Scandal la Fondul Român de Contragarantare

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 mai 2020

Foştii angajaţi acuză noua conducere a Fondului de modul în care a fost făcută reorganizarea instituţiei financiare

Bogdan Glăvan, preşedintele FRC: "Reorganizarea a fost impusă de raportul dintre funcţiile de conducere şi cele de execuţie, care era în defavoarea celor din urmă"

Reorganizarea Fondului Român de Contragarantare, neimplicarea instituţiei în implementarea programului Invest EU şi majorarea salarială de 50% aplicată propriei persoane sunt principalele acuzaţii pe care mai mulţi dintre foştii funcţionari ai FRC şi o parte dintre cei actuali le aduc, prin interrmediul unei scrisori deschise, lui Bogdan Glăvan, preşedintele acestui organism din domeniul garantării creditelor bancare.

Semnatarii scrisorii deschise arată că, imediat după preluarea şefiei FRC, în urmă cu două luni, principala grijă a noului preşedinte al Directoratului a fost să îşi majoreze salariul cu 50% mai mult decât cel pe care îl ridica anterior din poziţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere din cadrul instituţiei din sistemul financiar.

În documentul remis Redacţiei se mai arată că Bogdan Glăvan a impus propriul contract de mandat înainte de ocuparea postului şi că imediat după ce a devenit şeful FRC a impus-o în a doua funcţie de conducere pe Flavia Anghel cu care ar fi asociat şi administrator în cadrul societăţii White Collar Brewing.

Semnatarii documentului citat, unii dintre cei disponibilizaţi de noua conducere a Fondului, acuză lipsa de expertiză a noului şef al instituţiei şi afirmă că implementarea peste noapte a unei noi organigrame a avut drept scop doar demiterea angajaţilor incomozi, fără a se ţine cont de gradul de pregătire al acestora. Mai mult, ei arată că Bogdan Glăvan a gestionat dezastruos activitatea FRC în perioada pandemiei, organizând concursuri pentru angajarea unor persoane apropiate, cu nesocotirea cazurilor de Covid-19 în interiorul instituţiei. De altfel, una dintre persoanele afectate, Andreia Surcel, a stat 10 zile la terapie intensivă în cadrul unui spital privat, perioadă în care noua conducere a FRC i-a desfăcut contractul de muncă.

În cazul implementării programului Invest EU destinat IMM-urilor, semnatarii scrisorii susţin că noua conducere nu a făcut nimic susţinând că "este o pălărie prea mare" pentru Fondul Român de Contragarantare.

Cu toate acestea, prin noua organigramă a FRC a fost înfiinţată o nouă direcţie - Guvernanţa şi relaţiile cu clienţii - în condiţiile în care semnatarii scrisorii deschise susţin că Fondul nu are legătură directă cu IMM-urile şi cu persoanele fizice, ci indirectă, prin intermediul băncilor sau a fondurilor de garantare.

La toate acuzaţiile din scrisoarea deschisă, noul şef al Fondului Român de Contragarantare, Bogdan Glăvan a spus, pentru Ziarul BURSA: "Am acceptat mandatul de director în conformitate cu prevederile art. 64 indice 2 din OUG 109/2011, care stipulează că, în cazul în care un post de director este vacant, Consiliul de Supraveghere poate desemna un director provizoriu până la finalizarea procedurii de selecţie. Aşadar suntem în afara procedurii de concurs. Nu am obţinut, deci, mandatul de director prin concurs, tocmai fiindcă e vorba de un mandat provizoriu. (...) În acest context, am vrut să văd contractul de mandat, ca să ştiu ce îmi asum atunci când accept noul post. Din funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere aflasem că în contractele de mandat ale directorilor erau clauze de despăgubire în cazul în care aceştia erau revocaţi din funcţie. Mi s-a părut aberant ca într-un contract provizoriu încheiat pentru o perioadă de 4 luni să fie inserată o asemenea clauză. Prima mea dorinţă a fost eliminarea acestor clauze, astfel încât contractul meu este curat şi dacă mandatul încredinţat este revocat înainte de termen, atunci societatea nu trebuie să îmi plătească nimic. Am simţit de la bun început că această iniţiativă a deranjat - am stricat tradiţia păguboasă pentru societate. Sunt acuzat de comiterea unei ilegalităţi fiindcă am dat dovadă de loialitate faţă de interesele societăţii şi ale statului român?! Unii sunt disperaţi să îşi conserve privilegiile, ceea ce eu nu pot accepta".

În privinţa reorganizării instituţiei, acesta susţine că a fost impusă de raportul funcţii de conducere/funcţii de execuţie, care era foarte mic.

"La fosta Direcţie Contragarantare, erau 5 posturi de conducere (din care 2 directori) şi 12 de execuţie (în realitate doar 10, fiindcă două posturi erau vacante). Deci, 5 şefi, peste 10 subalterni. Un document era întocmit de o persoană, apoi era verificat de şeful de serviciu, apoi era aprobat de cei doi directori ai direcţiei. Înţelegeţi, sper, că cei care protestează pentru desfiinţarea Direcţiei protestează, de fapt, pentru pierderea propriei sinecuri. Un alt exemplu, angajarea unor persoane cu atribuţii inutile: un pensionar care primea un salariu de aproape 13000 lei net. Nu cred că aşa trebuie cheltuiţi banii statului. O alta neregulă descoperita de Curtea de Conturi: la contabilitate lucra o singură persoană, care se verifica pe ea însăşi. De peste 2 ani instituţia funcţiona fără director economic. Am remediat acest lucru, angajând pe cineva prin concurs", ne-a precizat Bogdan Glăvan.

Preşedintele FRC susţine că toate concursurile de angajare şi posturile vacante au fost afişate pe site-urile de profil şi că toate examinările s-au efectuat legal, punându-se accent pe competenţa funcţională a viitorilor angajaţi şi mai puţin pe diplomele obţinute de aceştia de-a lungul anilor.

Fondul Român de Contragarantare este o instituţie financiară cu acţionari de stat (Ministerul Finanţelor - 68% şi Fundaţia Post-Privatizare - 32%). Domeniul lui de activitate este alcătuit din sprijinirea creditării IMM-urilor şi a implementării programelor guvernamentale "Start-Up Nation", "O Familie - O Casă" (continuator "Prima Casă") şi "Investeşte în tine".

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. Bogdan Galvan este un sclavete al globalismului la fel cum a fost și Cristian Socol. Toți primesc ordine pe firul scurt, ei hotărăsc pe cine pun sef la companiile naționale, pe cine schimba, ce sfori trebuie trase, ei sfătuiesc guvernul cum se conduce țara, sunt băieții din umbra, care se sfătuiesc cu Franklin Templeton ce decizii trebuie luate în Romania.

    Inca de la venirea sa in institutie, Glavan a conditionat numirea sa de numirea si a dnei Flavia Anghel, partenera cu drepturi egale in firma White Collar Breweing. Concursul a fost o mascarada, cu cei doi intrati in sala odata cu Comisia de Nominalizare si sel ectie si cy un alt candidat ignorat la usa, ce nu a mai fost chemat niciodata.

    Acel candidat, care era directorul directiei de resort, absolvent MBA, precum si toti cei care i-au 'deranjat' aceste numiri prin proteste deschise sunt acum concediati. Dupa doua luni, timp in care Glavan si partenera sa nu au vrut sa stea de vorba cu ei. 

    De la venirea in institutie au instituit teroarea si amenintarile pt toti cei care vroiau sa vorbeasca liber ceea ce cred. Au oprit toate liniile de business, au interzis dialogul, doar vin si pleaca cu aceeasi masina, tot timpul impreuna. 

    La izbucnirea COVID in institutie (3 cazuri la 38 salariati) , cei doi au stat acasa in primele zece zile, in timp ce angajatii au continuat sa vina, in lipsa oricarei decizii a celor doi, expunandu si familia. Oameni care intrau in sediul carantinat sa si depuna dosarul pt noi angajari pe care Glavan le facea (spunand ca i-a trimis Glavan) nu stiau ca risca sa se imbolnaveasca.

    Dupa ce au terminat angajarile tuturor prietenilor, au publicat pe mail la scurt timp o noua organigrama in care concediau cei mai buni specialisti ai institutiei, inclusiv contracandidatul la concursul de numire.  

    1. Impostura, management ul precar, incompetenta și abuzul definesc cuplul Glavan Anghel care au creat o cancelarie proprie in Fondul Roman de Contragarantare distrugând cele mai performante structuri interne ale Frc( oameni din bănci cu MBA, CFA) pentru a crea platforme de interes personal și a aduce oameni noi peste noapte prin concursuri dubioase susținute in plină pandemie Covid. Tot ce au făcut intra in sfera dreptului penal.

      Cosmin, tu esti? Iti recunosc stilul și citesc printre rânduri.....

    Sa iti aduci prietena de afaceri in conducerea institutiei alaturi de tine, este ceva nou, chiar si prin institutiile de stat. Inventivitate domnu profesor, ce sa zic . Mai exista etica in tara asta?? La facultate se invata asa ceva, domnu profesor? cred ca ai pica un asemenea examen si te-ai mira de ce.

    Stati linistiti ca s-au operat manevre la greu, fara concurs, in institutiile statului in aceasta stare de urgenta.

    Numa prostii si tampitii mai dau concurs la stat..  

    Chestia cu 5 sefi peste 10 subalterni este o situatie intalnita in toate autoritatile/entitatile de stat.

    In general sunt posturi politice sau pentru amante . 

    Daca a desfiintat din posturi atunci merita felicitari. Daca doar schimba sefii cu altii atunci e motiv de protest.

    1. Cuplul Glavan Anghel înainte de a opera așa zisa restructurare a angajat 7 inși cu concursuri dubioase. 7 pleacă 7 vin dintre care doi directori. Pe sistemul da te tu ca ma pun eu.

      Un specialist cu functie de executie are 3 sefi simultan... in general femei aduse de alti sefi mai mari.

      Dar cine sa se sesizeze ?

      Alte autoritati in care situatia este fix la fel ? Slabe sanse...

      Lumea in strada iese doar daca e teleghidata... 

    au ajuns institutiile in situatia in care si sefii de departamente fac munca de executie cot la cot cu ceilalti doar ca sa nu mai angajeze executanti fara calificari bagati pe gat de sefii adusi politic . Dar toti inghit pentru ca ei raspund cand semneaza, nu directorii mari care nu semneaza. De aia si semneaza 2-3 pe o lucrare sa aiba certitudinea ca fac bine ce fac, cand sunt controlati ce Curtea de conturi.

    NESIMTIREA SI TUPEUL tind sa devina o trasatura obligatorie la acesti sefuti!

    Baietul se crede o capacitate tupeista! 

    In realitate este numai tupeist! 

    Cu stiinta de Profesor la RA este mai slabut! 

    Insa nu este ...cel care cere ci cel care da!

    O dovada in plus ca verticalitatea la acest nivel lipseste si va fi lipsa inca multa vreme!i! 

    Pentru mine e clar ca oculta a profitat de aceast criza pentru a-si pune oamenii potriviti in functii chiar daca poporul n-a votat efectiv ca PNL sa vina la putere in locul PSD si e, clar, vorba de un blat. Dar.. la cum merg lucrurile s-ar putea sa nici nu mai fie nevoie de alegeri deci, practic, tot acolo vom ajunge adica niste baieti potriviti la locurile potrivite pentru a pune in opera Marele Plan.

    Iar, Marele Plan, ati vazut ce contine: testare, vaccinare, microcipare, eutanasiere in hoteluri, sclavie.. toate cu arma la cur.  

    1. Esti dus cu capul rau.Nu te mai faci bine :)))

    Am citit despre revolta celor dati afara. Totusi, sa nu uite cum au ajuns ei sa lucreze la stat. Cea care sustine ca a avut experiente la Banci, de fapt au dat-o afara ca pe o masea stricata. Iar acum se da lovita ca este nedreptatita de conducerea Fondului.

    Aceasta intitutie a fost de la inceput una in care sa fie angajati pilele politrucilor. Ea nu ar trebui sa existe. Este o instititie care si-a dovedit ineficienta, ce a promovat incompetenta si lenea.  

    Din pacate, in acest Stat se fura cu legea, iar oameni competenti si dornici sa munceasca, nu isi gasesc locuri de munca, nici la jumatate platite fata de ce platea acest FRCG. 

    Solutia este sa fie inchisa, astfel nu s-ar mai aduce prejudicii bugetului statului. 

    1. Nu știu cine ești dar probabil ca ești vreun frustrat obosit care mănâncă .... din latrina. Bai frustratule, pe mine nu M a dat nimeni afara de nicăieri vreodată. Sunt un om respectat in sistemul bancar și pentru ca sunt așa am o cariera de 24 de ani consolidata.Tu cine ești? Probabil nimeni, o larva fără coloana vertebrală.

      Stai linistit cu competenta,vorbesti populisme. Analiza financiara scrisa de Baiu, e peste tot ce preda Glavan. unii din banci invata dupa ea cum sa dea credite. aici se vorbeste de ce a Glavan adus-o pe prietena.

      Poate ca sunt eu vreo frustrata. Ma frustrează tupeul tau când spui ca ai avut o "cariera". Tu ai plimbat niste hartii si cel mai mare nivel pe care l-ai atins a fost de oarece sefutza, din vreo orarecare agentie. Esti ridicola!

      Limbajul tau de taratura pe care il promovezi te-a caraterizat toata viata ta. Inclusiv cea personala si de aceea ai ramas nemaritata.  

      Sunt si eu curioasa sa ne spui cine te respecta in domeniul bancar? Nimeni! 

      Eu sunt cine sunt si vreau cititorii sa stie ca nu esti vreo valoare despre care sa merite sa scrie lumea articole. NU AI FOST NEDREPTATITA! In sfarsit s-a facut putina dreptate cand te-au aruncat afara ca pe o nulitate, ce esti! 

       

       

      La o cautare pe google numele Surcel apare de nu stiu date ori, poeta, directoare, membru in directorat, moderatoare de conferinte, absolventa MBA, absolventa de ASE.

      Cauta te si tu pe google caci ca din cate stiu, absolventii de Spiru Haret, cocotatii in institutiile statului ca tine toata viata lor si dati afara de peste tot, cu procese pierdute sunt la lada de gunoi a anagajatilor,. Nu exista numele tau, Nuti! Poate ai sa mori de cancer cu atata rautate, nemernico! 

      I-a zi fa, esti psdizda ?

      Stimata andreea, dupa 24 de ani in coasta cuiva in sistemul bancar esti o malagambista certificata prin modul de exprimare.

      Si daca mai citesti o carte ai sa descoperi ce este larva.  

      Ma surprind comentariile unora, postate pe aici. Este adevarat ca ceea ce scrii spune uneori despre tine mai mult decat ceea ce vorbesti sau hainele pe care le porti, insa noi, cititorii acestor atacuri josnice si ai ziarului Bursa, nu suntem obligati sa le vedem postate aici. Unde este moderatorul acestui ziar? Cum se poate apara cineva calomniat in asemenea hal?

      Persoanele care apar in aceste articole sunt respectabile, au cariere in spate si nu merita atacuri de o asemenea josnicie. Daca aceste comentarii se fac, atunci aveti obligatia sa va spuneti numele real.  

      Multumesc 

      Rog interventia moderatorului.  

      Alo, Redacția? Dormiți?

      Cel mai util ar fi sa pasati pe tasta IGNOR

      Functioneaza sigur, cu efecte devastatoare! 

      Dormi in patul tau draga,,angajat la stat,,, nu? Esti sanatoasa si iti intra pe card salariul,, marit,, nu? Ai acceptat usor sa te transformi,,in cap de ciocan,, servind interesele vremelnice ale unor oportunisti.

      Femeia asta pe care o ataci in timp ce stai confortabil pe canapea tocmai a iesit din spital de la terapie intensiva ,nu si a vazut si strans copii in brate de mai bine de o luna, stiai?  

      In timp ce se lupta pentru viata ei a aflat ca a ramas fara job si munca ei a fost aruncata la gunoi de un tip aflat ,,provizoriu,, intr un post de conducere. Atat de ,,provizoriu,,este incat din pricina ,,provizoratului,, a dat afara oameni si a angajat oameni ...Un pic de dumnezeu,,provizoriu,, 

      Ideea de baza consta in faptul ca ,,ridicola,,asta in ,,ridicolul,,ei are tot dreptul sa se revolte si limbajul poate fi de inteles. Tu, tu ce motivatie personala ai? 

      Invidia? Interesele obscure? Oportunismul? 

      Fac un pariu, pana in toamna esti pe faras si stii de ce?

      Oamenii ca tine sunt servetele de unica folosinta. 

    Ce lupta pe ciolan intre acest Glavan si restul de bolovani.

    Toti o apa si-un pamint, nu vine cel Sfint, sa mi-i dea de Pamint !

    MAfiotii si ametitele cum zicea una, undeva, cindva.... 

    1. Restul de ,,bolovani,, au lucrat numai in privat. Sunt oameni care au facut studiile integral la stat( pe vremea in care pentru diploma munceai de iti iesea parul prin caciula).. sunt apolitici majoritatea si au sustinut concursuri pentru posturile alea..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb