SUA: "Nu vom excepta nicio ţară la aplicarea taxelor vamale pentru oţel şi aluminiu"

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 6 martie 2018

SUA: "Nu vom excepta nicio ţară la aplicarea taxelor vamale pentru oţel şi aluminiu"

UE, care pregăteşte represalii vamale pentru SUA, poartă discuţii cu ţări care vor fi afectate de taxele propuse de americani: Japonia, Canada, Brazilia şi Turcia

Ministrul german al Economiei: "Preşedintele Trump doreşte să joace un joc pe care nimeni nu îl poate câştiga"

Unul dintre consilierii de top ai preşedintelui american Donald Trump a declarat, recent, că SUA nu vor face nicio excepţie în privinţa aplicării taxelor vamale stabilite pentru importurile de oţel şi aluminiu, chiar dacă UE pregăteşte măsuri cu titlu de represalii, potrivit ft.com.

Amintim că, joi, Trump a anunţat că va impune tarife de 25% pentru importurile de oţel şi de 10% pentru cele de aluminiu. Informaţia a provocat scăderea preţurilor acţiunilor companiilor din domeniu, investitorii pregătindu-se pentru posibilitatea declanşării unui război comercial.

Peter Navarro, cel care conduce biroul pentru politica de comerţ de la Casa Albă, a spus că, deşi ar putea exista unele excepţii de taxare pentru anumite utilizări ale produselor vizate, nu va exista niciun fel de scutire pentru ţări, ceea ce reprezintă o lovitură pentru parteneri majori ai Statelor Unite, precum Canada, Marea Britanie şi Coreea de Sud.

"Odată ce scuteşti de taxe anumite ţări, trebuie să ridici tarifele pentru celelalte... iar asta este o pantă alunecoasă", a declarat Navarro, potrivit CNN.

În acest context, UE poartă discuţii cu ţări care ar putea fi afectate de măsurile propuse de Trump: Japonia, Canada, Brazilia şi Turcia, conform diplomaţilor europeni.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, are programată pentru astăzi o întâlnire, pentru discuţii pe acest subiect, cu Lakshmi Mittal, directorul executiv al "ArcelorMittal", cel mai mare producător mondial de oţel.

UE a elaborat o listă de măsuri - represalii vamale - de 2,8 miliarde de euro, din care aproximativ o treime priveşte oţelul şi aluminiul, o treime - produsele agricole şi o treime - alte bunuri. Lista, care a fost creată zilele trecute, cuprinde mărfuri de la porumb şi suc de portocale până la motocicletele Harley-Davidson şi whisky-ul bourbon.

Însă, ca răspuns, Trump a scris, pe Twitter, că ar putea impune taxe vamale pentru importurile de automobile, dacă liderii europeni vor mări tarifele pentru bunurile americane.

Industria auto germană şi-a exprimat duminică temerile legate de riscul unui război comercial transatlantic, avertizând că un astfel de conflict va crea "numai pierzători, de ambele părţi".

"Tarifele punitive nu pot fi soluţia", a declarat Bernhard Mattes, preşedintele federaţiei industriei auto din Germania, VDA, adăugând: "Un război comercial între SUA şi Europa trebuie evitat cu orice preţ".

La rândul său, Brigitte Zypries, ministrul german al Economiei, l-a îndemnat pe Trump să asculte "vocile rezonabile" şi să se mai gândească în privinţa tarifelor vamale propuse. Aceasta a spus: "Preşedintele Trump doreşte să joace un joc pe care nimeni nu îl poate câştiga. Creşterea tot mai mare a tarifelor la tot mai multe produse poate duce, în cele din urmă, la o situaţie în care decenii de reducere a tarifelor, comerţ liber şi prosperitate sunt în pericol".

Totodată, republicanii americani l-au îndemnat pe Trump să modifice planul privind tarifele vamale propuse. Kevin Brady, parlamentar republican, a declarat că "oţelul şi aluminiul tranzacţionat corect ar trebui exceptat de la taxe", acesta referindu-se la produsele care provin din Canada, Mexic şi UE.

La rândul său, premierul britanic Theresa May i-a spus preşedintelui american Donald Trump că este profund îngrijorată de anunţul privind introducerea tarifelor pentru importurile de oţel şi aluminiu.

Conform premierului britanic, acţiunea multilaterală este singura cale prin care se poate rezolva problema supracapacităţii globale, în interesul tuturor părţilor.

Moody's: Planul lui Trump va afecta companiile consumatoare de oţel din SUA

Planul preşedintelui american Donald Trump de a impune tarife pentru importurile de oţel şi aluminiu va avea un efect pozitiv pentru producătorii de oţel, pe termen scurt, dar va afecta producătorii care folosesc oţel şi pe angajaţii acestora, al căror număr este mult mai mare decât cel al siderurgiştilor, potrivit unei analize Moody's Investors Service.

Moody's arată că în sectorul siderurgic american lucrează aproximativ 140.000 de angajaţi (potrivit Institutului American al Fierului şi Oţelului), în timp ce producătorii consumatori de oţel au circa 6,5 milioane de salariaţi.

"Muncitorii din aceste sectoare consumatoare vor fi, probabil, afectaţi de preţurile mai mari ale oţelului. Producătorii interni ar putea opta să importe componente de produse finite care sunt fabricate din oţel, pentru a-şi reduce costurile de producţie, ceea ce ar putea conduce la scăderea cererii interne de oţel, pe termen lung", potrivit Moody's.

Acţiunile "ArcelorMittal" au scăzut cu 1% ieri, pe piaţa din Amsterdam, la ora locală 15.30, atingând 26,41 euro. Totodată, acţiunile "Thyssenkrupp" AG, cel mai mare grup siderurgic german, s-au depreciat cu 1,4%, la 20,81 euro, însă cele ale rivalului mai mic "Salzgitter" AG au urcat cu 0,02%, la

43,44 euro.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu o sa mai gasim un Dell, un Aifon, un Xerox ... O sa produca Europa ceva similar. Locuri de munca in Europa.

    1. Creșterea tarifelor in state va determina germania să caute alte piețe. Piețele trebuie sa fie suficient de largi astfel încît să permită debușee. Singurul candidat pare a fi Rusia, dar Putin insistă in a duce tara in prapastie. China nu este o soluție - va cere în compensație dreptul să cumpere companii germane. Pina la urma pentru noi pare mai rentabila o înțelegere cu Rusia decit cu SUA.

    Eu mă întreg dacă aceste decizii ale lui donny pe Twitter nu cumva ascund și o manipulare a pietei. Titlurile companiilor de oțel și aluminiu au crescut in state. Omul este un escroc....

    1. Posibil.

      Dar si mega revol.fiscala a pus-o in practica si va creea mari belele pe deficit, dobanzi etc. 

      Rev.fiscala era buna daca sr facea gradual-e x 5-10 ani, dar asa . .. 

      Nu pare sa ii pese de consecintele. Atat t cat el, fiica, ginerele , prin acoliti banii de nu se prinde nici fbi. 

      Acun are sansa sa fie cel mai mare escroc din istorie  

      Asta a facut t viata , asta face si azi.

      Consecintele le suporta altii... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb