Şantajul băncilor străine, expresie a fricii în faţa noilor crize de la ei

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 decembrie 2015

Şantajul băncilor străine, expresie a fricii în faţa noilor crize de la ei
CĂLIN RECHEA

Scrisoarea trimisă preşedintelui Iohannis de conducătorii a patru mari bănci europene prezentate pe piaţa noastră a fost preluată pe larg în presă, iar reacţiile cititorilor nu mai trebuie descrise.

După cum scrie HotNews, bancherii "îi solicită preşedintelui să prevină efectele legii dării în plată asupra sistemului bancar, ei avertizând România că pot da statul în judecată în instanţele româneşti, la curţile de arbitraj internaţionale şi în plan european".

Nu cunoaştem reacţia preşedintelui în faţa acestor ameninţări, însă tonul scrisorii pare să indice o poziţie de forţă căreia instituţiile statului român nu îi pot face faţă.

Oare chiar aşa să fie? Din fericire pentru noi, nu. Departe de a fi o manifestare a forţei băncilor străine de pe piaţa noastră, scrisoarea reflectă, de fapt, altceva. Este vorba despre frică, în special pentru băncile din Austria şi Italia, unde sistemele bancare sunt deosebit de fragile, pe fondul subcapitalizării cronice din ultimii ani.

În cazul Austriei, ultima misiune a FMI pentru evaluarea situaţiei economice şi financiare a ajuns la concluzii deosebit de îngrijorătoare pentru autorităţile de la Viena.

Creşterea economică din perioada post-criză a fost "modestă", conform aprecierilor instituţiei financiare internaţionale, pe fondul unei deteriorări semnificative a finanţelor publice, iar Fondul a avertizat autorităţile de la Viena cu privire la acumularea riscurilor din sistemul financiar şi recomandă majorarea capitalului bancar.

"Sectorul rămâne expus riscurilor politice şi economice din Europa Centrală şi de Est, dar şi riscurilor generate de creditele interne acordate în franci elveţieni", se arată în comunicatul de presă al FMI.

Situaţia acestor credite în franci este prezentată, pe scurt, într-un articol recent din cotidianul Der Standard. Conform datelor oficiale, valoarea totală a creditelor acordate gospodăriilor din Austria în moneda elveţiană este de circa 26 de miliarde de euro, iar pentru majoritatea plata principalului se face doar la scadenţă.

Debitorii plătesc doar dobânda până atunci, suma necesară rambursării principalului fiind acumulată în vehicule speciale de rambursare, de obicei poliţe de asigurare de viaţă.

Tocmai aici este şi problema. După cum scrie Der Standard, valoarea poliţelor de asigurare se află cu mult sub necesarul de rambursare, iar din 2019, când se va înregistra un vârf de plată, situaţia devine critică pentru băncile care au acordat creditele în franci elveţieni.

Sistemul bancar nu reprezintă, însă, singura problemă evidenţiată în raportul FMI. Guvernului de la Viena i se recomandă reducerea datoriei publice cel puţin până la 60% din PIB, de la circa 85% în prezent, conform criteriilor de la Maastricht, prin realizarea unui excedent structural anual de 0,5% din PIB începând din 2020.

FMI mai recomandă şi reducerea cheltuielilor pentru educaţie şi sănătate, dar şi măsuri pentru stabilizarea sistemului de pensii.

Revenind la situaţia sistemului bancar, FMI a amintit şi de evoluţia procesului de lichidare a ceea ce a mai rămas din Hypo Alpe Adria, adică despre bancare rea HETA. Aici apare o afirmaţie deosebit de interesantă referitoare la contractele de credit care nu mai sunt respectate de statul austriac. "Autorităţile trebuie să pună în balanţă beneficiile clare ale unei rezoluţii rapide cu riscurile reputaţionale şi financiare determinate de schimbarea retroactivă a contractelor", se arată în comunicatul de presă al FMI. Adică schimbarea retroactivă a contractelor nu reprezintă o problemă constituţională în Austria?

În acest caz este vorba de denunţarea unilaterală a unor garanţii oferite de landul Carinthia, care nu are capacitatea de a le onora, iar guvernul federal nu doreşte preluarea acestora. Indiferent de interpretarea juridică, avem de a face cu un default suveran ascuns.

Situaţia este la fel de gravă şi în Italia, unde procesul rapid de rezoluţie a patru bănci regionale, după reţeta din Cipru, reprezintă doar "vârful aisbergului", după cum se arată într-o analiză recentă de pe site-ul publicaţiei Geopolitical Futures (n.a. publicaţia este editată de compania cu acelaşi nume, înfiinţată la începutul acestei luni de George Friedman, după ce a părăsit Stratfor).

Un pensionar s-a sinucis după ce şi-a pierdut economiile de o viaţă, investite în obligaţiuni negarantate emise de una dintre cele patru bănci, iar revolta din presă a determinat guvernul să ia în considerare despăgubirea deponenţilor, chiar dacă astfel vor fi încălcate reglementările europene.

Articolul de la Geopolitical Futures mai arată că 18% dintre creditele acordate sectorului privat din Italia sunt neperformante. Estimări de la Cumberland Advisors arată că volumul acestora este mult mai mare, de circa 23% din total credite, cu o valoare nominală de aproape 200 de miliarde de euro.

Acestea sunt condiţiile pe fondul cărora preşedintele Iohannis a primit scrisoarea bancherilor, un element substanţial pentru susţinerea poziţiei reprezentate de legea dării în plată.

Oare va şti instituţia prezidenţială cum să "negocieze" menţinerea acestei poziţii?

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. D-nul Rechea nu este constant in opinii.

    Am de an a fost asa-zisul aparator al economiei de piata "pure", in care regulile crizei si deci si ale falimentului sa se aplica si sa se "purifice" criza" prin eliminarea falimentarilor. 

    Corect poate, si va veni si momentul acela. 

    Dar acum, cu incercarile deponentilor pozitionati gresit cand si-au luat credit pentru case, de ce le ia apararea lor, mai ales ca se iese din social si economia de piata?

    Sa se hotareasca. 

    1. LEGEA DARII IN PLATA TREBUIE PROMULGATA IN FORMA TRIMISA TIE DE CATRE PARLAMENT !

      SA-TI INTRE BINE IN CAP !

      ORI TZII CU POPORUL ROMAN , ORI MARSH DE LA COTROCENI ! 

      Simona, de ce esti bruta cu Presedintele? o sa te certe domnu Bestea. Cred ca presedintele a facut pipi'n pantalon la amenintarea ta. 

      Preshedintele a facut pe el la amenintarea bancilor !

    Legea darii in plata este o prostie, o lege cu dedicatie.

    Legea falimentului persoanei fizice este cea care trebuie si poate sa rezolve cinstit problema debitorilor in incapacitate de plata.  

    1. legea falimentului personal avantajeaza bancile,pe cand legea darii in plata este corecta si dreapta!De ce credeti ca una a fost promulgata ,pe cand alta nu?La cata lupta la baioneta au dus bancile in ultima perioada spune totul.

      Legea falimentului personal asa cum e facuta acum e varza. Legea darii in plata a fost pana in momentul de fata cea mai mare amentintare pentru toti camatarii organizati `legal` in tara asta. Sa spui ca a fost cu dedicatie, inseamna sa fii tampit - e ca si cum ai spune ca parlamentarii care au votat marirea alocatiei pt copii au votat cu dedicatie, pt ca ei sau rudele lor aveau copii. Deci ori cum ai da-o, tot in gard o nimeresti, prietene.

    Suntem o tara cu niste conducatori de rahat niste marionete care stau drpti in fata strainilor ptr ca sunt manjiti acest presedinte care numai gura e de el cum e posibil sa iti lasi poporul sa fie camatarit in halu asta unde e romania lucrului bine facut asa in halu asta pai cine il mai voteaza pe acest om care apara interesele strainilor sa vade si diaspora pe cine a votat.

    1. ....nici gura nu-i de el...

      Sa -i lasam timp sa vedem cum de pozitioneaza fata de asemenea jignire. Comandantul i-a pus la punct. Sa vedem profesorul ce spune...

      ce sa il mai lasam ca ramanem in strada dal in masa ca suntem morti de foame

      De acord. Un presedinte de 2(doi) lei. Cu toata originea lui germana, Merkel nici macar nu-l baga in seama. Ce sa mai vorbim de primirea lui la Berlin?!

      si totusi....alternativa era Ponta ...

      Si totusi...Basescu e de vina! 

    Si ce legatura e intre lege si situatia italienilor? Cate banci au italienii la noi si cat de mult ar afecta pierderile Italia? Si austriecii la fel. Chiar tarile alea stau in bancile de la noi? Problema e la noi nu la aia afara, BNR nu apara bancile straine ci apara bancile de la noi, noi o sa avem probleme nu Italia Austria Franta. A vazut cineva legea? A citit-o? A vazut ca e cu dedicatie? Analize peste analize fiecare dupa interes. Fiecare trebuie sa manance o paine pana la urma.

    1. banci austriece-erste,reiffeisen-ita liene-unicredit.tocmai semnatarii scrisorii catre presedinte!astia realizeaza ca prin intrarea in vigoare a unei legi nu mai pot sa jecmaneasca romanii cum ar vrea ei!

      Esti pitic.

      Bancile straine recolteaza de aici, iar la ele acasa le da borsul si pe nas si pe gura. 

      Legatura este aceeasi ca cea dintre paralelismul cailor ferate engleze si ciclul menstrual al broastelor testoase din Gallapagos. 

    Democratie sau comunism pentru uni tot sclavagism este.Dece 1% au valori egale cu ceilalti?La fel sunt invatate si bancile sa creasca pe spatele celor saraci.Mai lasati povestile de adormit copii dl.tiberiu.

    Cine da banu "face" legea. Toti ceilalti suntem simple unelte si "vaci" bune de muls...

    1. Noi dam banu, Dan Coe.

      Dar nu noi facem legea, Dan Coe.

      Mai gandeste si cu mintea ta, nu doar in sloganuri, Dan Coe! 

      Nu dam banu, dam in Coe. 

    O lege care sa ii afecteze cat mai putin posibil sau deloc pe romanii care nu s-au imprumutat de la banci si nici pe cei care vor sa se imprumute in viitor, caci ei sunt majoritatea... aceea ar fi o lege buna pentru "romani". Asta fiindca cei care s-au aventurat in speculatii valutare când au imprumutat in franci elvetieni, o valuta despre care nu stiau nimic nu reprezinta cele 18 milioane de romani. Dar nu e buna nicio lege care sa impuna capitalismul salbatic, nici una socialist-comunista. Adica statul ar trebui sa gaseasca totusi mijloace de sprijin a celor care au probleme in rambursarea creditelor. Statul ar putea de exemplu sa injumatateasca sumele platite pentru salariile bisericii ortodoxe si sa nu mai ofere alte sume pentru constructia si renovarea cladirilor bisericii si cu acei bani sa ii ajute pe cei care nu isi pot rambursa creditele. Acesta ar fi un sacrificiu facut de biserica pentru binele celor nevoiasi, iar biserica ar trebui sa fie mandra ca poate pune in aplicare ceea ce propovaduieste. Daca biserica nu ar fi de acord sa si puna in aplicare ceea ce promoveaza, atunci statul ar trebui sa ii retraga intreg sprijinul bisericii, fiindca ar insemna ca de fapt biserica face o propaganda mincinoasa pe care nici ea nu o respecta.

    1. Mai Radule,

      Cand te-ai trezit de dimineata te-ai uitat in oglinda? Unde p.m. ai vazut tu speculatie valutara la banca? Iti spun eu, ca din cartile din care nu scoti nasul in lumea reala, nu prea ai de unde sa afli! 

      Ai au zit de neica Cristian Sima si Daniel Daianu? Pai tata, aia se ocupau de speculatii bursiere. Si a iesit MARO!. 

      Daca ai aflat, banca nu face speculatii financiare cu clientii, face depozite si credite cu persoanele fizice. La tine, la Manchester se poate, in Canada se poate, in State se poate ce zici tu. In Romanica lui Mugurel nu se poate. Intreaba tu ca ti se raspunde, OK? 

      Si pentru ca esti trezit cu fata la cearceaf si esti cam morocanos, ITI MAI EXPLIC PENTRU ULTIMA DATA: prostovanul care a intrat in banca a facut-o pentru cele doua optiuni posibile: DEPOZIT SAU CREDIT. AI INTELES? 

      OK. Acuma intelege tu cum vine cu imprumutul in orice valuta veri tu, chiar si in franci sau yeni: ECONOMIA ACESTEI TARI FRUMOASE CU CONDUCATORI DE HANDEL A PROGRESAT de la 3,3 lei/euro la 4,5 lei/euro astazi. Ei, ce zici de progres, e frumos, nu? 

      Amu, ca tot veni vorba de teapa cu CHF: cica elvetienii ar fi trebuit sa intre in zona EURO la... 1 ianuarie 2015. Si ce ziceau ei? Ca nu sunt Germania sa-si permita sa dea 2 marcute pe un euro. asa ca si-au lasat moneda aia stabila din 2006-2008 sa urmeze economia si nu pe berbecii de bancheri europeni, cam pana la 1,2 CHF/ 1 euro. Cand au vazut ei ca tot nu intelege prostovanul de la BCE despre ce-i vorba in economia elvetiana au scos pragul, ca-i cam ranea la buzunar. A gafait economia elvetiana pret de 9 luni dar a recuperat. De ce? pentru ca aia fac doar cateva lucruri dar le fac cel mai bine in lumea asta si mai au si traditie si responsabilitate: turism si mecanica fina, si astea sunt scumpe si exclusiviste. si cand merge neica Berbecali din orice tara vrea ceas de ceas, nu scursura. Iar turismul nu este pentru oricine si o sa ramana asa multa vreme... 

      Iar cand vorbesti de speculatii vorbesti despre ceea ce faci tu si nu pe lucruri reale. 

      Concluzie: vroiai speculatie bancara => nu se putea si nu se poate face in Romania 

      CHF s-a apreciat in raport cu leul pentru ca avem o economie din ce in ce mai slaba si pentru ca asa au vrut elvetienii PENTRU CA EI POT! 

      Imprumutatii s-au dus sa faca un... imprumut. BANCA A FACUT SPECULATII INTRA SI INTER BANCARE, INTRA SI INTER VALUTARE. 

      Te-ai lamurit? 

      Lupul nu manaca varza oricat ai vrea tu sau eu. Capra insa mananca. 

      Nu mai amesteca tu lucrurile si datele cum iti convin pentru ca nu reprezinta ADEVARUL. 

      Iesi frate pe strada si intreaba LACOMUL DE IMPRUMUTAT CE SI CUM. Poate te bagi tu, asa ca experiment, merita, Apoi te intorci si vorbim, OK?

      Hai Manchester! 

      Esti foarte destept!...la scoala ai invatat de esti asa destept si pun pariu ca nici nu ai capul asa de mare!!!esti un maimutoi interesant ca specie.poate te angajeaza vreo banca!

    Aa, si daca nu doar Austria, ci toate tarile din lume nu si-ar respecta constitutia si ar da legi retroactive ca legea darii in plata, ar insemna ca nici Romania nu ar trebui sa isi respecte constitutia?

    1. catre ERSTE in 2013. Atunci cum a fost posibil. Si in ce calitate? Deoarece nu era banca mama a BCR.

      catre ERSTE in 2013. Atunci cum a fost posibil. Si in ce calitate? Deoarece nu era banca mama a BCR.

      Ei, baciule Bestea, acum sa teauzim: cine este bruta? Treichalutul sau blanzii plaiesi? 

    foarte bine punctat domnule Rechea! felicitari pentru articol!

    sa dea dumnezeu sa inceapa RAZBOIU si sa se duca bancheri sa apere tara sa se duca ei la razboi ca noi amarati nu avem ce sa mai aparam ce sa ne mai aparam saracia ca casa a luato banca si mia pus sechestru pe toata viata mea si a copiilor sa fac ceva pe tara asta de rahat cu conducatori ei cu tot astia nu sunt oameni are dreptate becali astia sunt DIAVOLI . LA REVEDERE ROMANIA

    1. sclavi in tara noastra am ajuns ajunge trebuie sa iesim in strada sa ii dam pe toti jos

      diseara la COTROCENI MITING

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb