ProEtnica Sighişoara găzduieşte sute de reprezentanţi ai celor 20 de minorităţi naţionale

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 26 august 2022

Sursă foto: Facebook / ProEtnica - Festival Intercultural Sighişoara

Sursă foto: Facebook / ProEtnica - Festival Intercultural Sighişoara

Dialogul cultural reprezintă o şansă pentru înţelegerea între oameni, indiferent de etnia acestora. Peste 600 de reprezentanţi ai celor 20 de minorităţi naţionale din România sunt aşteptaţi să participe la ediţia a XVIII-a a Festivalului Intercultural ProEtnica de la Sighişoara, care va avea loc până duminică, în organizarea Asociaţiei Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (IBZ). Preşedintele IBZ, Volker Reiter a declarat: "Festivalul este organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României şi cu Consiliul Judeţean Mureş. Finanţatorul evenimentului este Ministerul Culturii. Municipiul Sighişoara sprijină manifestarea din punct de vedere logistic şi pune la dispoziţie domeniul public. Aceasta ediţie îi va comemora pe Carol König şi Aurel Vainer, care au trecut la cele veşnice în toamna anului 2021. Organizatorii le sunt recunoscători pentru generozitatea, optimismul şi profunda omenie cu care au sprijinit festivalul ProEtinca, de la prima ediţie, în anul 2001.

La festival sunt aşteptaţi 600 de reprezentanţi ai celor 20 de minorităţi naţionale din România, organizaţii care facilitează dialogul intercultural, mass-media şi peste 10.000 de spectatori". Potrivit Asociaţiei Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret, programul artistic cuprinde 60 de spectacole de dans şi muzică tradiţionale susţinute de ansambluri ale minorităţilor naţionale, care pot fi urmărite pe scena din Piaţa Cetăţii. În "Salonul literar" al ProEtnica, patru scriitori ai minorităţilor naţionale îşi vor prezenta creaţiile, la "Agora dialogului intercultural" vor fi organizate nouă prelegeri, mese rotunde sau simpozioane iar în secţiunea de workshopuri vor fi trei ateliere. Volker Reiter a mai precizat: "Programul reuneşte, de asemenea, patru expoziţii de artă şi de fotografie cu patru standuri de prezentare ale minorităţilor naţionale şi ale altor organizaţii etno-culturale. De remarcat prezenţa minorităţii naţionale a sorabilor din Germania, care dezvoltă latura internaţională a festivalului. De altfel, ProEtnica se înscrie în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 30 de ani de prietenie şi parteneriat româno-german. La 21 aprilie 1992, România şi Germania au semnat, la Bucureşti, «Tratatul între România şi Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa», care a pus bazele dezvoltării relaţiilor bilaterale după încheierea Războiului Rece şi Reunificarea Germaniei".

Conform organizatorilor, ProEtnica este un instrument unic pentru punerea în valoare a diversităţii etnoculturale a patrimoniului cultural naţional, fapt confirmat în cele 17 ediţii de până acum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb