RĂZVAN MIHĂESCU, INVESTITOR: "Bursa este cea mai mare pasiune a mea"

A CONSEMNAT ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 decembrie 2022

"Bursa este cea mai mare pasiune a mea"

"Investind la bursa locală, contribui la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial românesc" "Obiectivul meu este obţinerea certificării CFA; cred ca mi s-ar potrivi un job în industria de asset management sau în cea de private equity" "Tinerilor de vârsta mea le-aş recomanda să citească cât mai mult înainte să înceapă să investească"

Fiind disciplinată şi urmând nişte reguli simple de educaţie financiară, orice persoană îşi poate construi un portofoliu care să îi ofere un venit suplimentar, spune Răzvan Mihăescu, investitor în vârstă de 17 ani, care şi-a descoperit pasiunea pentru investiţii încă de când avea 14 ani.

Răzvan are o abordare de tip top-down, ceea ce înseamnă că porneşte de la evaluarea mediului economic global, iar apoi caută industriile şi companiile favorizate în acel context. În general, caută companii stabile, cu o poziţie consolidată în piaţă, care au dat dovadă de rezilienţă şi capacitate de adaptare la diferite cicluri economice.

"Bursa este cea mai mare pasiune a mea şi sper ca peste câţiva ani va trece de la pasiune la job full-time", spune tânărul investitor, care în prezent este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Slobozia.

Reporter: De unde vine pasiunea ta pentru investiţii ?

Răzvan Mihăescu:Mi-am descoperit pasiunea pentru investiţii atunci când aveam 14 ani, cu ajutorul unui joc pe telefon care simula tranzacţiile cu acţiuni şi mărfuri. Ulterior, m-am simţit atras de acest domeniu şi am început să mă documentez şi să citesc mai mult despre modul în care funcţionează bursele de valori şi cum pot beneficia investitorii de pe urma lor. Mi-a plăcut faptul că, fiind disciplinată şi urmând nişte reguli simple de educaţie financiară, orice persoană îşi poate construi un portofoliu care să îi ofere un venit suplimentar, pasiv. De asemenea, am fost atras şi de provocarea intelectuală adusă de investiţii, mai exact studierea companiilor şi alegerea celor mai bune oportunităţi de investiţii, pentru maximizarea randamentului.

Reporter: Care este zona investiţiilor de care te simţi cel mai atras ? De ce ?

Răzvan Mihăescu:Zona investiţiilor de care mă simt cel mai atras sunt acţiunile, în special cele de la Bursa de Valori Bucureşti. Portofoliul meu este compus exclusiv din acţiuni de la bursa locală deoarece consider că sunt mai uşor de urmărit şi analizat, atât din perspectiva investitorului cât şi din perspectiva consumatorului. Investind la bursa locală, contribui la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial românesc, lucru care îmi aduce o satisfacţie în plus ca investitor. De asemenea, urmăresc şi piaţa mărfurilor (petrol, gaze şi cereale), însă nu investesc în astfel de instrumente, ci mai degrabă le văd ca pe nişte active care mă ajută să estimez evoluţia unor companii listate.

Reporter: Investiţiile în instrumente financiare necesită mult timp pentru informare, analiză, etc. Cum reuşeşti să îmbini activitatea şcolară cu cea investiţională ? Cât timp aloci pe zi sau pe săptămână activităţii investiţionale ?

Răzvan Mihăescu:Întotdeauna a existat un echilibru între viaţa de investitor şi viaţa de elev. Totuşi, dedic foarte mult timp pentru informare şi analizarea companiilor, în general o oră sau două pe zi în timpul şcolii, şi peste trei ore pe zi în vacanţe.

Reporter: Ce planuri ai în privinţa carierei profesionale ? Cum ai de gând să atingi ceea ce îţi propui ?

Răzvan Mihăescu:Recent am obţinut certificarea de analist financiar, FMVA, emisă de Corporate Finance Institute, însă pe partea educaţională obiectivul meu este obţinerea certificării CFA, una dintre cele mai recunoscute titulaturi în domeniul finanţelor. Iar în privinţa carierei, cred ca mi s-ar potrivi un job în industria de asset management sau în cea de private equity, mai exact pe partea de research şi evaluări ale companiilor.

Reporter: Care sunt criteriile principale în funcţie de care evaluezi oportunitatea unei investiţii ?

Răzvan Mihăescu:Întotdeauna când investesc am o abordare top-down, pornesc de la contextul economic la nivel global, apoi mă uit la industrii şi companii care beneficiază de pe urma acestuia. În general, caut companii stabile, cu o poziţie consolidată în piaţă, care au dat dovadă de rezilienţă şi capacitate de adaptare la diferite cicluri economice. Apoi, mă uit la perspectivele de creştere ale companiei, la planurile de extindere şi la evaluarea sa raportată la alte companii comparabile, folosind diferiţi multiplii de tranzacţionare. În această perioada cu dobânzi ridicate şi preţuri record la diferite produse, urmăresc şi alţi indicatori cum ar fi gradul de îndatorare sau marjele de profit.

Reporter: Cum vezi mediul macroeconomic în următorul an ?

Răzvan Mihăescu:Având în vedere schimbarea de paradigmă din acest an şi incertitudinea care a dominat economia, este destul de greu de prezis care va fi contextul macroeconomic în urmatorul an. Totuşi, conform datelor pe care le avem disponibile la momentul actual, tind să cred că banca centrală din Statele Unite va mai majora dobânda cheie cu cel puţin 100 de puncte de bază, iar efectele politicilor monetare vor începe să se reflecte în economia reală, nu doar în cotaţia acţiunilor pe bursă. Deja se vede o scădere a inflaţiei în ultimele luni, acompaniată de corecţii masive pe piaţa mărfurilor şi rezultate sub aşteptări ale companiilor. Acest lucru se traduce printr-o scădere a cererii, fenomen ce duce la atenuarea inflaţiei. Totuşi, chiar dacă încetinirea consumului începe să devină din ce în ce mai vizibilă, sunt de părere că în 2023 inflaţia se va menţine la cote ridicate, peste target-ul de 2% al FED-ului.

Reporter: Ce mesaj ai pentru tinerii de vârsta ta care se gândesc să înceapă să investească ?

Răzvan Mihăescu:Tinerilor de vârsta mea le-aş recomanda să citească cât mai mult înainte să înceapă să investească, deoarece documentarea şi informarea sunt cheia unui început bun. Pe lângă asta, trebuie să fie disciplinaţi şi să înţeleagă faptul că odată cu dorinţa de a câştiga mai mult, trebuie să vină şi acceptarea unor riscuri mai mari.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Felicitari dle jurnalist! Felicitari pentru ca ati gasit un tanar cu asemenea disciplina si interes! Bravo lui si familiei sale!

    1. STAI ASA , STAI ASA , STAI ASA CA NU-I ASA !!!!!!!!!!!!! E ALTFEL !!!!!!!!!! D-LE JURNALIST !!!!!!!!!!! DE CE NU-I PUI , COPILULUI ASTA , ADEVARATELE INTREBARI : AI 17 ANI , NU ????? BUN !!!!!!!!!! DE UNDE AI TU BANI , DE TI-AI '''''' CONSTRUIT '''''', CUM SPUI TU , ''''''' PORTOFOLIUL '''''' ALA ??????? LA ANII TAI , N-AR TREBUI SA AI IN MOD NORMAL , DECAT BANI DE SEMINTE , SI DE UN COVRIG !!!!!!!!!! CINE E , IN SPATELE TAU ???? CINE FACE '''''' CA TINE ''''''' ????? MAMA SI TATA ?????? ALTCINEVA ????????? DE UNDE PANA UNDE , AI TU , ATATIA BANI ???????? CA SA INCEPI , CE-AI INCEPUT ?????? DACA TOT TE LAUZI ATATA , CA ESTI O VEDETA , LAUDA-TE PE BANII TAI , NU PE BANII ALTORA , INDIFERENT CINE SANT EI !!!!!!!!!!!!!!!! D-LE REPORTER : INTOARCE-TE INAPOI , SI PUNE-I ALTFEL DE INTREBARI , COPILULUI ASTA !!!!!!!!! DACA ESTI UN REPORTER CINSTIT SI DREPT ( IN ROMANIA , E LUCRU RAR !!!!!!!!!!! ) ; EU , PERSONAL , NU-L INVIDIEZ , PENTRU CA AM MAI MULTI BANI CA EL, IN PORTOFOLIUL MEU !!!!!!!! DAR : EU , AM INCEPUT DE LA MINIMUM DE SUMA DE BANI , BANI MUNCITI SI CHINUITI , SI AM DE 1000 DE ORI , RABDARE MAI MULTA DECAT RABDAREA ANACONDEI !!!!!!!!!!!! E TARE USOR , D-LE REPORTER , SA RIDICI IN SLAVI PE CINEVA , CARE SE DA MARE CU BANII LUI MAMICA SI AI LUI TATICUL !!!!!!!!!!!!! E PLINA ROMANIA , DE INDIVIZI DIN ASTIA !!!!!!!!!! DA-TE MARE , SI LAUDA-TE , CU CE-AI FACUT SI CU CE FACI , PE BANII TAI , MUNCITI SI ADUNATI DE TINE , NU DIN POMANA LUI TAICA-TU , LA '''''' DE-A GATA !!!!!!! '''''''. PAI ASA , SANT BUN SI EU , SA AJUNG MILIONAR CU BANII ALTUIA !!!!!!!!!!!! STIU , PE DUMNEATA TE-A IMPRESIONAT FAPTUL CA ARE NUMAI 17 ANI !!!!!!!!! DA !!!!! ARE STOFA , CURAJ SI TUPEU DE CAPITALIST , MAI BINE ZIS , DE VIITOR CAPITALIST !!!!!!!!! DAR : SFATUITI-L SA-SI ADUNE DIN MUNCA , PROPRII LUI BANI , SI PE URMA LAUDATI-L CU ADEVARAT !!!!!!!!!!!! DUMNEATA , PREZINTI AICI , NUMAI PARTEA DUMNEZEIASCA A PROBLEMEI !!!!!!!!!!! INSA , MAI E ''''''' SI PARTEA CEALALTA '''''''' !!!!!!!!!!!! AUD ???????????????

      Bună ziua,

      Interviul nu este despre bani, ci despre pasiune. Când va veni momentul probabil că vom face un interviu și despre bani. Acum este prea devreme.  

      La mulți ani de 1 decembrie !  

      Dupa cum spuneam. Asta e nivelul din acesta sectiune de opinii.

      Te roade pizma, așa-i?

    In sfarsit ne uitam si la investitori care sa pregatesc bine inainte de a investi. Uite cam asa arata o piata care are o sansa sa faca ceva bun in tara asta. In rest toate victimizarile de le vedem pe aici sunt oameni care dupa zeci de ani de viata nu-i ajung nici pana la glezna acestui tanar.

    La multi ani de 1 decembrie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb