discutat mata cu Piperea? 

    1. Nu puteti dormi de grija lui Piperea......

      Ce vi-a tras-o...

      Mai citeste o data decizia CCR. Impreuna cu Make.Piperea le a tras-o clientilor.Dar cred ca s ardeleni se prind mai greu

      neamtu nu-i austriac, dar austriacu-i neamt, daca nu-i olandez sau rus [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

      si nu Raiff a sponsorizat pe neamtu, ci invers neamtu a venit sa sustina/sponsorizeze pe fata si de-a dreptu, direct la top level pe Raiff. nu ati auzit ca si banca loc cea mai mare a re problem? pai daca are ceva afaceri stranse cu Raiff, are tot interesu s-o sustina pa ac, sa-i intre banutii in buzunaru principal

      singura problema care o Are Este ca EXPERTII ANALISTI FINANCIARI NU CITESC RAPOARTELE FINANCIARE. Ca ii cheama SPIEGEL, HANDELSBLATT, FAZ, SÜDDEUTSCHE, BÖRSE UEITUNG, BLOOMBERG , REITERS, ARD. Am si facut pariu in suma de 24711 Euro ca ii platesc , daca ei pot dovedi ca au citit raportul financiar 2015 DBK. Crezi ca a indraznit vreun jurnalist sa pretinda ca l-a citit? Cat despre Dr. Schäuble principala sa grija este

      Acela care nu este asa finut ca cel austriac

      fur DBK

      neimpozabili spune-mu care a fost pierderea sau castigul anului 2015 eligibila a fi varsata sub forma de Dividende la DBK. Ai astfel un sejur de o saptamana la Hanul lui Dracula. Ai curaj sa faci pariu ca nu stii, da te iei dupa toti inteleptii doar ca au reclama.Mare:-)

      Da mata nea Dilule de cine ești plătit să fi împotriva lui Piperea? Nu cumva ești unpostac de serviciu plătit de cămătarii cu acte ia zi mata ce bankster te plătește?

      Ia, am aruncat si eu o piatra, ca sa mai aflu cate cevauri destepte de la specialist. Dar nu te mai agita, ca-ti cade corionita de pe cap si flutura mai usor hartia aia de 500, sa nu-ti dai in ochi cu ea.

    Aceasta iesire a Isarescului cu "benevolenta"este identica cu iesirile abia in anul2008 cu nu luati credit in valuta .Se scoate cu "vai ce cumsecade e oenologul ,cum a spus el de creditele in valuta(dupa ce i-am umflat si sunt captivi pana la sufocare) ,si ce cumsecade este el cum se roaga de banci sa fie amabile ,dar prin spate, la dineu le da comanda"umfla-i coane groh,si tu ,mare ministresa daca vrei la bnr treci la dans".

    Asta-i dirijorul ciardasului ! Asta-i Mephisto ! 

    Ne hotarasc destinele, ne spun cat trebuie sa coste painea sa " fie bine" sa nu fie rau.

    Bce a participat prin teleconferinta? 

    In primul rand, Isarescu s-a luat de bancheri de la creditele cu buletinul dar lumea uita pentru ca memoria e selectiva si spunem numai ce vrem noi sa stie lumea. De-aia imaginea lui Mugurel e distorsionata, nu ca ar fi perfect dar asta e alta discutie.

    In al doilea rand inca nu se stie daca extraterestrul de la Roswell e adevarat sau e de cauciuc si atunci sa bagam scenarii. Asa si cu discutia supermisterioasa Schauble-Mugurel. Liber la scenarii. Este absolut normal sa existe discutii confidentiale la nivelul asta, au existat discutii si fara intalniri directe si vor mai fi. Mirarea ca Schauble stie ce se-ntampla in bancile din Romania e o naivitate, Schauble stie tot ce misca in sistemul bancar din UE, vorbim de chestii majore, si invers, adica BNR stie ce e in UE. Asa ca de-aia unele decizii sau masuri luate de BNR par aiurea. din cauza asimetriei informatiilor. Dar asta e, toti sunt bancheri in tara asta. Pariu ca discutia misterioasa a fost despre cum sa-i faca pe debitorii in CHF si despre atacul la leu din 2008 care n-a fost de fapt. Cu sotul lui Gorghiu nu s-a intalnit Schauble? Era plecat Lucica? 

    Sa le aratam bancilor straine ce inseamna sa te porti " arogant".

    In Raiffaisen si-a dat unul foc, poate a fost nebun dar daca a avut dreptate? 

    Legea darii în plata a fost contestată si aproape anulată, Ciolos a contestat legea CHF, deci nici nu mai contează ce au discutat cazul a fost rezolvat. Ha-ha!

    1. Bune precizari.Dar MAKE e inca in plin Razboi.Nu s-a terminat inca contractul cu sponsorul Piperea.Asa ca si el si Oleasca trebuie sa mai dea n plata un pic.

      Procedura LDP s-a simplificat. Victime renunță la plata ratelor, banca execută garanția, iar victima depune notificare LDP după executarea garanției.

      Puteți merge și la tribunalul intergalactic. 

      Deliule, eu imaginez subiectul discuțiilor dintre Isărescu și Schauble, în condițiile în care nu exista nici o informație oficiala nici ca s-ar fi întâlnit, darămite despre subiecte.

      Este o pedeapsa meritata pentru lipsa de transparenta și pentru minciunile din jurul vizitei neamțului.  

      Tu crezi ca, în mod simetric, ar trebui sa fiu și eu pedepsit, ceea ce este o idee jalnica: raporturile mele si/sau ale BURSA cu Piperea nu prezintă nici un mister, le-am precizat public, inclusiv în articole publicate în BURSA; în plus, ele nu țin de domeniul public, precum raporturile relevate de subiectul acestui articol. 

      Crezi ca oamenii normali nu sesizează ridicolul demersului tău din comentarii?  

      Bineinteles, anonimatul pe care BURSA ți-l  

      asigura, te scutește de rușine.

      În același timp, însă, situația îți pune în evidenta lipsa de caracter. 

      De acum încolo, când te mai uiți în oglinda, gândește-te ca singura informație pe care o dobindesti in plus fata de noi, ceilalți, este chipul tău.

      Dar, lipsa ta de caracter este publica.

      Tu ești cel care a făcut-o publica. 

      Daca tu crezi ca niste cuvinte pe care le intorci din condei ca sa-ti multumeasca veninul tin loc de fapte, sau mai mult, de caracter, te inseli. Esti la fel de mic precum afirmatiile pe care le faci. Razboiul este in capul tau; noi cei de aici nu vedem nici un razboi ci un screening al mai multor scenarii posibile. Intotdeauna un screening este supus dezbaterii si obiectionarii; asta daca are loc cu participarea unor oameni care se centreaza pe fapte si nu pe persoane. dar vii tu si afirmi ca Make si Piperea au o relatie ascunsa. Poti sa dovedesti ? Daca da, spune-ne si noua cum. Daca nu, afirm si eu ca ai penisul mic. Prove me wrong !

      [Fragment eliminat, conform regulamentului] legea DIP este în vigoare dovadă că CCR a declarat că este constituțională

    Nu vine ditamai neamtul la saracie. Asta inseamna ca tara o sa ia un credit de la Fmi ca centura de siguranta ?

    E risc sistemic ? 

    Eu cred ca neamtul a venit pt Bcr -Erste-Aps. 

    Isarescu cate credite sunt la executori ? Astai buba ca se sterg ? Oameni devin liberi si trebui adusi bani din offshore sau sa tipareasca Bce Euro? 

    Multe intrebari fara raspuns.

    Orban-Hu ce diferenta e intre Urss si Eu ? 

    1. ce si-a zis dumnealui: Daca Erste reuseste sa se teleporteze de la Bucuresti la Chisinau cu doar 200 miliarde, pai Deutsche la 1600 inseamna ca ar fi in stare de 7 ori distanta.La capitolul actionari Zombie e mai dificil.Si aici banuiesc sa fie tinta vizitei si anume discutie impreuna cu Graf Dracula sa obtina un geembeha gen EGB CEPS HOLDING care sa functioneze si dupa ce Este stets ein registrul comertului:-)

    Vasilescu la fel.

    Ce ai cautat la hotel, ce a cautat reclama Raiffaisen pe afis. Totusi sunteti bugetari deci si pe bani mei ii irositi pe chirie la hotel Intercontinental, de ce ?

    1. Guvernul Ciolos a platit 11 milioane de euro pe o piatra slefuita. De banii astia Romania putea organiza etapa de Formula 1.

      Banii nostri sunt irositi de persoane fara legitimitate politica, in cardasie cu mafia bancara. 

      Democratie directa sa votez cand trimit atata banet sau cand se impumuta Statul sa ce.

    Vasilescu minte astazi in ZF ca LDP se va aplica doar celor care nu pot plati.

    Prin simpla neachitare a ratelor, debitorul demonstreaza juridic faptul ca nu poate plati. :D 

    Daca bancile vor sa intinda coarda, debitorul isi poate lua liber 3-6 luni de la serviciu si atinge stadiul imposibilitatii achitarii datoriilor.

    Bancherii, in mârlănia lor, nu-și dau seama în ce hal de penibil se scufundă. :))))))))))))) 

    1. Te cufunzi intr-o mocirla de incompetenta si prostie. Nu asa se demonstreaza ca nu poti plati, prostacule.

      Vasilescule, când nu dai bani ai încheiat demonstrația.

      Faceț i apel și la controale corporale, bancarzi penibili? 

      Creditele alea au fost cumva contractate cu adeverințe de venit umflate?

      Deci așa se dau credite?

      La fel se sting, parazitule. :D 

    sa asteptam acum un comunicat de la BNR ca Isarescu nu s-a intalnit cu Schauble si ca sub nicio forma nu au discutat despre amnistierea retroactiva a lui Van Groningen :)

    Schauble a venit in Romania sa gaseasca o solutie pentru marcile germane aflate sub saltele in Ardeal. Soros se intereseaza si el de ele, de cind s-a ramolit, crede ca sint alea cu care a dat in lira. Isarescu vrea sa introduca creditul in DM prin programul Prima Casa de Schimb Valutar. Schauble vrea sa schimbe o mare cantitate de Reichsmarks cu valoare numismatica pe lire sterline tiparite de Hitler pe care le-a primit Mihai de Hohenzollern la nunta, ca dar. Piperea intentioneaza sa legifereze schimbul la cursul istoric. Valerie e suparata pe Julien ca cica a avut o contributie majora la cedarea Lorenei (Ciolos are o verisoara, Lorena, din Cehul Silvaniei, care a cedat unui turist german si e insarcinata, spre rusinea familiei francofone). Bancomatul Raiffeisen din Zalau a fost furat de membri ai rezistentei francofile cu o caruta si dus in munti unde a fost schimbat pe doua cazane de tuica. Isarescu a aflat dintr-un denunt al lui Ghiulbenghian. Lucian Isar a publicat dovada pe Facebook...

    1. De Hohenzollern s-a stets ein registrul cpmertului la fel ca EGB Ceps Holding.;-)

    Asa e MAKE , am vazut ca toata lumea aci comenteaza cu nume si prenume si cod numeric personal.Pana si tu Florian Goldstein te ascunzi sub Make.Alte reprosuri in afara evidentei ca tu si intregul tau ziar esti portavocea lu Piperea mai ai? De ce s lipsit dr caracter pentru ca am vazut ce se vede cu ochiul liber?

    1. Mai citeste o data ce ti-am scris la 8.3 si 8.4. si incearca sa cuprinzi in replica aspectul principal.

      Altfel, pe linga lipsa de caracter, iti relevi si ingustimea intelectuala. 

      Dle MAKE e adevarat ca n am contractu intre matale si Parakletos da poti s o rogi pe Oleasca sa nu se mai laude ca a mers on insule pe banii li Piperea?

      Apropo MAKE vezi ca stapanu Piperea ne a anuntat deja ca are articol maine in bursa..Asa ca nu mai pierde timpul p aci si treci la executarea contractului.

      Entitatile private sunt libere sa faca orice doresc. Aici este vorba despe un număr uriaș de victime ale escrocheriei bancare.

      Conflictul de interese care sta la baza legaturi dintre domeniul privat si cel public, prin intermediul unor cozi de topor, trebuie anchetat de catre procurori. 

      Imaginatia iti joaca feste?

      ca si alta data, notez ca postacii bancilor, confruntati cu adevarul sau contestatii, aleg sa denigreze jurnalistul care are curaj sa scrie adevarul. Emilia Olescu este o jurnalista integra si o mama minunata. tu postacule esti un decazut daca incerci sa denigrezi asa ceva

      Prietene, Piperea - cel care îți stăpânește gindurile - te-a anunțat, care cumva, ca nu sint la Redacție și ca nici nu voi veni, astazi?

      Am verificat, da, un articol de la Piperea i-a fost propus redactorului șef, care va decide dacă îl publica. 

      N-am de a face cu asta. 

      Spre deosebire de tine, eu nu urmăresc ce apare pe Facebook, nici măcar pe pagina lui Piperea. 

      Te rog sa încetezi sa ma mai hartuiesti, altfel ma silesti sa-ti suspend dreptul la comentariu.

      Am mult de lucru si-mi place ce fac, nu te voi mai lasa să mă bizii. 

      bancherii din Europa se cearta pe maruntis.cei din USa se ingholdesc cu cu bancherii chinejinla nivel mult mai inalt.

      Stimate Deliu, daca si dumneata iti versi otrava aci, pot sa ma gandesc ca ai o intelegere cu dl Make? iar kestia cu Piperea este asa, doar de intriga sa-si creasca audienta? Vezi, las-o mai moale cu prosteala ieftina (pardon, am vrut sa zic postaceala),, poti sa consideri ca "cititorii Bursa sunt mai isteti decat ai altora.."

      Mesajul asta nu-l vazusem, cind am postat 15.7.

      Nu mai ai dreptul la nici o incercare - la prima minciuna noua, te elimin.

      Ai fost avertizat. 

      Domnule Deliu,

      Va rog sa nu mai faceti afirmatii gratuite si absolut aberante, lipsite de orice fel de fundament!

      Multumesc!  

      Domnul Make,o mica corectie,MAESTRUL PIPEREA nu -i stapaneste gandurile,i le bantuie.......bu,hu,hu......!

      N-ai mancat, nu-ti pute gura? 

      Nu-i nimic, sa scrie Piperea cat vrea, vine Cristi C si-l face sa planga.

      Cristi C întârzie, iar când apare lasă impresia că e întârziat.

    Make daca ar fi guvernator ar publica si ce face, cat face si cat face la wc. De cand tre sa dea Isarescu explicatii lu make sau lu pip. Nu sunt fanu lui isarescu dar cu atat mai putin a lu pipi si zamfi.

    1. Spui ceva uimitor: vrei sa zici ca Isarescu si Schauble au discutat la closet?

      Nu mi-a trecut prin cap varianta. 

      Daca nu ai Dat in Cugetare cum sa iti treaca prin cap, asa e cand gandesti 'beton' devii fixist, o caseta ai si tot pe aia o rulezi. Multe idei geniale s-au nascut pe buda so be open la mansarda viata e multicolora.

      Ahmet, tu stapinesti ceea ce scrii sau e invers?

      Exista posibilitatea ca eul meu jurnalistic sa dea pe dinafara si la jurnalistii din ziua de azi ce te mai miri ce iasa din tastatura.

      OK, nu ma simt vizat, eu sint jurnalistul de poimarti.

      Interlocutorii se exclud fiecare are dreptu sa zica ce crede smecheria ii sa-i faca pe ceilalti sa-l inteleaga. Degeaba transmiti ceva daca nimeni nu te receptioneaza vezi anumite posturi tv sa nu le numim.

    Auto recuperate Citroen C 0 e din Viena restul din Buc.

    .....Textul ilustrează o atitudine bărbătească, normală, (iar nu laşă, iresponsabilă, ca a ministrului finanţelor) în faţa ameninţării şi putem presupune că acoperă o fisură între Banca centrală şi unele bănci comerciale, .....

    Normal Make; cum sa fie barbata Dragu de ea?  

    .... A doua zi, de dimineaţă, guvernatorul Mugur Isărescu a ţinut un discurs la Conferinţa "Banking Compliance Summit", organizată de Institutul Bancar Român (IBR), unde, între altele, a spus: 

    "În acest context, trebuie să înţelegem şi importanţa comportamentului public. Iar aici încă o dată vă invit şi cu acest prilej la retezarea aroganţei în discursul public, în relaţiile cu clienţii. Nu este prima dată când discutăm acest subiect. Sfatul meu este să renunţaţi la orice formă de aroganţă, în numele unei relaţii de dialog permanent cu clientul şi cu societatea, iar acest aspect esenţial ţine de standarde etice. Este adevărat că, uneori, poţi părea arogant şi când eşti profesionist şi foloseşti un limbaj tehnic, "păsăresc". Dar chiar şi aşa, dumneavoastră, ca bancheri, trebuie să arătaţi bunăvoinţă - benevolentia - faţă de clientul şi publicul dumneavoastră" [n.a. -- sublinierea mea]. 

    Nu ştiti dacă masa a fost rotundă sau rectangulară; va spun eu : masa de la Vila Lac a fost lung prelungita si stropita cu licoare din via podgoreanului, fapt care a facut ca, a doua zi dimineata, inca mahmur dupa interesantele discutii, guvernatorul in loc de indolenta a trecut pe benevolenta.

    Capisci? 

    1. " Nu este prima dată când discutăm acest subiect. Sfatul meu este să renunţaţi la orice formă de aroganţă, în numele unei relaţii de dialog permanent cu clientul şi cu societatea"... Nu e prima data?!? Poate, da' cind te-a apucat intiiasi data pentru prima oara ca debut de stare in faza incipienta? Acu' un an? Doi? Din toamna lui '90 pina mai an, ai avut vreun simptom? Iti vine in criza, a cazut internationala masonchista la un acord general in privinta tolerantei fata de paduchiosi, ai avut polutii nocturne cu chardonnay, ai vazut in oglinda ca iti sufla in ceafa bidiviul lui Sin'Gheorghe?

    Ăștia sunt trădătorii plătiți din banii noștri care ne-au vândut țara.

    Creezi o problema, emiti o sentinta, arunci cateva intrebari pe subiecte false si manipularea-i gata... "e usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune"??

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb